donderdag 26 juli 2018

Crowdfunding; de realiteit

Met de huidige spaarrentes lonkt het om op zoek te gaan naar alternatieven waarbij je meer rendement op je spaargeld krijgt. In 2015 besloot ik om die reden om te gaan investeren in crowdfunding. In de afgelopen 3 jaar heb ik geïnvesteerd in 7 projecten. Vandaag geef ik je een inkijkje in de rendementen.

Investeringen

Al mijn projecten lopen bij Horecacrowdfunding. Ik heb in totaal in 7 projecten geïnvesteerd. Bij mijn eerste investering maakte ik een beginnersfout. Ik stopte een te hoog bedrag in de crowdfunding. Het is namelijk belangrijk om aan risico-spreiding te doen. Ik investeerde in een keer €2.000. Ondertussen heb ik deze investering al volledig terug gekregen met winst en heb ik er dus een fijn rendement uit gehaald, maar dat kan natuurlijk ook anders lopen. Onderstaand een overzicht.


Zoals je kan zien heb ik per jaar 2 á 3 investeringen gedaan. Door ervaring heb ik nu de keuze gemaakt om maximaal €500 te investeren en alleen voor de hoogste rating te gaan. 

Risico & rendement

Crowdfunding is risicovol. Een hoog rendement staat eigenlijk altijd wel gelijk aan het nemen van een risico. Bij crowdfunding leen je geld uit tegen een bepaalde rente. Je kan het zien als een investering. De organisatie waar ik bij investeer heeft als regeling dat er iedere maand een afbetaling + rente gedaan wordt. Dat vind ik een groot voordeel; mocht een bedrijf namelijk failliet gaan of niet meer aan zijn betalingsverplichting kunnen voldoen, ben je nooit het volledige bedrag kwijt wat je geïnvesteerd hebt.

Het rendement in de projecten waarin ik geïnvesteerd heb, varieert van 7,5% tot 8% per jaar op de openstaande schuld. Dat bedrag ligt dus een stuk hoger dan de rente die ik ontvang op mijn spaarrekening (0,3%). 

Mijn ervaringen

Maar zoals ik al schreef is crowdfunding risicovol. En dat heb ik ondertussen zelf ook mogen ervaren. Onderstaand een overzicht per project met rendement of verlies.

 • Project 1 La cubanita Enschede, 8%
Investering gedaan van €2.000. Afgesloten in maart 2015 met een looptijd van 36 maanden. Project is succesvol terugbetaald mét rente. In totaal heb ik 36 x €62,67 = €2.256,12 - 20 = €2.236,12 terug ontvangen.


 • Project 2 Down Town Haarlem, 8%
Investering van €500 gedaan in mei 2015. Dit project is on hold gezet. Oftewel; het lijkt erop dat ik deels kan fluiten naar mijn geld. In totaal heb ik 33 terugbetalingen ontvangen, terwijl dit er 48 horen te zijn. In totaal heb ik 33 x €12,21 = €402,93 - €5 = €397,93 terug ontvangen. Een fors negatief rendement dus. 


 • Project 3 La Cubanita Nijmegen, 7,5%
Investering van €500 gedaan in januari 2016. Dit project verloopt positief en heeft een totale looptijd van 48 maanden. Op dit moment heb ik 31 maanden a €12,09 terug ontvangen.  • Project 4 Proeflokaal Bregje Meppel, 7,5% 
Investering van €500 gedaan in september 2016. Dit project verloopt positief en heeft een totale looptijd van 48 maanden. Op dit moment heb ik 21 maanden a €12,09 terug ontvangen.


