maandag 9 april 2018

Moneymonday; De financien van ... P

We willen het natuurlijk allemaal weten; waar doen ze het van? Iedere maandag komt in de rubriek Moneymonday een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Wat komt er maandelijks binnen en hoeveel gaat er uit? En welke keuzes worden er op financieel gebied gemaakt? Vandaag het verhaal van P! 

Even voorstellen...
Ik ben P. Ik ben 50 jaar en alleenstaand. Ik heb altijd alleen gewoond. Ik woon in een rijtjeshuis in de randstad en ben heel tevreden over mijn huidige huis.

Werk & inkomen

Ik werk 32 uur per week.

Inkomsten per maand
€2.250 inclusief vakantiegeld en 13e maand. Het is nog onduidelijk wat mijn belastingteruggave zal zijn, omdat ik net mijn hypotheek heb gewijzigd.

Uitgaven per maand

Mobiel, €13
Boodschappen,€150
Energie, €77
Sparen, €400
Benzine, €40
Uitvaartverzekering, €7
Hypotheek, €470
Water, €14
Woonfonds, €12
Telefoon/televisie/internet, €65
Openbaar vervoer, €15
Autobelasting,€16
Netflix, €8
Verzekeringen, €55
Overig[kadootjes,vakantie,bril,kleding,uitjes], €200
Totaal €1.542 

Uitgaven per jaar
Onderhoud auto, ±500
ANWB,57
Kapper, 350
Bibliotheek, 50
Belasting gemeente, 1100
Onderhoud CV, 95
Ziektekostenverzekering, 1300
TV gids, 50
Totaal €3.502:12 = 292

Totaal per maand in €2.250

Totaal per maand uit €1.834Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven? 
Jawel hoor, ik hou goed overzicht en sta nooit in het rood. Graag zou ik van vier naar drie dagen werken gaan. Dat wil ik over een paar jaar gaan proberen. Ik ben benieuwd of ik dan met minder salaris ook rond kan komen. Nu houd ik elke maand wel wat geld over. Dit gaat allemaal mijn hypotheek in, evenals de HRA. De dertiende maand gebruik ik om de jaarlijkse ziektekostenverzekering te betalen. Eventuele bonussen of schenkingen steek ik ook in mijn hypotheek. Alle beetjes helpen.

Hoe beheer je de financiën? 
Ik hou heel ouderwets een kasboek bij met voor boodschappen en het kopje overig een maximum budget, daar hou ik me zoveel mogelijk aan.Heb je de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
Ik heb in 2008 een huis gekocht, vlak erna stortte de woningmarkt in. Omdat ik alleen woon ben ik financieel gezien net wat meer kwetsbaar. Dus na het inrichten en opknappen van mijn huis keek ik opnieuw naar mijn financiën en besloot dat ik zuiniger moest gaan leven om te zorgen dat mijn maandlasten naar beneden zouden gaan. Ik heb abonnementen opgezegd, ben goedkoper boodschappen gaan doen, minder kleding gaan kopen enz. Ik mocht toentertijd jaarlijks 10% van mijn hypotheek aflossen. Dat was voor mij iets te veel, maar ik heb vanaf 2011 jaarlijks zo'n 8% extra afgelost. Inmiddels is de hypotheek overgesloten en heb ik de hypotheekvorm aangepast. Het maandbedrag in 2008 voor mijn hypotheek was 920 euro, dat is nu 480 euro. Dit verschil had ik extra kunnen sparen of kunnen gebruiken voor extra aflossingen, maar ik heb er voor gekozen om minder zwaar werk te gaan doen. Dit verdient minder, maar ik kan dit wel volhouden tot mijn pensioen. Omdat ik blijf aflossen en inmiddels een kleine lineaire hypotheek heb hoop ik dus over een aantal jaren minder te kunnen werken. Ik werk graag, maar vind het naarmate ik ouder word wel zwaarder worden.

Spaar je? 
Ik spaar voor afschrijving auto, aflossing hypotheek, onderhoud huis en soms voor een verre reis. Mijn huis is hoop ik over 10 jaar afgelost. Een aantal jaar daarvoor ga ik sparen om eerder te stoppen met werken. Ik hoop te kunnen stoppen op mijn 63e in plaats van 68 jaar en 6 maanden. Ik heb me er nog niet in verdiept hoeveel ik nodig heb om eerder te stoppen of hoe ik daarvoor ga sparen. Dat bekijk ik tegen die tijd wel. Of wellicht heeft een lezer de gouden tip?

Doe je investeringen met jouw geld? 
Ik heb geen verstand van beleggen dus daar begin ik niet aan. Alles staat op een gewone spaarrekening.Wat is jouw zwakke plek in de financiën? 
Geen geloof ik. Ik heb overzicht en maak verstandige keuzes. Ik heb een balans gevonden tussen zuinig leven en genieten van het leven. Hooguit moet ik er voor waken dat ik niet te krenterig ga worden of anderen probeer te overtuigen van het aflossen van een aflossingsvrije hypotheek. Andere mensen willen vaak niet praten over financiën en zijn niet met hun hypotheek bezig merk ik. Ze zitten niet te wachten op goedbedoelde adviezen, zien dit dan als kritiek.

