maandag 21 mei 2018

Moneymonday; de financien van... L

We willen het natuurlijk allemaal weten; waar doen ze het van? Iedere maandag komt in de rubriek Moneymonday een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Wat komt er maandelijks binnen en hoeveel gaat er uit? En welke keuzes worden er op financieel gebied gemaakt? Vandaag het verhaal van L!

Even voorstellen...
Ik ben getrouwd. Ons gezin bestaat uit: Man 27, ik 26, 2 kinderen 2 en 0 jaar, hond. Wij wonen in een hoekhuis. Dit nieuwbouwhuis hebben wij samen in 2011 gekocht. In 2012 zijn wij getrouwd, We zijn 10,5 jaar samen.


Werk & inkomen
Man: ongeveer 45 uur per week als vertegenwoordiger
Ik: 16 uur per week als consulente

Inkomsten
Man: €3.200 (zijn salaris is heel variërend. Dit is het gemiddelde van afgelopen 4 maanden. Incl.: leaseauto, vakantiegeld, telefoonkosten)
Ik: €1.100 (dit is incl.: benzine, telefoonkosten, vakantiegeld)
Kinderopvangtoeslag: €729,06
Kinderbijslag: €134

= €5.163,06

Uitgaven

vaste lasten:
Hypotheek: €930,58
Gastouderopvang: €972
Peuterspeelzaal: €56,08
Gemeentelijke belastingen: €112,69
Energie: €150
Water: €21,95
Zorgverzekering: €281,28 (Hoge kosten i.v.m. uitgebreid pakket voor mij)
Inboedelverz.: €29,66
Uitvaartverz.: €11,29
TV en internet: €34,95
Telefoon: €8
Kosten betaalpassen: €4,15
Autoverz.: €60,33 (mijn prive auto, deze heb ik nodig om mijn werk te kunnen doen)
Wegenbelasting: €21
Sportschoolabonnement voor man: €34,95
Opleiding: €18.50 (ik wil omscholen)
CV onderhoud abonnement: €8,30

= €2.755,26

Sparen en reserveringen:
Sparen om af te lossen: €400
Sparen voor onszelf zonder doel: €350
Sparen kinderen: €220
Reserveren vakantie: €160
Reserveren kapotte apparaten: €15

= €1.145

Variabele uitgaven:
Boodschappen: €265 
Uitjes + cadeaus + kleding + kapper + overige uitgaven: €285
Benzine: €147,50 (dit is grotendeels voor mijn werk)
Goede doelen: €26,50

= €724

Totaal uitgaven: 

€4.624,98

Over:
€538,80 Dit bedrag laten we staan omdat het salaris van mijn man nogal varieert. We beginnen de maand weer met 0. Alles wat daar boven komt gaat naar de aflossingsspaarrekening.

Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Ja ik ben heel tevreden! We geven misschien redelijk veel geld uit aan 'overige uitgaven'. Maar we gaan graag met ons gezin dagjes weg. Zaterdag middag is echt onze tijd. Dan gaan we vaak naar het strand of het bos of iets dergelijks. En meestal halen we dan wat lekkers. Onze knop is pas sinds kort omgegaan (helaas). We waren helemaal niet zo bekend met aflossen. We willen nu 1 keer per jaar gaan aflossen. Per jaar krijgen we ongeveer €5.000 euro terug van de belastingdienst. Dit gaat ook naar de aflossingsspaarrekening. Op de spaarrekening 'zonder doel' willen we altijd een buffer laten staan van minimaal €10.000 euro.


Hoe beheer je de financiën?
We hebben verschillende online spaarpotjes. Dit werkt voor mij heel goed heb ik gemerkt.
Elke 2 weken wordt er op onze huishoud rekening €250 gestort. Dit is voor boodschappen en alle overige uitgaven. Per week pin ik €60 voor boodschappen. Dit is incl.: luiers, drogisterij artikelen en hondenvoer. We komen niets te kort en eten veel fruit/groente. Ik zelf eet niet iedere dag vlees. Op deze manier (door een budget vast te stellen en een vast bedrag te pinnen) hou ik voor mezelf de hand op de knip en gaat er niet ongemerkt meer uit. Hebben we iets kleins nodig? (zoals pas een windschermpje voor op de fiets) Dan probeer ik het geld te sparen van de overige uitgaven.