 • Project 5 Proeflokaal Bregje Woerden, 7,5% 
Investering van €500 gedaan in december 2016. Dit project verloopt positief en heeft een totale looptijd van 48 maanden. Op dit moment heb ik 18 maanden a €12,09 terug ontvangen. • Project 6 Proeflokaal Bregje Beinsdorp, 7,5% 
Investering van €500 gedaan in januari 2017. Dit project verloopt positief en heeft een totale looptijd van 48 maanden. Op dit moment heb ik 17 maanden a €12,09 terug ontvangen. • Project 7 La cubanita Helmond, 7,5%
Investering van €250 gedaan in september 2017. Dit project verloopt tot nu toe positief en heeft een totale looptijd van 48 maanden. Op dit moment heb ik 9 maanden a €6,04 terug ontvangen. Met 7 projecten in totaal begint zich al goed af te tekenen hoe hoog het rendement is, maar ook hoe risicovol het is. Van de 7 investeringen is er 1 volledig afgelost, 1 vastloper en 5 tot nu toe succesvol verlopende investeringen. Het zijn mooie rendementen die er gegeven worden, maar als investeerder moet je je bewust zijn van het risico dat je kan lopen. Investeer daarom alleen met geld dat je kan missen. Mocht het bij 1 vastloper blijven, haal ik nog steeds een heel mooi rendement uit de investeringen die ik gedaan heb.

Wat zijn jouw ervaringen met crowdfunding?

15 opmerkingen:

 1. Mooie spreiding en dan nog zo veel succesvol. Uiteindelijk na zo veel jaar wat heb je extra onder de streep wat telt.

  Ik heb nog niets teruggehad van mijn 2 projecten. Ik verwacht er ook niets van meer hoewel een het prima doet maar niet genoeg helaas.

  Ik wacht wel tot de crypto markt echt gaat aantrekken. Daar zie ik meer heil in voorlopig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, Rose toch ... wat neem je een risico's.

   Het uiteindelijke rendement van Simpelrijkleven tot nu toe is slechts plus 134 euro (236 euro winst op het eerste project min 102 euro verlies op het tweede project) en alle projecten die nog lopen, lopen nog risico dat ze ook eindigen met verlies.

   Ikzelf heb ook geëxperimenteerd met crowdfunding (met een bedrag dat ik kon missen); na zeven jaar heb ik nu eindelijk mijn eigen geld weer terug, en uiteindelijk gemiddeld 1% winst per jaar; terwijl me ook 7-8% beloofd was. Ik had meerdere projecten die uiteindelijk de eindstreep niet haalden. Zó risicovol is crowdfunding.

   Veel mensen zijn uiteindelijk toch beter af met hun geld gewoon simpelweg op een spaarrekening of op een spaardeposito.

   Verwijderen
 2. Als je kijkt naar het 1ste project wat is afgesloten en waar je in 3 jaar tijd een rendement van gemaakt hebt van EUR 236,12 op een investering van EUR 2.000, dan kom ik op een rendement van 'maar' 3,8% ipv de 8% waarmee zo'n project in de markt wordt gezet. Nu begrijp ik wel dat die 8% het rente % is over de openstaande schuld en niet over het investeringsbedrag, maar ik denk dat heel veel mensen dit verschil niet begrijpen en uitgaan van 8% rendement, terwijl dit in de praktijk nog niet eens de helft is...

  Bas

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt helemaal Bas. Dat is ook de reden dat ik het er expliciet bij had gezet dat het gaat om het rendement op de openstaande schuld. Die 8% rendement kan je wel krijgen als je er voor kiest om het totaalbedrag pas aan het eind af te laten lossen. Maar in mijn ogen neem je dan ook weer een groter risico.

   Verwijderen
  2. Het is inderdaad juist dat het rendement 8% is van de openstaande schuld. Benieuwd of de 3,8% wordt berekend, want daar wordt m.i. een denkfout gemaakt.

