maandag 28 mei 2018

Moneymonday; de financien van...V

We willen het natuurlijk allemaal weten; waar doen ze het van? Iedere maandag komt in de rubriek Moneymonday een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Wat komt er maandelijks binnen en hoeveel gaat er uit? En welke keuzes worden er op financieel gebied gemaakt? Vandaag het verhaal van V!

Even voorstellen...
Getrouwd (10 jaar), dochter (10jaar). Ikzelf (30jaar), echtgenoot (42jaar). wonend sinds 9 jaar in een (sociale) huur woning (niet verhuisd, en niet van plan).

Werk & inkomen
Ik zelf werk 32 uur per week, in sommige gevallen tot maximaal 40 uur
Mijn partner werkt onregelmatig, minimaal 32 uur maximaal 64uur per week (ploegendiensten, ochtend, middag, nacht)

Mijn inkomsten zijn elke maand €1.200 (op basis van 32 uur, werk ik meer is het tijd voor tijd) Voor 32 uur is het geen vetpot, maar ik heb wel gigantisch leuk werk waar ik met veel plezier heen ga en veel voldoening uit haal.
Echtgenoot: ongeveer €3.200, met uitschieters van €3.700 (werken met feestdagen gaat gewoon door, weekenden ook).

Vaste lasten: 
Huur €490, 
telefoonabonnementen €35
Verzekering zorg: €253 (2 volw. 1kind)
Verzekering inboedel:€24
Verzekering brommer: all risk €3
Benzine brommer maand: €15
Gas/licht: €115
Boodschappen: €320/380
Bankrekeningen:€8
Televisie/internet: €55
Schoonmaakster: €60
Aflossingen: €700 maximaal!(laatste maand), een enkele keer minder aflossing.
Totaal:€2078
Elk kwartaal water:€85
Gemeentelijke heffingen etc: €385 (in 1x betalen in begin van het jaar)

Spaarrekening(en) dochter: €1200
Gezamenlijke spaarrekening: €2900
Zorg spaarrekening: €450 (dit is voor de zorg bedoeld, eigen risico bijv.)
2e spaarrekening andere bank: €500
Vrij te sparen spaarrekening: €340 (doel tot nu toe nog onbekend)
Er staat nog niet heel veel op de spaarrekeningen met onze salarissen, maar als je ons verhaalt hier onder leest, zal je zien dat we met sparen en afbetalen tegelijk bezig zijn/waren.

Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Op dit moment ben ik zeker tevreden, ook omdat het laatste zuchtje er is om af te lossen. Hierna hebben wij bovendien nog meer de ruimte om (extra) te kunnen sparen.

Hoe beheer je de financiën?

Elke maand krijgen wij beidde salarissen gestort. Eerst worden de vaste lasten afgeschreven en wordt er verdeeld over diverse spaarrekeningen. Hiervan doen wij soms nog evt. extra boodschappen, even een bakje koffie onderweg etc. wat er van het 'restant' over blijft aan het einde dat gaat op de spaarrekening.


Heb je de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?

De uitgaven zijn deze maand nog erg hoog, dit omdat er nog een schuld open stond van €10.000 totaal (inclusief studieschuld van €4.000,deze is nu afbetaald). Wij hebben zeker slechtere tijden gekend, hieruit is ook een schuld gevloeid, De schuld liep heel snel op. Zo hadden we een huurschuld, een schuld bij de belastingdienst,een studieschuld en een schuld bij de bank. De schuld is ingelost in bijna 2jaar tijd. Ik zelf werk nu 5 jaar bij dezelfde werkgever met een vast dienstverband, maar mijn partner heeft heel wat pech gehad op werk gebied. Nu is hij zelf al 2 jaar bij dezelfde werkgever, met uitzicht op vast dienstverband. In die 2 jaar dat hij werkt bij dezelfde werkgever, hebben we heel veel schulden ingelost, ook met nog wat extra pech waardoor het naar mijn inziens iets langer heeft geduurd. In het begin los je 'beetje bij beetje' af bij 'instanties'. Hoe sneller het 1 was afbetaald, ging er weer iets meer naar de andere 'instantie', maar we spaarden ook op de spaarrekening(en). Deze maand lossen wij de resterende €3.000 in. Dit doen we met het vakantiegeld . We zijn dan echt uit de schulden en kunnen dan nog meer gaan sparen. 


