maandag 7 mei 2018

Moneymonday; de financien van ... A

We willen het natuurlijk allemaal weten; waar doen ze het van? Iedere maandag komt in de rubriek Moneymonday een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Wat komt er maandelijks binnen en hoeveel gaat er uit? En welke keuzes worden er op financieel gebied gemaakt? Vandaag het verhaal van A! 

Even voorstellen...
Ik (33 jaar) woon samen met mijn man (33 jaar) en dochter (1/2 jaar) in een vrijstaand boerderijtje in het midden van het land.


Werk & inkomen
Ik werk 4 dagen in de week. Ik werk 36 uur in de financiële sector.
Man werkt 3 dagen in de week. Op papier 24 uur, maar in de praktijk 30 - 36 uur. Hij werkt bij een agrarisch bedrijf.

De bedragen zijn soms wat afgerond en overuren man zijn bijvoorbeeld laag ingeschat:

Inkomsten
Inkomen V: €3.360
Inkomen M: €1.500
Hypotheekrenteaftrek: €200
IAC: €180
Kinderbijslag: €60
Totaal inkomsten: €5.300

Vaste lasten
Hypotheekrente: €750
Aflossen: €540
ORV: €15
Energie: €170
Water: €20
Zorgverzekering: €320
Overige verzekering: €160
TV en internet: €40
Mobiel: €60
Netflix / spotify: €20
MRB (2x): €120
Goede doelen: €20
Overig: €20
Totaal vaste lasten: €2.255

Variabele lasten
Boodschappen: €500
Uitjes en kado's: €500
Reservering onderhoud (huis / tuin / auto) en kleding: €500
Benzine: €225
Totaal variabele lasten: €1.775

Sparen
Sparen vakantie: €300
Sparen auto: €300
Sparen BSR etc.: €120
Sparen spaardoel (aflossen / zonnepanelen): €550
Totaal sparen: €1.270

Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Ik ben over de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven erg tevreden. Wel hebben wij een paar jaar geleden een oud boerderijtje gekocht. Destijds ging al het geld wat we over hadden in de verbouwing zitten. Vanwege de komst van de kleine hebben we wat meer verbouwingsklussen uitbesteed en zijn we een persoonlijke lening aangegaan. Op dit moment staat op onze spaarrekening €0 en hebben we nog een schuld van €5.000 (naast de hypotheekschuld). Die schuld voelt niet fijn, het is daarom de bedoeling om deze snel af te lossen. Dat gaat dit jaar ook lukken. Maar we hebben geen spijt van de lening. We hebben nu "rust" en in een korte tijd een overwaarde van circa €110.000 op ons huis gecreëerd. Al willen we nooit meer verhuizen.

Hoe beheer je de financiën?
In Excel hou ik bij wat er in gaat en wat eruit gaat. Ook hou ik bij wanneer we in het jaar grote uitgaven kunnen verwachten (bijvoorbeeld rioolheffing etc.).

Heb je de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
Ja we zijn allebei aanzienlijk minder gaan werken. We werkten allebei eerst circa 50 - 60 uur. Het kwam toen echt met bakken binnen (zo voelde dat voor ons) en ging dus vooral op aan verbouwen. Alleen zowel mijn man als ik hebben een huis met verlies moeten verkopen. Mijn verlies was beperkt, maar bij mijn man was dit ongeveer €70.000. Hij had dat spaargeld ook, maar we zijn allebei met zo goed als niks begonnen toen we ons boerderijtje kochten.

Wat betekende deze wijziging voor je kasboek?

Omdat we minder zijn gaan werken, betekent ook dat we minder inkomsten hebben. Maar we hebben ook geen grote verbouwingskosten meer. Dus juist nu hebben we de mogelijkheid om te gaan sparen (maar eerst die schuld aflossen).

Spaar je? 
Ja, doel 1: lening aflossen.
Doel 2: combinatie van hypotheek sneller aflossen en/of zonnepanelen om alle energie die we gebruiken zelf op te wekken.

Investeer je?
Nee, maar ik zou wel willen investeren in zonnepanelen. We hebben nu een oude auto waar alleen korte ritjes mee wordt gereden. Als de oude auto op is, zou ik die willen vervangen voor een elektrische auto.

Wat is jouw zwakke plek in de financiën?
De andere auto. Ik rij veel voor mijn werk en wil daarom een betrouwbare wat nieuwere auto. Ook moet dezelfde auto op zaterdag een zware kar kunnen trekken en de kinderwagen met het kampeerbedje moet bij wijze van spreken in de kofferbak passen. Daar hebben we een redelijk dure auto voor gekocht, wat op zich niet nodig was geweest.


Hoe zorg jij ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
Ik check het regelmatig. Meer niet. Mijn man en ik liggen wel op één lijn.

