maandag 30 juli 2018

Moneymonday; de financien van... A

We willen het natuurlijk allemaal weten; waar doen ze het van? Iedere maandag komt in de rubriek Moneymonday een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Wat komt er maandelijks binnen en hoeveel gaat er uit? En welke keuzes worden er op financieel gebied gemaakt? Vandaag het verhaal van A!


Even voorstellen...
Man 28 jaar, ik 28 jaar, 7 jaar samen waarvan twee getrouwd en mopshond Bo!


Werk & inkomen
Ik heb een wajonguitkering en werk enkele uren per week als coach, dit naast mijn studie arbeids- en organisatiepsychologie. Mijn man werkt fulltime als appdeveloper. 4x9 uur als werknemer en 1x8 uur als ZZP'er.

Inkomsten:
Wajong: €950
Inkomen man werk: €3.000
Inkomen man ZZP: variabel, ongeveer €500 per maand.
Totaal inkomsten: €4.450

Uitgaven:
Huur: €750
Zorgverzekering: €200
Kosten Auto: €200 (including brandstof)
Tv/internet: €40
Mobiel: €20 (2x 10)
Boodschappen: €250
Zorgkosten: €350
gwl: €230
Verzekeringen: €50
Studieschuld: €200
Potje hond: €100 (eten + sparen dierenarts)
Huishoudelijke hulp: €100
Netflix en Spotify: €20

Totaal uitgaven: €2.410

Sparen:
Gezamenlijke spaarrekening: €500

Zijn jullie tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Jazeker. We komen maandelijks altijd uit en nooit te kort, we hoeven niet rood te staan en kunnen elke maand iets leuks doen samen zoals uit eten of naar de dierentuin. Dit vinden we erg belangrijk, man heeft het erg druk met werk en ik met m'n studie dus we proberen minimaal een keer per maand een avondje uit eten te gaan en eens per kwartaal gaan we naar een musical of toneelstuk.

Hoe beheren jullie de financiën?
Als de inkomens zijn gestort dan gaat er €500 naar de gezamenlijke spaarrekening en van de rest betalen we alle vaste lasten. Alles wat er aan het eind van de maand over is delen we door twee en we krijgen ieder een evenredig deel op onze privé rekening.

Hebben jullie de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?

Ja, we hadden twee jaar een afbetalingsregeling bij de fiscus omdat we twee jaar huur- en zorg toeslag terug moesten betalen. Dit ging maandelijks om ruim €400 en was best veel. Toen het vakantiegeld binnen kwam hebben we alles wat er nog open stond afbetaald en die €400 kunnen we nu sparen. Daarnaast heeft m'n man een nieuwe baan en gaat er netto zo'n €400 op vooruit.

Wat betekende deze wijziging voor jullie kasboek?

Dat we maandelijks meer over houden. :) €400 is echt een groot bedrag als je dat maandelijks extra kunt sparen.

Sparen jullie?
We sparen voor een aanbetaling op een koophuis en voor een buffer. Daarnaast spaar ik om m'n studie te kunnen betalen. En we willen volgend jaar een grotere auto (automaat) kopen. Mijn man heeft nu een auto en ik een Toyota aygo maar ivm mijn rolstoel willen we die graag upgraden naar een groter model.

Investeren jullie?
Eigenlijk niet maar over een aantal jaar willen we wel een huis kopen, dat zie ik toch als een soort investering.

Wat is jullie zwakke plek in de financiën?
Eigenlijk hebben we die niet. Ik kijk elke dag wat er af of bijgeschreven is, als we boodschappen doen proberen we onder de €50 te blijven wat meestal lukt en ook m'n man kijkt meerdere keren per week hoeveel er nog op de rekeningen staat. Facturen betalen we gelijk en ook hiermee lopen we niet achter. Bij de vorige baan van m'n man verdiende hij stuk minder en keken we als we uit eten gingen echt wat we konden missen. Nu doen we dat minder. Nu het kan nemen we het duurste gerecht als we daar trek in hebben. Wellicht zouden we daar nog op kunnen bezuinigen.Hoe zorgen jullie ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
Ik heb een excelbestand waar alle inkomsten en uitgaven staan. Deze update ik maandelijks, als onder inflatie het inkomen stijgt of de kosten voor bijvoorbeeld tv stijgen dan verander ik dat direct. Zo hebben we een goed beeld van wat we binnenkrijgen en uitgeven. Ook als we ergens op willen besparen kunnen we makkelijk zien waar dat eventueel mogelijk is.

Bespaar je op bepaalde lasten?
Voor boodschappen proberen we een budget aan te houden van €50 per week. En met tv/internet zijn we recentelijk overgestapt, omdat dat €35 per maand scheelde.

Op welke lasten bespaar je liever niet?
Uitjes en dierenartskosten.

Zitten jullie op 1 lijn als het aankomt op de financiën? 
Wij zitten volledig op een lijn. Elke maand bespreken we de uitgaven en als er meer uit gegaan is kijken we samen waar dat aan lag en of het verklaarbaar is.