Wat betekende deze wijziging voor je kasboek?
Dit gaat positief eindigen onder aan de streep, omdat alle schulden dan weggewerkt zijn. Verder hebben wij alles al wat wij willen. Hebben eigenlijk geen 'wensen', kleding kopen wij ook met alle liefde bij de kringloopwinkel (niets is lekkerder dan daar rondneuzen --> Ga geregeld langs meerdere winkels voor nieuwe pronkstukken). Maar wij kunnen ook rustig bij de Coolcat goed shoppen.

Spaar je? 
Er zijn eigenlijk geen spaardoelen, op goed sparen na voor de toekomst voor ons 3. Zoveel mogelijk sparen, omdat je niet weet wat de toekomst brengt. Maar we genieten ook wel met mate van ons salaris (tenslotte hard voor gewerkt). Tevens storten we redelijk wat (extra) op de spaarrekening van onze dochter. 1 is voor haar als ze 18 jaar wordt, de andere is om straks bijv. haar rijbewijs te halen, om school te betalen etc.


Wat is jouw zwakke plek in de financiën?
Die heb ik niet echt. Mijn partner is wel wat gemakkelijker dan ik. Hij weet wat er op de pas staat (krijgt hij als mededeling haha!) en wat er nog van moet gebeuren, als er wat overblijft komt hij ook rustig met een mooie bos bloemen thuis.

Hoe zorg jij ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
Door consequent te blijven en niet onnodig geld uit te geven, altijd bewust blijven wat er binnen komt en uitgaat.

Bespaar je op bepaalde lasten?
Ook dat doen wij zeker, zo nu en dan bellen met bijv. de provider: Of er nog eens wat afgesnoept kan worden. De ene keer krijg je een 3 maanden €5 korting (Ja, toch weer €15 extra!), de andere keer minder geluk en krijg je een zenderpakket extra. Tevens is mijn partner al sinds 1999 klant bij Nuon, ondertussen hebben wij onder de streep 25% korting (zie uw jaarafrekening!) dat scheelt toch een heleboel! En zo sluiten wij ook alleen Sim Only abbo's af. Een gloednieuw toestel is nergens voor nodig. Wij zijn er tevreden mee, mocht een toestel stuk gaan dan zullen we een nieuwe kopen (alleen niet het nieuwste van het nieuwste!)

Op welke lasten bespaar je liever niet?
Boodschappen, hoeveel ik ook werk. Ik haal heel veel voldoening uit koken. Zo kook ik helemaal NIETS uit pakjes en zakjes. Ik maak alles zelf en zo gezond mogelijk. Zo nu en dan ben je meer geld kwijt omdat je vooruit gaat werken (denk aan Bouillon trekken, pasta saus maken), en dit wordt dan ingevroren, omdat ik daarna meteen voor een weeshuis maak. Ideaal als je eens tot laat moet werken. Nu wij in een makkelijkere situatie zitten (meer inkomsten) is het makkelijker om een keer te denken: Nouja, ik wil tomatensoep maken maar de tomaten zijn niet in de aanbieding, dan maar een keer geen korting. In onze vorige situatie zat ik letterlijk in de folders  te zoeken wat het beste uitkwam. Ik  kookte toen ook gezond, maar in kleinere porties. Voorheen ging ik ook minimaal 3-4 winkels af op de fiets voor de aanbiedingen, dat scheelde soms wel eens €5,-. Nu kunnen we makkelijker zeggen: Wat geeft het, het kan!Zitten je partner en jij op 1 lijn als het aankomt op de financiën?
Absoluut.

Welke boeken/blogs/sites lees jij die betrekking hebben op de financiën?
Die lees ik niet, Ik doe het met eigen inzicht, onze behoeftes etc.

Welke financiële tip zou jij de lezers van 'Op zoek naar een simpel & rijk leven' willen geven?
Bijna bij elke supermarkt kan je goed sparen met bijv. Zegels (AH, Jumbo, pasje (Vomar) etc. Doe dit ook vooral, ook wij doen dit nog (met name voor Kerst). Hier krijg je meer rente mee dan op je spaarrekening. Volg ook je gevoel, ik zeg ook altijd: Geld kan je maar 1x uitgeven denk hierover na. Stel vragen: Heb ik het nodig, is het noodzaak? Of is het de heb om het te hebben? Of te kopen om te kopen?

Wil jij ook eens anoniem meewerken aan de rubriek Moneymonday? DOEN! Aanmelden kan via moneymonday@simpelrijkleven.nl. De vragenlijst ontvang je vervolgens via de mail.

Eerder gepubliceerde Moneymondayerhalen lezen? Klik hier!

