dinsdag 26 juni 2018

Een simpel en rijk leven

"Wat een kast van een huis is het toch. Prachtig! Ik vrees dat je de helft van je blognaam toch aan moet passen, nu.." Dit was de reactie op Facebook van Renee (jeweetwel... die van die leuke blog ) naar aanleiding van het bericht dat we een vrijstaand huis met flink wat grond gekocht hebben. Ik begreep haar reactie wel, maar juist de titel Simpelrijkleven kan niet toepasselijker zijn!


Bewust leven, groots wonen
De afgelopen jaren hebben we bewust geleefd. Minder meuk, meer leuk. Meer genieten van kleine dingen en we hebben heel bewust ons geld uitgegeven, zonder in te leveren op leefgenot. We losten flink af op onze hypotheek en creëerden heel veel financiële vrijheid. Zoveel financiële vrijheid, dat we door de flinke overwaarde op onze woning zomaar ons droomhuis konden kopen. Dat droomhuis zouden we nooit kunnen betalen met onze salarissen. De bank zou ons never-nooit zo'n hoge hypotheek geven. En nu hadden we dus maar een (relatief) kleine extra hypotheek nodig voor onze nieuwe woning. Een kans die we niet konden en wilden laten schieten.


Hypotheek aflossen en dromen najagen

Als je op de over mij pagina kijkt, zie je staan dat ik ben begonnen met bloggen om in 10 jaar tijd financieel vrij te worden. Het hoogste doel was om onze hypotheek van 333.000 euro volledig af te lossen in 10 jaar tijd. En nu... 3 jaar later, hebben we nog maar 212.000 euro hypotheek en staat er ook nog 33.000 euro in het spaardeel van de spaarhypotheek. We waren dus keihard op weg om ons doel te behalen. Waarom dan toch kiezen voor een andere, duurdere woning? 

In ons aflosproces merkten we dat bewust met de financiën omgaan ook iets anders bij ons teweeg bracht. We gingen niet alleen bewuster met geld om, maar gingen op alle vlakken bewuster leven. We begonnen te dromen van een vrijstaand huis. Het liefst zelfvoorzienend qua stroom. Moestuintje naast het huis, rondlopende kipjes in de tuin. De vrijheid voor de kinderen om in de tuin te spelen. En het liefst ook nog dichterbij vrienden en familie. En nee... van een beetje luxe zijn we echt niet vies. Het huis gaan we ook nog opknappen naar onze eigen wensen. Maar wel bewust. We gaan kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid. En daar kan dus soms best een prijskaartje aanhangen. Hypotheekvrij?
Die 212.000 euro die nog openstaat willen we nog steeds volledig aflossen in 10 jaar (nu dus nog 7 jaar) tijd. Een van onze eisen bij de aankoop van een andere woning was dat we onze huidige hypotheekdelen mee wilden nemen. En dat is gelukt. Onze spaarhypotheek heeft zijn langste looptijd al gehad en het deel annuïteit wat nog open staat willen we gewoon volgens plan gaan aflossen. En voor dat nieuwe hypotheekdeel komt natuurlijk ook een plan.Want ook al gaan we groter wonen, we blijven leven zoals we al deden. Bewust genieten, bewust leven ,bewust uitgeven en aflossen. 

14 opmerkingen:

 1. Ik vind het mooi om te lezen dat het bewuster met geld omgaan meer veranderingen in gang zette. En soms doe je dan inderdaad nieuwe inzichten op. Superleuk!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo onzettend gaaf! Knap hoor en dik verdiend! Geniet van jullie nieuw huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het leven is ook niet statisch, je past je plannen aan. Dat te kunnen doen is ook financiële vrijheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk dat jullie je droom achterna gaan! En top dat er weer een plan komt voor het extra hypotheekdeel om af te lossen. Klinkt als een heel weloverwogen keuze! Veel plezier in het nieuwe huis alvast!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een mooi huis op (dat is misschien wel het belangrijkste) een mooie locatie kan je echt gelukkig maken. Ik spreek uit ervaring. Als je elke dag in de tuin loopt en denkt wow.... zoveel belangrijker dan op je 40e whatever al hypotheek vrij te zijn. 50 is ook een mooie leeftijd ;)

  En hee die renee komt een beetje obsessief over. Alsof er maar een manier is voor een simpel rijk leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind je blognaam alleen nog maar toepasselijker worden! Dat je door bewust te leven, ook in financieel opzicht, jezelf en je kinderen gelukkig kan maken met een huis waarbij je nog meer dromen kan verwezenlijken zonder een extreem hoog salaris te hebben of een vrijstaand huis met flinke tuin als status of identiteit te zien, is toch alleen maar een prachtige kroon op jullie bewuste levensstijl? Geniet er alsjeblieft van zonder het gevoel te hebben dat je je moet verdedigen of zo'n huis eigenlijk niet verdiend!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wanneer komt Moneymonday weer?? Ben echt zwaar aan het afkicken!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk om zo wat meer inzicht te krijgen in het financiële deel. Ik vind het echt wel knap dat jullie nu zo'n huis kunnen kopen met dezelfde doelstelling, dan kan het niet anders dan dat je op de goede weg zit ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha, wat leuk dat ik je stof gaf voor een stukje. Ik bedoelde het niet slecht, hoor. Jullie mogen hartstikke trots op jullie zelf zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gefeliciteerd met je nieuwe huis. Toen mijn man nu 6 jaar terug een periode werkeloos is geweest hebben wij het roer helemaal omgegooid en zijn bewust gaan leven en gaan aflossen. 3 jaar geleden deden wel hetzelde als jullie, we kochten ons droomhuis en elke dag voel ik me bevoorrecht om hier te mogen wonen. Omdat we nog steeds bewust leven hopen we over 10 jaar ons droomhuis hypotheekvrij te hebben, maar we genieten ook met volle teugen van ons mooie huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wow cooool huis zeg (zag de foto’s net bij het andere blog). Ben wel lichtelijk jaloers. Vandaag hadden we het nog over de optie om ons huidige huis te verkopen en dan een vrijstaand huis weer te kopen. Maar daarnaast hebben we nog tig opties, plannen en scenario’s. Die vrijwel dagelijks wisselen. Succes met de drukke periode.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Top, gaaf huis en lekker lapje grond erbij!

  Hier precies hetzelfde proces, afgelost, gespaard en nu dus maar de stap zetten om een stukje grond met een huis op de kop te tikken. Met een beetje geluk op de woningmarkt inderdaad..

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Besef je wel dat er veel kosten stijgen zoals diverse belastingen, verzekeringen en energiekosten?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Capital Lending and Mortgage Group offer Business Financing and business loans with 3%, Quick Approval,Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com
  Blog: https://capitallendingfince.blogspot.com/

  --------------------------------------------------
  kapitaalleningen en hypotheekgroepen bieden zakelijke financiering en zakelijke leningen met 3%, snelle goedkeuring, e-mail: capitallendinghelpdesk@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen