maandag 14 mei 2018

Moneymonday; de financien van ... N

We willen het natuurlijk allemaal weten; waar doen ze het van? Iedere maandag komt in de rubriek Moneymonday een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Wat komt er maandelijks binnen en hoeveel gaat er uit? En welke keuzes worden er op financieel gebied gemaakt? Vandaag het verhaal van N! 

Even voorstellen...
Ik ben 41 en woon met mijn zoon van 10 in een gekochte, net verbouwde, benedenwoning van 100 jaar oud in Den Haag.


Werk & inkomen
Ik werk 34 uur als jurist bij een ministerie.

Inkomsten
Salaris €3.080,- (excl. een 13e maand en vakantiebijslag)

Uitgaven
Aflossing persoonlijke lening (€60.000) van €600
Gas/Licht €103
Water €20
Gemeentebelastingen €60
Zorgverzekering €130
Krant €15
Sportschool €11 (i.p.v. €35, wegens regeling van het Rijk)
Autoverzekering €28
Wegenbelasting €25
Benzine €35
Woonverzekering €27
VVE bijdrage €35
Internet + TV €40
Netflix €11
Spotify €10
Dropbox €10
Mobiele telefoon van mij €33
Mobiele telefoon zoon €12
Zakgeld zoon €10
Tussenschools opvang €28
Totaal €1.243
Boodschappen €350 denk ik
Kleding/uitgaan €300  (ik ben single en mijn zoon is ook deels bij zijn vader dus ik heb een vrij rijk sociaal leven)

Ik zou dus ergens tussen de €1.000 en €1.500 per maand over moeten kunnen houden.
Vakantiegeld gebruik ik in principe om de zomervakantie (dit jaar een camping in Italië) van te betalen en de 13e maand zet ik meestal opzij.

Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Ja, ik kom gemakkelijk rond en heb eigenlijk alleen het luxe probleem dat ik niet zo goed weet hoe nu verder te gaan op de weg die ik ben ingeslagen. Ik wil wel in de nabije toekomst 3 dagen gaan werken en daarnaast een eigen bedrijfje gaan opzetten. Mijn inkomsten gaan dan met zeker 600 euro naar beneden. Na een initieel opstartperiode ga ik er natuurlijk wel vanuit dat ik dit goeddeels weer kan aanvullen met mijn 'eigen' inkomsten.

Hoe beheer je de financiën?
Ik heb een excel sheet met mijn inkomsten en uitgaven maar heb geen bepaalde budgetten of potjes. Ik kijk wel elke dag op de internet bankieren app;)

Heb je de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
Ik heb eind 2016 mijn vorige huis verkocht met een grote overwaarde. Ik had dat huis 2 jaar eerder gekocht, net aan het einde van de crisis. Er zat veel achterstallig onderhoud op. Ik heb een grote liefde voor oude panden en leuke spullen (vooral vintage meubels, ik koop eigenlijk alleen tweedehands). De verbouwing, het voorbij gaan van de crisis en het aantrekken van de bewuste buurt maakten dat er ineens zoveel overwaarde op zat dat ik van deze overwaarde weer een ander huis kon kopen. Wederom eentje met achterstallig onderhoud, waar ik nu na een verbouwing van een paar maanden net in woon. Dit laatste huis heb ik dus gefinancierd met eigen geld en een persoonlijke lening voor de verbouwing. Ik kon namelijk geen hypotheek, ook geen kleine, krijgen vanwege het achterstallig onderhoud (en een aanschrijving van de gemeente). Nu dat is gefixt ben ik wel van plan alsnog een -bescheiden-hypotheek te nemen. Vooral om de persoonlijke lening weer af te lossen en ook om geld vrij te maken om mee te gaan beleggen. Alleen ben ik er nog niet uit waar ik verstandig aan doe. Ik zou tot 130.000 euro vrij kunnen maken maar dat is wel weer een erg groot bedrag om ineens te gaan beleggen. Een huis voor de verhuur sta ik voor open maar is met de huidige markt in Den Haag niet echt te doen. Iemand een tip? Liever meer geld in een box 1 huis of meer in box 3 vermogen? Bij 130.000 vrijmaken heb ik een hypotheek van nog geen 2 ton, waar ik 575 euro voor zou gaan betalen. Het huis heeft inmiddels een marktwaarde van 260.000.


