zondag 22 juli 2018

Minder werken, minder geld, meer vrijheid!

De een noemt het een vroegpensioen, de ander parttime werken. Hoe je het ook noemt; iedereen die de keuze maakt om minder te werken kiest over het algemeen voor minder geld, maar ook voor meer vrijheid. 


Minder werken

Romatiek is leuk, maar het moet ook betaalbaar zijn. Minder werken heeft over het algemeen ook tot gevolg dat je minder inkomen krijgt. De keuze om minder te werken hebben wij niet zomaar genomen. Daar hebben we naar toe gewerkt.  Dat hebben wij in de afgelopen jaren heel bewust gedaan door te sparen en onze vaste lasten naar beneden te brengen. Met als gevolg dat ik nu nog maar 3 dagen per week werk en mijn man 4. Zo hebben we voor de meiden maar 2 dagen opvang nodig, voor ons een fijne situatie. 

(Be)Sparen en consuminderen

Eigenlijk is de basis van omgaan met geld heel simpel. Zorg dat er meer geld binnen komt, dan dat er uit gaat. Helaas is het voor velen nog steeds makkelijker gezegd dan gedaan. Het heeft vooral met een bepaalde denkwijze te maken. Zo eentje die je echt niet zomaar krijgt, daarvoor moet je echt een gedragsverandering teweeg brengen bij jezelf.

Minder lasten = minder inkomen nodig

 In 2015 ging bij ons de knop om. We besloten te gaan consuminderen; we gingen minder geld uitgeven en wilden zo snel mogelijk van onze hypotheek af. Eerst waren we vooral bezig met besparen. We maakten budgetten en concrete plannen om af te lossen. We zaten iedere maand samen om tafel om te kijken hoe we er financieel voor stonden. We zijn nu 3 jaar onderweg in ons proces. In het begin moesten we echt moeite doen om te sparen voor een aflossing op de hypotheek, nu zien we het als een vaste last. Het hoort er gewoon bij en is vanzelfsprekend geworden. Onze vaste lasten zijn veel lager geworden, waardoor we ook minder inkomsten nodig hebben om rond te komen. 


Wat minder vanzelfsprekend is geworden, is iets kopen. Tegenwoordig vragen we ons eerst af óf we het nodig hebben en áls we het nodig hebben, kijken we eerst of we het tweedehands kunnen krijgen. Een win-win situatie. Goed voor de portemonnee en goed voor het milieu.

Goed met geld omgaan geeft vrijheid

De hand op de knip houden wordt nog wel eens als vrekkig of saai gezien. Wat mij betreft kan het niet verder van de waarheid afliggen. We hangen heus onze theezakjes niet aan een waslijn te drogen voor hergebruik en onze kinderen lopen allesbehalve in vodden. En saai? welnee! Weet je hoeveel vrije tijd we hebben gekregen door niet alles te willen? Spullen kosten geld in aanschaf, maar ook in onderhoud. Door minder te willen in spullen, hou je meer geld over. En dat geld kan je gebruiken om te sparen of om je hypotheek af te lossen. Wat weer vrijheid geeft om minder te gaan werken, want je bent minder afhankelijk aan het worden van je inkomsten.

Wij  hebben nu de  tijd om leuke dingen te doen. En die hoeven niet altijd geld te kosten. Wat dacht je bijvoorbeeld van het ontzettend leuke blote voetenpad bij de dr. Vogeltuinen in 't Harde. Kan je helemaal gratis met de kids heen. Heerlijk wandelen, klimmen, klauteren. Broodjes en drinken mee en je kan er heerlijk picknicken. En natuurlijk doen we niet alles gratis, ook wij gaan betaalde dagjes weg of op vakantie. Daar geven we graag ons geld aan uit. Maar wel bewust, want keihard werken om vervolgens op vakantie al ons geld er doorheen te jagen... nee bedankt! Stoppen met werken?

Veel mensen die streven naar financiële vrijheid willen het liefst zo snel mogelijk stoppen met werken, zodat ze hun tijd in kunnen delen zoals zij dat graag willen. Daar heb ik ook vaak over nagedacht. Over hoe mooi het zou zijn als je helemaal niet meer zou moeten werken. Toch merk ik dat helemaal niet werken mij geen geluk geeft. Werk geeft mij ook een stukje waardering, contact met collega's en een stuk structuur in het leven. Door parttime te werken vind ik het op dit moment het beste van twee werelden. De ruimte en vrijheid om leuke dingen te doen en de structuur en gezelligheid van mijn werk. Maar door de lasten laag te houden blijven we wel de vrijheid houden om nog een stapje terug te kunnen doen als het moet. 3 opmerkingen:

 1. Ik merk de laatste tijd ook dat ik steeds minder 'nodig heb' en dat dat veel geld scheelt! Dat voelt wel echt heel erg goed, zo kan ik tenminste des te meer sparen en met een verhuizing in het vooruitzicht is dat wel erg fijn! Ook wij lossen extra af op de hypotheek en het is zo heerlijk om elke keer de maandlasten te zien dalen! Straks zullen ze eerst wel weer even wat stijgen, maar uiteindelijk ook gewoon weer dalen omdat we extra zullen blijven aflossen en uiteindelijk daarbij ook het sneeuwbal effect willen gaan gebruiken.
  En vrije tijd in combinatie met werken is heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Herkenbaar! Mijn man en ik werken allebei inderdaad ook heel bewust parttime. Omdat we dat altijd al hebben gedaan, hebben we eigenlijk zonder dat we dit doorhadden onszelf een consuminderhouding aangemeten. En die voelt nog altijd prima!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Minder willen is vooral ook heel rustig, vind ik zelf. Want als je bijvoorbeeld niet per se nieuwe kleding hoeft, hoef je ook niet te kijken naar welke stad je wilt, welke webshop ze het goedkoopst heeft of wat je ermee kunt combineren. Ik geef eerlijk toe; voor mij is het wel iets dat soms lastiger is. Het grootste gedeelte van de tijd vind ik het heerlijk en kost het me geen moeite, maar als ik me soms even wél laat meeslepen in het consumeren, moet ik echt bewust weer stoppen. De maatschappij is nu eenmaal zo ingericht dat je het bijna onbewust doet. Gelukkig lukt dat stoppen ook altijd wel weer, zeker als ik denk aan het grotere doel ;-)

  BeantwoordenVerwijderen