maandag 9 juli 2018

Moneymonday; de financien van ... L

We willen het natuurlijk allemaal weten; waar doen ze het van? Iedere maandag komt in de rubriek Moneymonday een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Wat komt er maandelijks binnen en hoeveel gaat er uit? En welke keuzes worden er op financieel gebied gemaakt? Vandaag het verhaal van L!

Even voorstellen...
Ik (34) woon samen met mijn vriend (42) en twee konijnen. We wonen in een jaren 30 koophuis wat op zijn naam staat waar ik vijf jaar geleden bij in ben getrokken. Het is een rijtjeshuis.
Werk & inkomsten
We werken allebei internationaal. Ik werk 40 uur/week en hij werkt 32/week. We reizen ongeveer 30-40% van onze werktijd in het buitenland.

Inkomsten
per maand
Maandsalaris samen (excl. vakantiegeld, commissie en 13e maand)
€5.700
Airbnb
€100
Hypotheekrenteaftrek
€312
Uitgaven
Hypotheek (bruto)
€820
Zorgverzekering
€240
Overige verzekeringen (WA, rechtsbijstand, uitvaart, inboedel)
€80
GWL
€160
Telefoon, tv, internet, Netflix
€95
Auto en benzine
€290
Schoonmaakster
€120
Eten
€220
Gezamelijk sparen voor midlife retirement
€150
Gezamelijk sparen voor korte termijn kosten als reparaties auto
€100
Konijnen
€20
Waterschap + rioolheffing
€90
Paard
€250
Uitjes + onderhoud huis
€330
Sparen individueel
€2.000
Reiskosten OV
€60


Totaal uitgaven
€4.965
Totaal inkomsten
€6.112

Het verschil tussen inkomsten en uitgaven gaat over het algemeen op aan allerhande zaken als kleren, cadeaus, broodje onderweg, lunch op het werk, onverwachtse kosten, medische kosten niet gedekt door de verzekeraar, en allerlei andere extra's. Dit varieert per maand.

Sparen individueel gaat eigenlijk altijd op aan de verbouwing van het huis of aan vakanties, dus daarmee sparen we niet op lange termijn. De afgelopen drie jaar hebben we in huis alle leidingen vervangen, riool vervangen, meterkast verplaatst, nieuwe wc, nieuwe keuken, nieuwe schuur, geluidswerend glas in de woonkamer, dubbel openslaande deuren naar de tuin vervangen. Hier is heel veel van ons geld naar toe gegaan, ongeveer 50.000 euro de afgelopen drie jaar.

Daarnaast gaan we vaak drie keer per jaar op een verre vakantie gegaan, ofwel met elkaar mee naar een werkbestemming of een geheel nieuwe bestemming. Hier gaat in totaal zeker 12.000 euro per jaar naar toe. Dus we sparen wel, maar geven dit ook in de loop der jaren weer uit.Zijn jullie tevreden over de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
We zijn zeer tevreden over deze verhouding. We kunnen prima alles doen wat we leuk vinden en denken na over de toekomst. We zouden meer opzij kunnen zetten voor later, maar we vinden het ook fijn om nu te leven.

Hoe beheren jullie de financiën? 
We houden een Excel bij waar alle gezamenlijke vaste lasten in staan. Wanneer er iets veranderd bij een van ons kunnen we heel makkelijk de bedragen aanpassen en opnieuw uitrekenen hoeveel geld er door wie gestort moet worden op de gezamenlijke rekening.

De overige uitgaven van onze eigen rekeningen managen we zelf en daar doen we eigenlijk weinig mee qua beheer. We zorgen ervoor dat er voldoende spaargeld weggeschreven wordt zodra er salaris gestort is en van wat er overblijft is de regel "je kunt uitgeven zo lang er nog iets op je eigen rekening staat".

Hebben jullie in de afgelopen periode grote financiële veranderingen gehad?
We hebben ons huis opnieuw laten taxeren wat er voor heeft gezorgd dat we 0,55% minder rente gaan betalen. Daarnaast ben ik van baan gewisseld waardoor mijn salaris flink omhoog is gegaan. Dit betekende voor mij dat onze maandlasten opnieuw verdeeld werden tussen ons en ik dus meer betaal op dit moment aan de vaste lasten.

Sinds twee jaar verhuren we op een aantal dagen per week ook een kamer in ons huis via Airbnb. Dat levert zo'n 1.000 euro per jaar extra op waar we de schoonmaakster van betalen. Hierdoor hebben we beiden het idee dat de schoonmaakster gratis is aangezien we er zelf in onze financiën eigenlijk niks van merken.

Wat betekende deze wijziging voor jullie kasboek? 
Ik ben meer gaan betalen, maar mijn vriend is minder gaan betalen. Alles bij elkaar zorgen beide financiële wijzigingen voor meer inkomsten voor ons samen. In ons kasboek veranderden alleen de verhoudingen tussen ons, qua uitgaven wijzigden we niks behalve het spaargeld. Dit is omhoog gegaan.