Spaar je?
Ik spaar nu niet, want al mijn geld zit op dit moment in het huis.

Investeer je?
Ik deed al een aantal jaren aan indexbeleggen bij Meesman. Ik heb daar wat uit moeten halen voor de verbouwing dus er staat nu nog maar een paar duizend euro. Ik wil daar in de toekomst wel mee doorgaan.

Wat is jouw zwakke plek in de financiën?
Al ben ik de laatste jaren veel verstandiger geworden en ben ik ook echt van een simpele minimalistische leefstijl, ik houd wel nog steeds van 'een paar echt mooie dingen'. Maar waar ik vroeg met wishlists in de weer was heb ik dat nu helemaal niet meer. Als ik tegen iets aan loop en het kan dan doe ik het. Maar alles wat ik heb (veelal vintage design) kan ik meestal voor hetzelfde of met winst verkopen, zelfs mijn kleren. Kostenneutraal winkelen noem ik dat ;-)

Bespaar je op bepaalde lasten?
Ik heb mijn vaste lasten de laatste jaren wel naar beneden gebracht. Vroeger had ik wel abonnementen op tijdschriften en dat soort dingen. Ook stap ik geregeld over van verzekeraar etc.

Op welke lasten bespaar je liever niet?
Goed eten. Ik kook graag gezond en deels biologisch, zeker qua vlees en zuivel. Ik let wel echt op aanbiedingen. Is er bio vlees bij de supermarkt of biowinkel met 50% sticker dan gooi ik het in de vriezer voor later gebruik.

Zitten je partner en jij op 1 lijn als het aankomt op de financiën?
Een van de voordelen van het alleen doen ;-)

Welke boeken/blogs/sites lees jij die betrekking hebben op de financiën? 
Ik lees al jaren alles wat los en vast zit, van MMM en de Frugalwoods tot In het hoge noorden. Ik reageer alleen nooit ergens op haha. Maar zoveel geleerd! Afford Anything vind ik ook een aanrader.

Welke financiële tip zou jij de lezers van 'Op zoek naar een simpel & rijk leven' willen geven?
Ik ondervind op dit moment ook aan den lijve dat, ook al weet je best wel veel van personal finance, het toch nog lastig blijkt de juiste keuze te maken voor je eigen situatie. Volg je gevoel maar luister wel naar het verstandige stemmetje zou ik zeggen. En, ik vind ook belangrijk: ook een 'blij' huidig leven nastreven. Dus niet alleen maar denken aan wanneer je dan eindelijk dat punt van ' vrij zijn' hebt bereikt. De tijd krijg je nooit meer terug.

Wil jij ook eens anoniem meewerken aan de rubriek Moneymonday? DOEN! Aanmelden kan via moneymonday@simpelrijkleven.nl. De vragenlijst ontvang je vervolgens via de mail.

 • Eerder gepubliceerde Moneymondayerhalen lezen? Klik hier!

3 opmerkingen:

 1. Hmm, gezien je situatie als ouder met één inkomen, en je wens om een eigen bedrijf op te gaan zetten, zou ik de hypotheek zo laag mogelijk houden. Dus die 60.000 euro of zo die je nu schuldig bent, niet (veel) meer. Daarmee creëer je denk ik de meeste ruimte om straks zonder veel risico parttime te gaan werken en in de rest van de tijd je eigen bedrijf op te gaan zetten. (NB zorg wel goed dat je bedrijf en privé-eigendommen gescheiden houdt, je wil natuurlijk niet je huis kwijtraken als het bedrijf niet loopt).

  Een hypotheek voor 60.000 euro, annuïtair aflossen in 20 jaar (niet dertig), rente vastgezet voor 10 jaar tegen 2,x procent, kost je ongeveer 300 euro netto per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kijk er misschien overheen, maar wat zijn precies de woonlasten per maand?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een flatje kopen is nog wel te doen voor 130.000 in Den Haag of anders is er in Rotterdam ook nog wel voldoende te koop voor die prijs. Weet niet wat je belegging-skills zijn, maar ik zou dan toch voor vastgoed gaan. Een wat zekerdere cashflow gezien je plannen om voor jezelf te beginnen. Nadeel is inderdaad dat we op de top van de markt zitten (geldt voor beleggen trouwens ook), maar daar tegenover staat wel de lage hypotheekrente. Succes met jouw keuze.

  BeantwoordenVerwijderen