maandag 30 april 2018

Moneymonday; de financien van ... L

We willen het natuurlijk allemaal weten; waar doen ze het van? Iedere maandag komt in de rubriek Moneymonday een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Wat komt er maandelijks binnen en hoeveel gaat er uit? En welke keuzes worden er op financieel gebied gemaakt? Vandaag het verhaal van L!

Even voorstellen...
Man (28) en vrouw (27), baby op komst. Sinds april 2017 wonen we in een koopwoning.


Werk & inkomen

Ik werk 24 uur, mijn man 36 uur.

Inkomsten per maand (netto)
Man: €2.750
Vrouw:  €1.100

Uitgaven per maand
Hypotheek + ORV - €830
Telefoon, televisie, internet – €47.5
Mobiel (2x) – €32,5
Zorgverzekering - €202
Autoverzekeringen - €90
Overige verzekeringen - €47
G/W/L - €82
Boodschappen - €250
Huishoudelijke uitgaven - €70
Tanken - €325
Wegenbelasting - €65
Gemeentebelastingen etc. - €67
Bankrekeningen - €6
Kleding - €75
Extra's / uitjes / cadeautjes / sporten - €350
Schoonmaakster - €52

Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Ja, we zijn tevreden met de verhouding. We kunnen maandelijks een leuk bedrag sparen, als we geen grote uitgaven doen. Vorig jaar hadden we elke maand wel een grote uitgave, waardoor we weinig hebben gespaard. We zijn toen getrouwd, we zijn verhuisd naar een nieuwbouwwoning en we zijn vaak op vakantie gegaan, waaronder twee grote reizen. Aan het eind van het jaar hebben we de uitzet voor de baby gekocht en onlangs hebben we een tweede auto aangeschaft.

Hoe beheer je de financiën?

Ik houd regelmatig de financiën bij in een Excelbestand. In dit bestand kan ik precies zien wat er in een maand is binnengekomen en uitgegaan.

Heb je de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
De afgelopen tijd niet, maar het komende jaar verwachten we hogere maandelijkse uitgaven door de komst van een baby. De energierekening en verzekeringen zullen waarschijnlijk hoger worden, maar ook verwachten we veel kosten voor de kinderopvang.

Spaar je? 

Ja, we sparen elke maand het bedrag dat we overhebben. We hebben geen vast maandelijks spaardoel, dus het bedrag is afhankelijk van wat we in een maand hebben uitgegeven. We vinden het belangrijk om de komende tijd de buffer weer op te bouwen.

We hebben nog geen concreet spaardoel, maar hebben wel plannen met ons toekomstige spaargeld. Zo willen we ergens dit jaar onze (kleine) eerste auto vervangen door een gezinsauto, zijn we later van plan om een dakkapel op zolder te plaatsen en op zolder meerdere slaapkamers te maken. Ook willen we in de toekomst zonnepanelen aanschaffen en willen we extra aflossingen doen op onze hypotheek. Maar eerst moet de buffer omhoog.

Doe je investeringen met jouw geld?
Nee. We willen wel gaan beleggen, maar pas nadat we alle plannen met ons spaargeld hebben uitgevoerd.

Wat is jouw zwakke plek in de financiën?

Vroeger hebben we geld uitgegeven aan nutteloze spullen. Tegenwoordig denken we goed na over (vooral dure) aankopen waardoor we zelden een miskoop doen. Hebben we het echt nodig? Pas als we na enkele weken/maanden nog steeds vinden dat we een grote uitgave echt nodig hebben, schaffen we het aan.

Op dit moment is mijn zwakke plek alle uitgaven voor de baby. We hebben (bijna) alles nieuw gekocht en er blijven nieuwe dingen bij komen...

Hoe zorg jij ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?

In het excelbestand kan ik alle inkomsten en uitgaven zien, ook van de afgelopen jaren. Op basis van de gegevens van de afgelopen jaren weet ik wat we per maand kunnen verwachten aan uitgaven.