  9 opmerkingen:

  1. Misschien en wat stomme vraag: Hoe kan het dat een gezin met een gezamelijk inkomen van >4000 Euro in een sociale huurwoning woont? Zijn die niet voor mensen met een laag inkomen?

   BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is ook wat mij opviel, en dat met vanaf volgende maand maar vaste lasten van 1300 euro.

   BeantwoordenVerwijderen
  3. Precies waar ik ook over struikelde, gezin met 4.200 inkomen in een sociale huurwoning: over scheefwonen gesproken. Je schrijft over je laatste aflossing: "We zijn dan echt uit de schulden en kunnen dan nog meer gaan sparen.". Ik zou zeggen: "We zijn dan echt uit de schulden en maken onze sociale huurwoning vrij voor mensen die deze nodig hebben".

   BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind de bovenstaande opmerkingen wel kort door de bocht. Ze zijn net schulden vrij en dan gaan ze toch niet "vrijwillig" in een duur huis zitten. Er zijn toch ook heel veel mensen die hun hypotheek aflossen om zo min mogelijk vast lasten te hebben. Het is idd een hoog in komen totaal, maa je leest uit het verhaal dat dat niet altijd zo is geweest.

   BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooi verhaal met hoe je stukje bij beetje heel snel uit de schulden bent gekomen, en vooral ook hoe snel situaties kunnen veranderen. Mbt de opmerkingen hierboven: ik geef "V" groot gelijk op dit moment: haar partner heeft pas 2 jaar goede inkomsten en vooralsnog geen vast contract. Oftewel, daar kun je toch ook geen duurder huis van kopen of huren? Juist verstandig dat ze hier nog zitten, een goede buffer aanleggen, hopelijk een vast contract voor de man bij deze baan en dan pas verder kijken naar eventueel kopen of toch besluiten te blijven huren, waar ook niks mis mee is. Ik vind dit zeker (nog) geen scheefwonen, tenzij het een prachtig huis is met 3+ slaapkamers in het centrum van een stad.

   BeantwoordenVerwijderen
  6. verhuizen kost ook geld dus dat zou ik zeker niet gelijk gaan doen.. een huis kopen lukt niet eens zonder spaargeld aangezien je steeds minder hypotheek krijgt en dus de kosten niet mee kan financieren met je hypotheek ;) (los nog van verbouwingskosten, opknappen etc)

   wel bijzonder dat je zoveel aflost maar toch nog zoveel overhoudt.. zou dan misschien nog meer aflossen of meer sparen.. ? lijk te missen waar de rest van t geld naartoe gaat.. maar dat is soms ook lastig om goed weer te geven in een blogje.. dus even heel positief: wat superfijn dat jullie uit de schulden zijn en nu weer kunnen gaan leven en sparen en genieten!!! super gedaan mag je trots op zijn!

   BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een net lijstje!
   En dan nu eindelijk ademruimte, ik weet hoe dat is.
   Onzin ook om te zeggen dat jullie gelijk maar je huurwoning uit moeten. Wij zaten ook sociaal en hadden daar ook blijven zitten om door te sparen als ik niet zwaar depressief werd van dat huis.
   In plaats daarvan zijn we in een huis in de vrije sector gaan wonen en niet lang daarna sloeg de crisis toe en viel mijn man enorm terug in inkomen, waardoor we ons 7 jaar het schompes hebben moeten werken en bezuinigingen om ons hoofd boven water te houden.
   Toen we eindelijk weer konden sparen hebben we een huis gekocht zodat we onze lasten kunnen gaan verlagen ipv ieder jaar 4% erbij.
   In een sociale huurwoning heb je zo'n bedrag ook sneller bij elkaar gespaard als je wil gaan kopen en anders heb je een vangnet voor lagere inkomsten, dus lekker blijven zitten voorlopig!

   BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat goed dat jullie nu uit de schulden zijn! Gefeliciteerd! Jullie doen het heel goed, lekker doorgaan met sparen en misschien toch een beetje beginnen te dromen? Daar is niks verkeerd mee. Wel dacht ik dat het misschien handiger is om wanneer je weet hoeveel er die maand ongeveer uitgegeven gaat worden de rest van de inkomsten al over te maken naar een spaarrekening? Zo kom je minder snel in de verleiding om dit uit te gaan geven. Ga vooral zo door, heel knap! :)

   BeantwoordenVerwijderen
  9. Dacht dat de schrijfster van deze blog een keer in moneymonday zou komen....

   BeantwoordenVerwijderen