Bespaar je op bepaalde lasten?

We eten 2 a 3 keer in de week van ons eigen land.

Op welke lasten bespaar je liever niet?
Het is bij ons soms zoete inval. Dus we hebben altijd genoeg drinken en iets te knabbelen in huis. Ook kunnen we ontzettend genieten van onze uitstapjes naar het theater / restaurantjes / musea / natuurgebieden / buitenland etc.

Zitten je partner en jij op 1 lijn als het aankomt op de financiën? 

Ja. Ongeveer 1 x per week tafelen we bewust lang (thuis uiteten met een wijntje bijvoorbeeld) en bespreken we van alles, dus ook de financiën.

Welke boeken/blogs/sites lees jij die betrekking hebben op de financiën?
Ik lees nog niet heel lang blogs. Ik ken deze en Porterenee. Beide leuk.

Welke financiële tip zou jij de lezers van 'Op zoek naar een simpel & rijk leven' willen geven?

Toen we wisten dat de kleine zou komen, gingen we kijken hoeveel uur we nog wilden werken. Mijn man wilde in eerste instantie 4 dagen werken. Voor ons zou dat betekenen dat we kinderopvang nodig zouden hebben (nu kan onze dochter bij naaste familie worden opgevangen en af en toe 's avonds oppas). Eén dag kinderopvang is relatief duur. Het extra inkomen dat mijn man zou krijgen met extra werken zou grotendeels opgaan aan de kinderopvang. Voor ons was dit het niet waard. Maar als tip zou ik willen meegeven, dat je bij dergelijke keuzes de financiële gevolgen op een rijtje zet.

 • Eerder gepubliceerde Moneymondayerhalen lezen? Klik hier!

Wil jij ook eens anoniem meewerken aan de rubriek Moneymonday? DOEN! Aanmelden kan via moneymonday@simpelrijkleven.nl. De vragenlijst ontvang je vervolgens via de mail.

13 opmerkingen:

 1. Een goed gezamenlijk inkomen, maar toch schulden. Dit is voor mij zo´n voorbeeld dat inkomsten weinig zeggen, maar het vooral om de uitgaven gaat. Ik zou mijzelf niet prettig voelen in zo'n financiële situatie (deels door onmacht, maar vooral ook door financiële keuzes en uitgavenpatroon), maar dat is voor iedereen verschillend. Bedankt voor het delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik merk dat veel mensen op deze blogs denken zoals jij sensi milliar. Jullie hebben ook absoluut gelijk. Ik ben zelf ook niet blij met de schuld (zou ik het hypotheek schuld noemen dan voelt het vreemd genoeg anders).

  Toch heb ik het expres genoemd in dit artikel. Zelf ben ik tevreden dat we van ruim een ton verlies op twee huizen (ik had al extra afgelost, daarom was mijn verlies beperkt). Na 110.000 -/- 5000 extra lening = 105.000 overwaarde zijn gegaan in zeer korte tijd. Dit komt mede dankzij die extra lening die we zijn aan gegaan en waar we de verbouwing mee hebben gefinancierd. Maar goed met anders keuzes hadden we inderdaad meer geld op de bank gehad en geen lening. Gelukkiger? Dat niet. Ongelukkiger? Ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om te lezen weer! En wat goed dat jullie al zoveel winst gemaakt hebben op het huis nu! Wel jammer dat je dat dan niet cash hebt natuurlijk, maar hey je kan niet alles hebben ;)
  Super ook dat jullie je lening kunnen aflossen dit jaar, dat moet vast goed voelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Interessant overzicht. Dit is inderdaad zo´n lijst waar bespaarders en consuminderaars helemaal op los kunnen gaan. Aangezien je zegt dat je tevreden bent over de inkomsten en uitgaven, ga ik er vanuit dat je niet op tips zit te wachten. Mocht dit wel zo zijn, dan zou ik (tot de schuld is afgelost en de algemene buffer op peil is) besparen op vakanties, uitjes en boodschappen. 9.600 per jaar aan uitjes en vakanties vind ik zelf buitensporig veel. Per maand 500 boodschappen euro voor 2 personen en een baby vind ik ook erg veel, zeker gezien jullie regelmatig van eigen land eten.

  Ik snap niet zo goed dat als je schulden hebt en de buffer op 0 staat, dat je zoveel geld aan dat soort zaken uitgeeft. Verder is het te hopen dat de vrouw des huizes niet haar baan kwijtraakt, want dan hebben jullie een serieus probleem.