Heb je de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
Ja ons tweede kindje is geboren. Voorheen ging onze oudste 1 dag per week naar de opvang maar nu gaan beide kinderen 2 dagen. We zijn flink meer gaan betalen. Ik ben toen nog beter op onze uitgaven gaan letten. (Onze gratis oppas stopte er mee i.v.m. gezondheidsproblemen)

Wat betekende deze wijziging voor je kasboek?
Niet heel veel doordat mijn man meer is gaan verdienen. We zijn wel minder uit gaan geven aan overige uitgaven.

Spaar je?
Ja! Zowel voor onszelf als voor onze kinderen. We sparen per kind per maand €100 voor studie/rijbewijs e.d. en €10 per kind per maand voor verjaardagscadeautjes/sinterklaas/kerst. Wat hier van overblijft, blijft op hun spaarrekening staan. Onze kinderen zijn nog vrij klein om €120 per jaar te besteden aan cadeaus hebben we gemerkt.

We reserveren maandelijks ook geld voor vakantie en kapotte apparaten zoals de wasmachine, stofzuiger e.d. Mijn man is automonteur geweest. Hij doet het onderhoud van mijn auto altijd zelf om de kosten laag te houden. Dit betalen we dan van de lopende rekening. Mocht ik een nieuwe auto nodig hebben (is nu nog geen sprake van mits ik geen aanrijding of pech krijg, auto is uit 2011), dan zal dat van de spaarrekening zonder doel gaan.Investeer je?
Nee op dit moment nog niet. We zijn ons er wel in aan het verdiepen. Hebben jullie misschien tips voor echte beginners?

Wat is jouw zwakke plek in de financiën?
Voorheen gaf ik echt te veel geld uit aan onzin voor in huis. Sinds ik overal een budget voor maak gaat het een stuk beter. Ik ben er ook achter gekomen (beetje laat misschien) dat spullen niet gelukkig maken.

Hoe zorg je ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
Door te budgetteren en me daar aan te houden.

Bespaar je op bepaalde lasten?
Ja op de boodschappen. Daarnaast kijken we jaarlijks naar onze abonnementen/verzekeringen en stappen zo nodig over.


Op welke lasten bespaar je liever niet?
Op uitjes. We gaan graag weg en halen dan iets lekkers. Hier genieten we echt van!

Zitten je partner en jij op 1 lijn als het aankomt op de financiën?

Ja over het algemeen wel. We bespreken maandelijks de financiën want ik regel in principe alles.

Welke blogs lees je graag?
Eenvoudig leven
Simpelrijkleven
Aad-actief
Porterenee

Welke financiële tip zou jij de lezers van 'Op zoek naar een simpel & rijk leven' willen geven?
Geld maakt je niet rijk! Het is je gezin/partner/familie/vrienden wat je rijk maakt. Mijn man, kinderen en onze hond zijn onbetaalbaar voor mij.

Hebben jullie nog tips wat onze financiën betreft? Ik vind dit zelf ook altijd een erg leuke blog om te lezen! (Haha wees alsjeblieft een beetje aardig voor me 😀)

Wil jij ook eens anoniem meewerken aan de rubriek Moneymonday? DOEN! Aanmelden kan via moneymonday@simpelrijkleven.nl. De vragenlijst ontvang je vervolgens via de mail.
 • Eerder gepubliceerde Moneymondayerhalen lezen? Klik hier!