   Verwijderen
 3. Mooi dat je openheid van zaken geeft. De meeste mensen melden alleen de successen en bij verliezen wordt het akelig stil. Ik heb me wel altijd verbaasd dat mensen die terugdeinzen voor de beurs wel voor cryptocurrencie en dit soort projecten kiezen. De risico’s zijn hier vele malen groter. Natuurlijk geeft de beurs ook risico’s maar zolang je niet verkoopt heb je geen verlies (ik spreek hier alleen over indexbeleggen) en kun je het uitzitten. Dat is bij bij investeren in crowdfunding en speculeren met crypto’s niet het geval. Dan ben je gewoon een groot deel of zelfs alles kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb één project lopen, ook een La Cubanita, maar dan in Almere. Dat loopt tot nu toe goed. Ik heb daar in augustus 2017 1000 euro in geïnvesteerd en krijg tot nu toe trouw elke maand mijn €24,18 terug. Wel vind ik crowdfunding inmiddels inderdaad ook veel risicovoller dan ik in de eerste instantie dacht, dus ik zou niet snel weer een project beginnen. Bovendien klinkt 7,5% rente (wat ik hierop heb) goed, maar als je het doorrekent over die 4 jaar, kom je gemiddeld op 'slechts' 4%. Daarvoor zou ik het eigenlijk net zo lief in een stabiel indexfonds zetten. Dan kan ik er in ieder geval op elk moment bij en voelt het risico toch anders aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb ook wat crowdfunding projecten en een paar persoonlijke leningen uitstaan. Ben niet superfan van crowdfunding, vooral omdat het rendement inderdaad niet zo hoog is als het lijkt. @ Rose, je noemt het goede spreiding. Ik denk juist dat simpelrijkleven beter in wat meer verschillende branches kan investeren dan alleen de horeca. Via andere crowdfunding sites kun je ook in andere branches investeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook ik heb via deze site een crowdfunding project lopen waarin ik geïnvesteerd heb. Deze zou eerst in 3 jaar terugbetaald worden, maar dat is op het laatst ineens gewijzigd naar 5 jaar. Daar had ik even niet op gerekend, maar tot nu toe heb ik netjes de betalingen gekregen, al heb ik pas net de 2e betaling ontvangen omdat de terugbetaling net pas gestart is. Ik ontvang 8,5 procent rente en mijn inleg was 500 euro. Ik vind het ook wel erg fijn dat ze maandelijks terug betalen, dan hoef je ten minste niet lang je hele geldbedrag te missen. En net wat jij zegt, je verliest dan nooit je hele bedrag.
  Wel ben ik heel benieuwd hoe het gaat lopen verder! Maar leuk om jouw ervaringen te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is zeker mogelijk om een prima rendement te halen met crowdfunding. De spreiding zal dan wel beter moeten en bij voorkeur ook ook meerdere platformen. Misschien is het leuk om mee te lezen op het crowdfunding forum http://forum.fok.nl/topic/2450353/9/25#p180754791

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik sluit mij aan bij de vorige poster. De spreiding zal veel beter moeten om het risico te verlagen. Nu is er alleen sprake van investeren in horeca, een sector die daarnaast ook nog eens conjunctuurgevoelig is. Kijk bij crowdfunding projecten ook altijd goed naar de zekerheden, er zijn ook platforms waar je hypothecaire zekerheid krijgt. Persoonlijk zit ik bijna vijf jaar in crowdfunding projecten. Netto rendement (na aftrek kosten en defaults) is ongeveer 5,5% en ik heb ongeveer 250 projecten in portefeuille. Net als op de beurs is het spreiden dus het devies. Voor een kwalitatief goede en inhoudelijke discussie kijk op http://forum.fok.nl/topic/2450353/9/25#p180754791

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heeft u om welke reden dan ook een lening nodig? Neem dan vandaag nog contact met ons op via: (regionsbank40@gmail.com) en ontvang uw lening

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik investeer sinds een aantal jaren in CF platformen projecten. HCF is 1 van de betere platformen, per project investeer ik €500 tot €2500.
  Wat ik aan rente en aflossing ontvang, investeer ik weer + extra.
  Ik probeer voornamelijk te investeren in looptijden tot 3 jaar.
  GvE is als platform tegengevallen, Investormatch is volgens mij het beste platform, Lendahand is ook goed, al is de gemiddelde rente een stuk lager.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo,
  Sinds kort ben ik gestart met een experiment. Namelijk een passief inkomen creeeren d.m.v. crowdlending. Volg mijn resultaten vanaf nul op www.geengeldzorgen.nl

  BeantwoordenVerwijderen