  @Maris, aan die winst heb je natuurlijk niks, als je er voor altijd blijft wonen. Dan is het puur en alleen om het woongenot. Ook niet geheel onbelangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben persoonlijk nooit zo tegen schulden, mits ze bewust zijn en er bezit tegenover staat. Dit lijkt in dit verhaal prima met elkaar in balans. Ik vind het juist verstandig om zo jong een mooi bezit te hebben, een mooi huis, daarin geinvesteerd en met het prima salaris kun je prima gaan aflossen. Ik begrijp ook prima dat je wel geld wilt uitgeven aan de leuke dingen, als het evt niet meer kan dan kun je daar evt op bezuinigen. Zelf vind ik een balans tussen genieten van wat je hebt/verdiend en weten wat je doet/ zonder al te grote schulden zitten, een prima levensinstelling die wij persoonlijk ook hanteren. Misschien een detail, door ziekte geniet ik graag nu omdat ik ws niet erg oud wordt. Maar er zijn veel (gezonde) mensen die worden plots geconfronteerd met ziekte en dood, dus nu leven is ook erg belangrijk. Mooi overzicht!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eén jaartje niet op vakantie en wat minder uitjes is geen mens minder van geworden. Genieten is prima, maar zoveel geld uitgeven en dan schulden en geen buffer hebben vind ik eigenlijk (zeker met een kind) financieel onverantwoord. NU leven houdt ook in dat je niet zulke grote financiële risico's neemt en zorgt voor een buffer als het financieel tegen zit.

   Verwijderen
 6. Bedankt maris en colorfullworld voor jullie lieve opmerkingen. Spijtig om te lezen van je ziekte colorfullworld. Dat soort dingen doen wel iets met je kijk op t leven. In juli (is het plan vanwege vakantie geld) zijn we eindelijk schulden vrij en dat voelt idd goed.

  Bedankt laila voor je ongetwijfeld goed bedoelde kritiek. Ik denk niet dat we het snel eens zullen worden. Maar dat geeft niet. Het is niet de bedoeling maar ik kan extra krediet opnemen en dat is voor nu mijn buffer. Dus mijn kind zal nooit honger hebben. In het ergste geval verkopen we ons huis en beginnen we weer opnieuw.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik verkocht ook ooit een huis met tienduizenden euro's verlies. Herkenbaar dat dat je beeld op geld en geld uitgeven verandert. Bij mij zette dat een verandering in gang, waardoor ik er nu financieel juist heel goed voorsta. Soms moet je eerst onderuit gaan, om je ogen te openen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja je pakt het echt grondig aan de financiële vrijheid porterenee. Blogs zoals die van jou hebben me zeker aan het denken gezet. Ik bewonder jullie snelheid. Maar ik ben vooralsnog van mening dat een langzamer tempo beter bij me past. Misschien omdat ik lui ben. Ik vind het vermoeiend om te veel op mijn uitgaven te letten. Het zit niet in mijn systeem. En waarschijnlijk vooral omdat ik het doel niet heb om heel jong vrij te zijn. Ik vind het idee niet erg om te moeten werken (tot een jaartje of 60) om mijn / ons leven te kunnen betalen. Maar de tips die wel bij me passen neem ik zeker mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi verhaal, klinkt als een ontspannen en sociaal leven!
  Ik kan me altijd verbazen over de reacties die er komen op een verhaal van mensen die niet hebben gekozen voor een strak financieel regiem met als doel zo snel mogelijk hypotheekvrij en/of financieel onafhankelijk zijn..
  Het is toch juist mooi om diversiteit te ervaren bij dit soort rubrieken? Veel waardevoller wat mij betreft dan alleen maar perfecte aflosverhalen waar alleen maar op gereageerd kan worden dat de telefoonrekening Sim only nog €10 lager kan zijn. Dit verhaal geeft ook te denken en komt misschien wel dichter bij een manier van leven als je weet dat het leven zomaar afgelopen kan zijn, leven in het hier en nu.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik herken onze situatie hier heel erg in. Natuurlijk kan je stellen dat er bij een hogere hypotheek maar beter niets kan gebeuren met iemands inkomen, maar volgens mij geldt dat bij iedere hypotheeklast. Zo lang er maar overwaarde in de woning zit dan kan je altijd cash eruit halen. Ik vind het knap wat jullie nu erbij sparen, wij moeten daar nog wat stricter in worden met een klushuis en meerdere verbouwingen en ook een baby van 6 mnd. Leuk dat je dit hebt gedeeld!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik wil de heer Dalton bedanken voor het feit dat hij mij een lening heeft gegeven. ik ben verschillende keren opgelicht in een poging om een ​​lening te krijgen totdat ik dalton bedoelde die me een lening gaf ter waarde van 43000 euro. als je vandaag een echte geldschieter nodig hebt, neem dan contact op met Dalton en voorkom dat je wordt opgelicht e-mail: diamondloans24@yahoo.com whatsapp +16613814014

  BeantwoordenVerwijderen