11 opmerkingen:

 1. Ik vind het een heel mooi overzicht! Vooral het geld wat je uitgeeft aan boodschappen vind ik knap, dat is minder dan wij met z’n tweeen uitgeven.. Ik weet niet hoe vaak je man sport, maar 35€ vind ik vrij veel geld. Zelf sportte ik 3x in de week in de lokale sportschool voor 35€. Ook zou ik niet stuctureel geld doneren (toch bijna 300€ per jaar), maar ieder z’n keuze. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vind dat jullie het heel goed doen, en wat je zegt over spullen je bent nog heel jong, wou dat ik die wijsheid had gehad op die leeftijd. En heerlijk blijven genieten van jullie mooie gezin! Mina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het een heel netjes lijstje, ook de post overige vind ik niet echt hoog, zeker niet met kleding erbij.
  Wat wel opvalt is de €150 voor energie, ik vind dat veel voor een nieuwbouw huis. Wij betaalde voor onze hoekwoning uit 2009 €109 en kregen dan nog terug. Wellicht krijg jij ook nog terug?
  Sowieso ieder jaar overstappen is verstandig en misschien zijn er nog energie zuinige maatregelen die je kan nemen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat zijn jullie goed bezig! ik zie helemaal geen gekke uitgaven eigenlijk. Hooguit de uitvaartverzekering, die met 11 euro waarschijnlijk weinig zal voorstellen als het erop aankomt, maar dat is een persoonlijke keuze. Je wilt je laten omscholen, en ik zie hele lage omschoolkosten. Als ik je daar een advies op mag geven, bezuinig daar niet op als je hebt gevonden wat je de komende 10 jaar wilt doen! Ik heb de laatste 2 jaar 150-200 euro per maand omschoolkosten gehad.. veel, maar het is het me zeker waard, we mogen/kunnen/moeten nog heel lang werken in ons leven en de opleiding zelf is een verrijking van mijn leven en mijn hersenen ;). Hierboven noemde iemand dat hij/zij de uitgaven aan goede doelen hoog vindt, dat vind ik niet. Het is juist fijn als je iets weg kunt geven als je het kunt missen, aan een doel dat jullie belangrijk vinden! Ga zo door :)!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is een mooi inkomen en daar kan je veel kanten mee op.
  Je huishoudgeld voor boodschappen vind ik karig t.o.v. je andere uitgaven. Waarom beknibbelen op levensmiddelen met zo'n inkomen?
  Je eigen onderhoud is ook belangrijk. Astrid

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk en interessant om te zien waar de kosten zitten bij iemand anders. Het sportschoolabonnement lijkt me relatief duur bijvoorbeeld : )

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Knap die 250€ per maand voor je gezin en de hond!

  Zelf vind ik 100€ per maand per kind sparen wel veel. Wij staan daar anders in, maar misschien heb je dat al eens gelezen op m’n blog. (Samenvatting: Wij lossen liever nu zoveel mogelijk af, zodat we tegen die tijd ruimte hebben om bij te dragen)

  Ik vind het heel mooi en goed als mensen ook delen van hun overvloed! Dus super dat je ook aan goede doelen geeft.

  Goed bezig hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beleggingstips voor echte beginners: lees over de voordelen van indexbeleggen, bijvoorbeeld via internet of via biebboeken. Goede aanbieders zijn bijvoorbeeld Meesman en Brand New Day, die allebei breedgespreide indexfondsen aanbieden tegen zeer lage kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik sluit aan bij mom4life wat betreft het spaarbedrag voor jullie kinderen. 100 euro per maand is een flink kapitaal tegen de tijd dat ze 18 zijn. Heb je nagedacht over hoe je dit wegzet? Zonde als je er flink belasting over moet gaan betalen (telt mee als vermogen). Van 21600,- euro kan je echt wel een studie en rijbewijs betalen. Wil je dat je kinderen zelf ook nog bijdragen later en leren wat de waarde van geld is? Niet vervelend bedoeld hoor, maar ik ken iemand die in zijn jeugd nooit heeft hoeven werken voor geld (alleen voor zijn plezier, vakantiebaantjes samen met vrienden), studie en rijbewijs van zijn ouders kreeg... Hij heeft nu een baan als arts, maar gaf afgelopen weekend heel eerlijk aan dat hij nu pas leert hoe hij met geld om moet gaan en dat dit niet altijd goed gaat. Ondanks zijn ruime salaris.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie lijstje en zeker ook mooi bedrag wat er wordt gespaard voor de kinderen, mocht er geld 'overblijven' dan komt dat vast ook weer ten goede van hun als ze bijvoorbeeld op zich zelf gaan en dan nog wat geld kunnen mee krijgen.


  BeantwoordenVerwijderen