maandag 23 april 2018

Moneymonday; de financien van... S

We willen het natuurlijk allemaal weten; waar doen ze het van? Iedere maandag komt in de rubriek Moneymonday een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Wat komt er maandelijks binnen en hoeveel gaat er uit? En welke keuzes worden er op financieel gebied gemaakt? Vandaag het verhaal van S!

Even voorstellen...
Gezin met 2 kinderen van 14 en 10 jaar, man 42 jaar, vrouw 39 jaar. Wonend in het oosten van het land in een tussenwoning.


Werk & inkomen
Ik werk 24 uur per week. Mijn man werkt 40 uur.

Inkomsten:
Salaris 1 €3.200
Salaris 2 €1.950
Voorlopige teruggaaf belasting €265
Kinderbijslag €177
Totaal inkomsten: €5.592

Uitgaven:
Hypotheek €909
Verzekeringen €161
Zorgverzekering €250
Energie €108
Water €16
Gemeentelijke lasten €76
Wegenbelasting €115
Bankkosten €4
Internet tv bellen Netflix €62
Mobiele telefoonkosten €30
Schoolkosten kinderen €64
Brandstof (diesel) €98
Vakantie/uitstapjes €500
Boodschappen €500
Kleding €170
Goede doelen €50
Overig/cadeau's/zakgeld €150
Uit eten €50
Sport/muziekles kinderen €136
Onderhoud /afschrijving auto €125
Totaal uitgaven: €3.573

INKOMSTEN-UITGAVEN = €2.019

Toelichting: een aantal uitgaven zijn jaaruitgaven, die ik heb omgerekend naar maanduitgaven. De post verzekeringen bestaat uit o.a. auto-, inboedel-, woonhuis-, wa-, uitvaart-, overlijdensrisicoverzekering en ook ANWB wegenwachtservice.

Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Zeker, we leven ruim en houden ruim over

Hoe beheer je de financiën?
Ieder jaar maak ik een begroting, tussentijds wordt deze bijgesteld indien nodig en maandelijks bekijken mijn man en ik of we nog op de goede weg zitten.

Spaar je?
Jazeker, na een (mislukte) beleggingspoging zetten we voorlopig in op sparen. We twijfelen tussen extra aflossen op onze hypotheek of het geld beschikbaar houden voor dromen die we hebben, zoals een huisje in Frankrijk kopen om er zelf (met of tzt zonder kinderen) te gaan wonen of als de kinderen het huis uit zijn fulltime te gaan reizen. We zijn erg op zoek naar een andere invulling van ons leven, maar durven bepaalde grote stappen (nog) niet te zetten. Sowieso gebruiken we dit jaar het deel van het spaargeld dat boven het heffingsvrij vermogen uitkomt om extra af te lossen. Ook heb ik in 2017 voor het eerst een storting gedaan in een pensioenspaarregeling, vanwege het fiscale voordeel en omdat mijn pensioenopbouw tot nu toe eigenlijk onvoldoende is. Dat wil ik dit jaar weer doen.


Investeer je?

Nee, een aantal jaren geleden hebben we een poging gedaan tot beleggen in ETF's, geïnspireerd door Mr. Money Mustache. Ondanks de relatief veilige manier van beleggen, bleek ik toch minder geschikt te zijn toen de markt in korte tijd (zomer 2015) flink naar beneden ging en we € 1.000 lager stonden dan we ingelegd hadden. Een daling van zo'n 15% in een paar weken tijd. Ik vond de politieke situatie toen niet stabiel (Brexit referendum, verkiezingen VS) en de ECB bleef maar geld in de Europese economie pompen. Ik was meerdere keren op een dag de stand van onze beleggingsportefeuille aan het checken en werd er niet blij van. Dus toen zijn we na een aantal maanden alsnog uitgestapt met € 800,- verlies. Nu (bijna 2 jaar later) hadden we ruim op winst gestaan en flink ook als we door waren gegaan met inleggen. Helaas, waarschijnlijk ben ik niet in de wieg gelegd voor beleggen :)

Wat is jouw zwakke plek in de financiën?
Reizen en vakanties, hier geven we behoorlijk veel geld aan uit. Daarnaast zouden we waarschijnlijk meer kunnen bezuinigen op boodschappen, maar we eten veel groente en fruit en met 2 opgroeiende kinderen lijkt de hoeveelheid eten soms niet aan te slepen. Er wordt in ieder geval weinig tot geen voedsel weggegooid in ons huis.

Hoe zorg je ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
Overzicht en controle. Iedere week het Excel overzicht bijwerken en bijsturen waar nodig

Bespaar je op bepaalde lasten?
Ieder jaar loop ik eigenlijk alle vaste lasten door om te kijken of het goedkoper/anders kan. Regelmatig stappen we hierbij over van bijvoorbeeld energieleverancier, verzekeringsmaatschappij of mobiele telefoonabonnement. Daarnaast hebben we wel eens periodes dat we weer wat meer gaan letten op de variabele uitgaven, dus een tijdje wat minder uitgeven aan bijvoorbeeld de boodschappen, kleding en dat soort zaken.

Op welke lasten bespaar je liever niet?
Eigenlijk willen we overal wel op besparen, als we maar niet het gevoel hebben teveel te moeten inleveren op de dingen die we leuk vinden. Als het nodig is kunnen we zeker nog meer bezuinigen. Maar bijvoorbeeld vakanties en reizen vinden we nog veel te leuk om dit samen met de kinderen te kunnen doen. Wel proberen we te kiezen voor budgetoplossingen, waardoor we zoveel mogelijk uit ons geld proberen te halen. Bijvoorbeeld niet die grote luxe camping voor € 50 per nacht, maar juist die leuke, kleine boerencamping voor € 30 per nacht. Waar mogelijk wel met zwembad(je), maar zonder entertainment, restaurant of glijbaan. Niet vaak uit eten, maar regelmatig picknicken of zelf uitgebreid koken. Geen dure excursies of uitstapjes, maar proberen of je hetzelfde of iets net zo leuk voor minder geld of met korting kunt doen.