Bespaar je op bepaalde lasten?
We hebben (bewust) een rijtjeswoning gekocht op één salaris, terwijl we ook een twee-onder-een-kap woning hadden kunnen kopen met onze salarissen. We vonden die maandelijkse lasten echter te hoog en we wilden de hypotheek zo laag mogelijk houden. We zijn blij dat we dit gedaan hebben, want sindsdien ben ik minder gaan werken, maar ondanks dit kunnen we maandelijks nog gemakkelijk de hypotheek betalen. Omdat we een nieuwbouwwoning gekocht hadden, hebben we ruim een jaar dubbele lasten (huur en hypotheek) moeten betalen tijdens de bouw.

Bij het boodschappen doen letten we op de aanbiedingen en kopen we meestal budgetmerken in plaats van A-merken. Ook stappen we elk jaar over van energiemaatschappij en (als het goedkoper is) van verzekeringen.

Op welke lasten bespaar je liever niet?
De schoonmaakster! Twee keer per maand komt ze twee uurtjes poetsen en daar betaal ik haar graag voor. Ze maakt in die tijd bijna het hele huis schoon. Zelf heb ik een hekel aan schoonmaken en zou ik er veel meer tijd aan kwijt zijn. Ook besparen we liever niet op (familie)uitjes. We doen graag leuke dingen en vinden het belangrijk om dat te blijven doen.


Zitten je partner en jij op 1 lijn als het aankomt op de financiën?
Ja. Vroeger gaven we allebei veel geld uit, maar sinds we bij elkaar zijn en steeds meer zijn gaan minimaliseren hebben spullen voor ons veel minder waarde gekregen. We geven daardoor beiden veel minder geld uit. We vinden het belangrijk om een goede buffer te hebben.

Welke blogs lees jij die betrekking hebben op de financiën? 

Welke financiële tip zou jij de lezers van 'Op zoek naar een simpel & rijk leven' willen geven?
Zorg voor een goed overzicht van je inkomsten en uitgaven. Het is belangrijk dat je bewust bent hoeveel geld er binnenkomt en er uit gaat, ook als je elke maand geld overhoudt.

  • Alle eerder gepubliceerde Moneymondayverhalen lezen? Klik hier! 

Wil jij ook eens anoniem meewerken aan de rubriek Moneymonday? DOEN! Aanmelden kan via moneymonday@simpelrijkleven.nl. De vragenlijst ontvang je vervolgens via de mail.

2 opmerkingen:

  1. Bedankt voor het delen van je verhaal! Wat mooi om te lezen dat jullie er niet voor hebben gekozen om in een twee-onder-een-kap te wonen, vanwege de hogere maandlasten. Die keuze maken mensen tegenwoordig vaak niet meer, waardoor ze ook inleveren op vrijheid. Wij zijn daar zelf nu ook bewuster mee bezig. Hoewel we graag weer vrij willen wonen, willen we dat niet (meer) tegen elke prijs. En tot het moment dat er echt iets goeds voor ons langskomt, zijn we eigenlijk best tevreden in onze tussenwoning. Waar we mooi kunnen sparen, droog zitten en ook meer dan genoeg binnenruimte hebben.

    Zo'n schoonmaakster lijkt me trouwens ook wel wat :-) Dat is ook niet bepaald mijn hobby en als mijn huis voor dat geld schoon bleef, dan had ik dat er ook zeker voor over!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb de inkomsten - uitgaven dan zelf maar even uitgerekend: 3850- 2591 euro = 1259 per maand als potentieel spaarbedrag. Ik snap eerlijk gezegd niet zo goed waarom jullie niet iets gedisciplineerder gaan sparen (pay yourself first), gezien jullie vele uitgaven van de afgelopen tijd en de lijst met wensen die jullie nog hebben. Plus dat er nog een kind bijkomt, wat jullie spaarpotentieel behoorlijk gaat indammen. Wel een goede keuze van de hypotheek overigens.

    BeantwoordenVerwijderen