Omdat ik alleen woon hoef ik niks te overleggen en mijn keuzes niet te verantwoorden. Ik mis het soms wel dat ik met iemand kan sparren over de financiën. Het is wel eens lastig om alles zelf uit te moeten zoeken en beslissingen te moeten nemen.

Hoe zorg jij ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn? 
Ik kijk elke week op mijn rekeningen en spaar voor grote uitgaven.

Bespaar je op bepaalde lasten? 
Ik maak wel eens een belrondje om vaste lasten naar beneden te krijgen. Soms lukt dit wel, soms niet. Als het wel lukt dan scheelt het me soms tientjes per maand.

Op welke lasten bespaar je liever niet?
Ik heb een tijdje geen tv gids gehad om deze kosten te besparen. Ik dacht ik kijk wel op mijn smartphone wat er op tv komt of via de tv gids op de televisie zelf. Ik vond dit heel onhandig dus na een jaar heb ik toch weer een gids genomen.Welke boeken/blogs/sites lees jij die betrekking hebben op de financiën? 

Ik lees met regelmaat de bekende blogs zoals Simpelrijkleven (in10jaarfo), Porterenee, eenvoudig leven ed. Ik ken de boeken van Gerhard Hormann en Marieke Henselmans en ook hier haal ik inspiratie uit. Ik ben het niet overal mee eens, maak mijn eigen keuzes maar ik vind het interessant om te lezen welke keuzes andere maken.

Welke financiële tip zou jij de lezers van 'Op zoek naar een simpel & rijk leven' willen geven?

Ik vind werken leuk, maar mijn vrije dagen vind ik nog leuker. Ik geniet dan van mijn vrijheid en rust. Om mij heen zie ik mensen ziek worden of soms op jonge leeftijd overlijden, het kan je allemaal overkomen. Daarom werk ik zo min mogelijk. Door elke paar jaar wat minder te gaan werken hou ik het vol tot mijn pensioen hoop ik. En door bij een hypotheekvrij huis extra te sparen hoop ik eerder te stoppen dan de officiële pensioendatum. Verder doe ik niet aan elke hype mee. Ik heb nooit een beleggingshypotheek gehad, doe jaren met dezelfde telefoon, heb geen navigatie in de auto maar kijk op een kaart, zulke dingen. Ouderwets misschien maar het scheelt je heel veel geld.

 • Alle eerder gepubliceerde Moneymondayverhalen lezen? Klik hier! 

Wil jij ook eens anoniem meewerken aan de rubriek Moneymonday? DOEN! Aanmelden kan via moneymonday@simpelrijkleven.nl. De vragenlijst ontvang je vervolgens via de mail. Uiteraard kan je volledig anoniem meewerken aan deze rubriek. De hoogte van jouw inkomsten en uitgaven maken niet uit, ieder verhaal is uniek en daarom van harte welkom in deze rubriek!

4 opmerkingen:

 1. Wat mooi om te lezen dat je zo toewerkt naar minder werkdagen! Je uitgaven zien er heel netjes uit, zeker in combinatie met je inkomsten. Als alleenstaande ben je inderdaad financieel gezien vaak iets kwetsbaarder én je bent gewoon meer geld kwijt aan woonlasten. Althans; die kun je niet delen. Maar mijn ervaring is wel dat je op veel andere dingen weer kunt besparen, juist omdat jij de enige bent die daarvoor 'ja' of 'nee' moet zeggen. Het is de kunst om daar een balans in te vinden, maar die heb jij zo te zien prima gevonden!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi verhaal. Verstandig bezig. Ook ik kocht een huis in 2008, net voor de crisis. Dat leverde me zo'n 40.000 euro schuld op, alles bij elkaar. Inmiddels bijna 100.000 euro afgelost op ons huis, dus je kunt eruit komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super goed en duidelijk verhaal en ik denk een voorbeeld voor velen. Bedankt voor het delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prima overzicht, bedankt daarvoor! Nog wel een opmerking over het 5 jaar en 6 maanden eerder stoppen met werken in combinatie met de wens binnenkort 3 i.p.v. 4 dagen willen werken. Bij een zelfde uitgave/kostenplaatje en inflatie meegerekend zou u van af uw 63e pakweg € 2.500 netto per maand nodig hebben. Over een periode van 5 1/2 jaar zou u dan een kapitaal van € 165.000 beschikbaar moeten hebben. Door vanaf nu € 1.000 per maand te sparen zou dit haalbaar zijn, maar is dat wel haalbaar in combinatie met het aflossen van de hypotheek? Houdt er ook rekening mee dat eerder stoppen ook een lager pensioen inhoudt. Voor aanvulling daarvan is dan ook nog extra spaargeld nodig. Tip: neem eens een kijkje op mijnpensioenoverzicht.nl om meer inzicht te krijgen in. Mogelijke extra kosten die op uw pad komen zijn het gasloos maken van de woning. Verder loopt u een verhoogd risico in de financiële problemen te komen indien u werkloos raakt en de WW wordt op 70% van het loon van de gewenste 3-daagse werkweek wordt gebaseerd. Ik snap die wensen maar al te goed, die heb ik zelf namelijk ook, maar denk goed na over de haalbaarheid en risico's. Succes en groet, Jan

  BeantwoordenVerwijderen