Zitten je partner en jij op 1 lijn als het aankomt op de financiën?
We zitten steeds meer op 1 lijn, al ben ik wel de zuinigste van ons twee. Daardoor moet soms de een wat water bij de wijn doen en soms de ander. Sinds we ons maandelijks financieel overleg hebben ingevoerd werkt dit steeds beter. Vooral omdat we in deze gesprekken gezamenlijke doelen vaststellen en daardoor meer overeenstemming hebben in waar we ons geld aan (willen) uitgeven.

Welke boeken/blogs/sites lees jij die betrekking hebben op de financiën?
Ik lees veel verschillende blogs, o.a.
Uit ieder blog haal ik inspiratie en ideeën. Soms gooi ik er 1 van de leeslijst af, maar vaker nog komt er weer 1 bij.

Welke financiële tip zou jij de lezers van 'Op zoek naar een simpel & rijk leven' willen geven?
Maak een passend budget en houd je daaraan, ga geen leningen aan voor consumptiegoederen en zorg voor noodgeld. Maar bepaal vooral wat belangrijk voor jou is en geef daar lekker (een deel van) je geld aan uit!
 • Alle eerder gepubliceerde Moneymondayverhalen lezen? Klik hier! 
Wil jij ook eens anoniem meewerken aan de rubriek Moneymonday? DOEN! Aanmelden kan via moneymonday@simpelrijkleven.nl. De vragenlijst ontvang je vervolgens via de mail.

9 opmerkingen:

 1. Wat ern supertoffe categorie is dit op je blog. Elke keer weer interessant om te lezen. En een goede motivatie om zelf nog beter op mijn uitgaven te letten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te lezen. Mijn kinderen zijn nog wat jonger, maar leuk om te lezen hoe het er ongeveer uitziet als ze ouder worden qua uitgaven.

  Nog een vraagje: Is kleding 170 Euro voor het hele gezin? Krijgen de kinderen kleedgeld of betalen jullie het voor ze?

  Herkenbaar trouwens, dat van die leeslijst. Die lijkt steeds langer te worden ;) haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kleding is inderdaad voor het hele gezin. Oudste krijgt kleedgeld €70 en kan daar goed van rond komen. Jongste krijgt nog vaak wat dingen van een ouder neefje en zelf doen we jaren met kleding. Gr. S

   Verwijderen
 3. Wat ik dan vooral interessant is hoe je die 2000 euro die je overhoudt verdeelt over sparen (voor kinderen?), pensioen en vakanties/ uitjes. In de lijst van vaste lasten staan niet echt gekke dingen.

  Overigens een zure les voor jullie over beleggen, maar wel weer informatief voor een aanstaande belegger als ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het geld dat we overhouden gaat naar de spaarrekening en wordt verder niet onderverdeeld. We sparen niet apart voor de kinderen, tzt krijgen ze van ons het rijbewijs en als ze gaan studeren gaan we daar zeker aan mee betalen, maar wel op onze voorwaarden ;). Vorig jaar heb ik voor het eerst gestort op een pensioenspaarrekening, daar heb ik vrije ruimte en reserveringsruimte uit voorgaande jaren voor gebruikt, dat was een bedrag van € 2.500 (ik bouw ook nog een deel pensioen op bij mijn werkgever). De rest van wat we overhouden is echt spaargeld, maar daar doen we bijvoorbeeld ook grote uitgaven van, hier reserveren we niet apart voor; in 2014 een caravan, in 2015 een extra aflossing op het huis van 20k, in 2016 een andere auto van 10k en in 2017 hebben we ons huis flink aangepakt. De rest van het geld is naar de spaarrekening gegaan en staat daar nu nog, waardoor we dit jaar voor het eerst over de vrije ruimte heen zullen gaan voor de vermogensrendementheffing. Daarom gaan we dit jaar weer extra aflossen op de hypotheek. Uitgaven voor bijvoorbeeld vakanties zijn circa € 500 en neem ik gewoon op in onze lopende uitgaven. Gr. S

   Verwijderen
 4. Ik vind het erg knap dat je met 500 euro rond komt vwb de boodscgappen met 2 tieners in huis, hoe doe je dat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eerlijk gezegd vind ik het zelf toch een behoorlijk bedrag. Er zullen vast veel mensen zijn die het met minder kunnen of moeten doen. Maar ik doe mijn boodschappen graag bij A H, koop daar wel huismerk en c merk, maar kies ook vaak voor gemak als voorgesneden groente, wel weer weinig pakjes en zakjes, maar wel regelmatig lekkere dingen voor het weekend als chips, een wijntje en kaasjes. Ik werk met een weekmenu en doe 1x per week boodschappen, maar er zijn weken waarbij de kar zo langzamerhand te klein wordt. Ongelooflijk wat kunnen tieners eten!

   Verwijderen
 5. Waaauw, wat een mooie inkomsten! Ik moet eerlijk zeggen dat wij met zo'n inkomen zeker meer uitgaven zouden hebben. We zouden het niet kunnen laten om te gaan eten ofzo of op weekend te gaan. Ik vind het heel interessant om te zien dat je nog spaarzaam kunt zijn, verstandig zo :-)

  BeantwoordenVerwijderen