zondag 29 juli 2018

Energiezuinig wonen; plan van aanpak!

We gaan groter wonen. Een stuk groter. En bij een grotere woning zitten over het algemeen hogere energielasten. En die willen we eigenlijk graag naar beneden hebben. We zijn daarom plannen aan het maken om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te worden in energie.


Zonnepanelen
In 2019 willen we zonnepanelen laten plaatsen op onze nieuwe woning. Op dit moment wordt er veel gesproken over zonnepanelen. De overheid gaat de regelgeving namelijk aanpassen, waardoor zonnepanelen nog steeds rendabel zijn, maar de teruglevering een stuk minder gaat opbrengen. Het mooiste zou zijn als je dus naast zonnepanelen een eigen grote batterij hebt waar je energie op kan slaan, zodat je ook op niet zonnige dagen voldoende eigen energie hebt voor je huishouden. De techniek is er al wel, maar de kosten daarvoor zijn op dit moment nog heel hoog. Ik hoop dat ze met de huidige ontwikkelingen goedkoper gaan worden.

Budget
Op dit moment hebben we €7.000 begroot voor de aanschaf en het aanleggen van de zonnepanelen. Omdat we dit jaar veel kosten hebben voor het verbouwen, gaan we de panelen pas volgend jaar laten plaatsen. First things first.  Die €7.000 kunnen we dan eerst weer bij elkaar sparen. We hebben dat bedrag wel ruimschoots achter de hand op een spaarrekening, maar dat geld is een buffer die we alleen voor noodgevallen gebruiken. Daar vallen zonnepanelen voor ons niet onder. ;)


Combineren
We willen de zonnepanelen op den duur gaan combineren met een warmtepomp. Een warmtepomp is een forse aanschaf, wel afhankelijk van de wijze waarop je hem in gebruik gaat nemen. Daarnaast duurt het behoorlijk lang voordat de investering loont. We willen volgend jaar kijken hoe we dit vorm willen gaan geven en/of er andere alternatieven zijn.

Ervaringen gezocht
Op internet hebben we ons al behoorlijk ingelezen over de voor- en nadelen van zonnepanelen en warmtepompen. Het lastige is dat bedrijven natuurlijk altijd zichzelf de hemel in prijzen en je soms door de zonnepanelen het bos niet meer ziet.  Je weet wel... Wij van Wc-eend adviseren Wc-eend. ;) Ik ben daarom op zoek naar lezers/ervaringsdeskundigen die wat meer kunnen vertellen waar we op moeten letten bij de aanschaf van zonnepanelen.  Mocht je dat willen, wil je mij dan mailen op info@simpelrijkleven.nl of een reactie onder dit bericht achter laten? Alvast dank je wel!


12 opmerkingen:

 1. Weinig ervaring met zonnepanelen maar heb je ook aan een zonneboiler gedacht? Die voorziet in warm water, voor douchen bijvoorbeeld en kun je ook deel verwarming mee doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Neem ik mee in onze overweging. We hebben nog geen vast plan over hoe we het gaan vormgeven. Zijn nu vooral druk met de voorbereiding; wat willen we en hoeveel budget willen we hieraan besteden... Dank je wel voor je reactie! :)

   Verwijderen
 2. Bij vereniging Eigen Huis is ook (ervarings)informatie verkrijgbaar, naar mijn idee redelijk objectief.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt, daar zijn we ook lid van , dus ik ga daar zeker eens kijken!

   Verwijderen
  2. Vereniging Eigen Huis is niet objectief. Zij verdienen aan elke transactie, ook bijvoorbeeld met de collectieve inkoop van energie. Eén van de leveranciers voor de inkoop van zonnepanelen voor VEH is al failliet gegaan de firma Oskomera. Het is nu nog touwtrekken voor de deelnemers voor afhandeling van garantie. Ook een fabrikant van zonnepanelen voor VEH ging failliet (Suntech) Er zijn inmiddels ook problemen met omvormers en de afhandeling van de reparatie en garantie verloopt gewoon stroef via VEH. Lees de blogs op de energiecommunity van VEH er maar eens op na. http://123zonne-energie.ning.com/profiles/blog/list

   Verwijderen
 3. De blauwe zonnepanelen van polykristallijn silicium schijnen het meest gekocht te worden omdat ze het meeste rendement opleveren. Kies vooral geen Chinese merken.
  Op milieu centraal staat een checklist voor het kopen van zonnepanelen. Misschien heb je daar wat aan? https://www.milieucentraal.nl/media/3237/checklist-zonnepanelen-nov2016-01.pdf

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je reactie met inhoudelijke informatie. Daar kunnen we wat mee. Ik sla het linkje op en zal die later even bekijken!

   Verwijderen
  2. Mono of poly maakt nagenoeg niets uit. Voorts is het een fabeltje dat Chinese panelen niet goed zijn. 90% komt daar gewoon vandaan of wordt daar geproduceerd onder de vlag van bijvoorbeeld Duitse bedrijven. Allen moeten voldoen aan TÜV of andere Europese eisen. Voor het esthetische zijn allblack panelen het fraaist en die hoeven niet duurder te zijn. Enkele goede merken zijn: Panasonic, Kyocera, Canadian Solar, LG en Sunpower. De omvormer is minstens zo belangrijk, SMA is bijvoorbeeld een degelijk Duits merk.

   Verwijderen
 4. Ik lees mee, zonnepanelen hebben we al. Warmtepomp blijft nog een dingetje omdat dat de meningen nog al verdeeld zijn. Hou er ook rekening mee dat met de jaren het gas duurder wordt en er uit gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Positief over het rendement van jullie zonnepanelen Miranda? Hoeveel hebben jullie er nu liggen? Dat het gas duurder gaat worden is een van de redenen om (zoveel mogelijk) gasvrij te worden.

   Verwijderen
 5. Hou er rekening mee dat als je een warmtepomp wil gaan gebruiken, overal vloerverwarming te installeren. Het verwarmen van radiatoren met een warmtepomp is momenteel niet haalbaar. Je kunt dan zelfs overwegen om de warmtepomp in de zomer in te zetten als koelsysteem door juist koud water door de vloeren te pompen...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Stap 1: Energievraag minimaliseren (extra) isoleren, energiezuinige apparatuur aanschaffen en sluipstroomverbruikers elimineren. Wat je niet nodig hebt hoef je ook niet op te wekken of in te kopen. Dit is het eerste verdiend.
  Stap 2: een plan maken in samenwerking met een installateur. Kijk ook naar alternatieven voor een warmtepomp. Mogelijk is het technisch/financieel niet eens een optie voor deze woning. Let ook op de nadelen van een warmtepomp: dure aanpassingen aan de woning, mogelijk zwaardere aansluiting in de meterkast (€700,-/jaar hoger capaciteitstarief) wegvallen van saldering bij toepassen zonnepanelen. De meeste stroom wordt namelijk opgewekt als je het niet nodig hebt (zomer) Voor de verdieping(en) zijn waarschijnlijk ook nog aanvullende verwarmingssystemen nodig.
  Alternatief kan eventueel zijn een pelletketel (is iets anders dan pelletkachel) met zonneboiler. Neem geen overhaaste beslissingen door nu al zonnepanelen te kopen, de overheid/gemeente komt de komende jaren mogelijk met stimuleringsmaatregelen. Kijk dus nog even de kat uit de boom. Stap 1 kan in ieder geval nu al in werking worden gezet.

  BeantwoordenVerwijderen