Welke blogs lees jij graag? 
Ik lees de blog Meer geld minder stress en natuurlijk deze blog van simpel rijk leven.

Welke (financiële) tip zou jij de lezers van 'Op zoek naar een simpel & rijk leven' willen geven?

Probeer altijd te sparen waar het kan, een buffer op een spaarrekening geeft zo'n opgelucht gevoel. Geldzorgen vind ik een van de ergste en naarste zorgen die er zijn. En als je aan sinterklaas / kerst doet, koop dan gedurende het jaar elke maand een cadeautje. Dan zit je in  december niet met veel kosten. 😊


 • Eerder gepubliceerde Moneymondayerhalen lezen? Klik hier! 

Wil jij ook eens anoniem meewerken aan de rubriek Moneymonday? DOEN! Aanmelden kan via moneymonday@simpelrijkleven.nl. De vragenlijst ontvang je vervolgens via de mail.

6 opmerkingen:

 1. Studeren met wajong? En een hele wajong uitkering? Mijn zoon kreeg toen maar 1/4 van zijn wajong uitkering. En hij woonde niet meer thuis. Dan krijg je wel een basis beurs maar zit je heel veel onder dit bedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu ik dit teruglees lijkt het wat aanvallend geschreven maar ik ben alleen verbaasd.

   Verwijderen
  2. Hai,

   Ik val in de oude wajong (die van voor 2010) en in de oude wajong is het zo dat je je hele wajong behoudt als je studeert. In de nieuwe wajong (dus als je gekeurd bent na 1 januari 2010) is het zo dat je als je studeert maar 25% van je wajong krijgt, helaas.

   Ik hoop dat ik je vraag hier voldoende mee heb beantwoord, mocht je nog vragen hebben dan mag je die altijd stellen door hierop te reageren!

   Groetjes,
   Annemarieke

   Verwijderen
 2. wellicht dat ze door de leeftijd niet in aanmerking komt voor een beurs. Dan is tegenwoordig alleen lenen en optie bij duo. Dit is geen inkomen dus daarom waarschijnlijk geen korting op de Wajong.
  Bovendien lees ik dat ze zelf spaart om de studie te betalen, dus komt duo hier niet bij kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hai Karin,

   Klopt helemaal, ik studeer aan de Open Universiteit en daarvoor gold en geldt helaas geen studiefinanciering. Het is wel mogelijk om er een lening voor af te sluiten, het zogeheten levenlanglerenkrediet, maar ik spaar liever dan dat ik die lening terug moet betalen later.

   Groetjes,
   Annemarieke

   Verwijderen
 3. Hallo dames en heren, heeft u financiële hulp nodig? Ik ben Susan Benson. Ik ben een geldschieter en ook een financieel adviseur.

  Heeft u een zakelijke lening, persoonlijke lening, hypothecaire lening of een lening nodig om uw project te voltooien? als uw antwoord ja is, raad ik u aan contact op te nemen met mijn firma. We verlenen allerlei soorten leendiensten, waaronder langlopende en kortlopende leningen. Voor meer informatie, schrijf ons via e-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) of stuur me rechtstreeks een bericht op WhatsApp via: +447903159998 en ontvang direct een reactie.

  Wij zijn een uitgebreide financiële dienstverlener en we zijn toegewijd om u te helpen bij het vervullen van al uw ambities. Wij zijn gespecialiseerd in het bieden van gestructureerde financieringsoplossingen aan individuen en bedrijven op de meest effectieve en snelste manier.

  Hier zijn enkele redenen waarom u contact met ons zou moeten opnemen voor een lening;
  * Gemak - U kunt altijd en overal een lening aanvragen.
  * Flexibel bedrag - u beslist hoeveel u wilt lenen.
  * Snelle directe financiering - Ontvang uw lening binnen 24 uur na goedkeuring.
  * Flexibele rentevoet - Betaalbare rentevoet van 3%.
  * Hoge goedkeuringspercentages
  * Flexibele terugbetaling - u krijgt de kans om de terugbetalingsdatum te kiezen, wekelijks, maandelijks of jaarlijks voor een periode van 1-30 jaar.
  * Eenvoudige online applicatie.
  * Persoonlijke begeleiding en expertise.
  * Geen verborgen kosten

  Loop een kans niet mis door gebrek aan geld. Neem nu contact op met mijn bedrijf, we kunnen u helpen met een lening omdat we talloze individuen en organisaties hebben geholpen die over de hele wereld in financiële moeilijkheden zijn gekomen

  Voor meer informatie over ons leningsaanbod, stuur ons dan alstublieft uw leningsverzoek via dit e-mailadres sunshinefinancialgroupinc@gmail.com of op WhatsApp via +447903159998

  Tussenpersonen / Consultants / Makelaars zijn welkom om hun klanten mee te brengen en zijn 100% beschermd. In alle vertrouwen werken we samen voor de voordelen van alle betrokken partijen.

  BeantwoordenVerwijderen