Sparen jullie?
We sparen op verschillende plekken. We sparen gezamenlijk in een fonds met een looptijd van 10 jaar. Hiermee kunnen we straks tijdelijk stoppen met werken. Ons plan is een midlife retirement waarin we de hele wereld over kunnen reizen of misschien wel op de Azoren gaan wonen of met het openbaar vervoer van Caïro naar Kaapstad reizen of wat dan ook. Dat duurt nog een paar jaar dus onze plannen gaan ongetwijfeld nog heel vaak veranderen. We kunnen er ook voor kiezen om dat geld te gebruiken om de hypotheek versneld verder af te lossen.

Daarnaast sparen we gezamenlijk ook voor korte termijn doelen zoals onderhoud van de auto, wasmachine, de schilder voor de dakgoten, een kapotte wasmachine, een nieuwe (tweedehands natuurlijk) bank of iets anders urgents.

Dan hebben we ook nog individueel sparen. Hier betalen we vakanties, verbouwingen van het huis of eigen uitgaven uit. Voor mij zou dit een nieuw paardrijzadel kunnen zijn, voor mijn vriend een nieuwe Macbook. We zijn beiden vrij om dit naar eigen inzicht uit te geven waar we het aan uit willen geven. We houden hier beiden een flinke buffer aan zodat we altijd iets achter de hand hebben voor onvoorzien zoals een nieuwe auto of een nieuwe CV ketel. 

Investeren jullie?
We investeren in ons huis. Verbouwingen, dubbel glas, isoleren, zonnepanelen en af en toe extra aflossen op de hypotheek. We investeren geen geld in aandelen of iets dergelijks. 

Wat is jullie zwakke plek in de financiën? 
Vakanties. We reizen de hele wereld over en dat is niet echt goedkoop. We vinden ervaringen belangrijker dan spullen, dus als we ergens zijn hebben we er geen moeite mee om een wat duurdere activiteit te doen zoals een ballonvlucht tijdens zonsopkomst boven de bergen van Lesotho/Zuid Afrika of met een catamaran langs de kust met Australië zeilen.
Hoe zorg jij ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?

Door niet meer uit te geven als dat er in komt. Door verstandig na te denken over of je iets echt nodig hebt. We kopen vrijwel alles tweedehands waardoor we daar relatief lage lasten hebben. Daarmee houden we meer geld over voor de zaken die we echt belangrijk vinden. Ik denk dat als mensen zich bij alles af zouden vragen of ze daar echt gelukkig van zouden worden, dat ze hele andere keuzes zouden maken en veel minder rotzooi en snelle producten aan zouden schaffen.

Bespaar je op bepaalde lasten? 
We zijn bezig met de aanschaf van zonnepanelen om onze energierekening omlaag te krijgen. Dit betalen we uit Sparen Individueel omdat wij het zien als een verbouwing aan het huis. Daarnaast nemen we deel aan een Fruit&Veggies project waarbij groente, fruit en brood wat op de markt niet meer verkocht kan worden na het weekend door vrijwilligers uitgezocht wordt. Dit doe je eens per maand drie uurtjes en de rest van de maand mag je dan voor 0,50 euro deze gesorteerde pakketten op komen halen. Dit levert over het algemeen 10-20 kilo aan groente en fruit op waardoor we daar eigenlijk nooit meer voor naar de supermarkt/markt gaat. Soms zijn de pakketten iets kleiner, maar eigenlijk altijd wel genoeg om een groot deel van die kosten weg te nemen.

Verder besparen we door vrijwel alles tweedehands te kopen of te ruilen. Dit scheelt ontzettend in de kosten. Ik koop al jaren mijn kleding tweedehands, auto's natuurlijk ook, de meeste meubels ook en zeker ook mijn telefoon. Dat wil niet zeggen dat het altijd heel goedkoop is, maar door tweedehands te kopen kan ik wel een Samsung Galaxy S8 kopen zonder de hoofdprijs te betalen. Of toch die ene retro bank die nog steeds misschien 800 euro is, maar nieuw 3.000 euro was geweest. Tweedehands geeft ons de mogelijkheid om producten aan de te schaffen waar we zelf echt van genieten maar niet bereid zijn om de hoofdprijs voor te betalen.

Op welke lasten bespaar je liever niet? 
Op mijn paard en op vakantie. We reizen al veel voor ons werk, maar we vinden het zo leuk dat we ook in onze vrije tijd graag op reis gaan. Daarnaast heb ik een eigen paard midden in de bossen staan waar ik graag mee de natuur in trek. Hier gaat ook veel geld naar toe aan weidegeld. Mijn vriend is fan van Apple en comics waar je ook makkelijk veel geld aan uit geeft.Zitten je partner en jij op 1 lijn als het aankomt op de financiën? 
Helemaal. We zijn allebei van de recycle projecten en vinden het leuk om te zien hoe we een project zo aan kunnen pakken dat we kosten kunnen besparen. Hiervoor speur ik bijvoorbeeld veel op Marktplaats rond en is mijn vriend heel handig met zijn handen waardoor we kunnen besparen op sommige vakmensen. Wat betreft de rest van onze uitgaven; we houden van dezelfde "luxe" dingen dus gaan bijvoorbeeld graag uit eten in een fijn restaurant, maar vinden het thuis niet nodig om veel dure producten te hebben. Zo drinken we eigenlijk altijd water thuis en gebruiken we niet ontzettend dure shampoo en meer van dat soort kleine dingen. We hebben wel een schoonmaakster wat redelijk luxe is.

Welke blogs lees je graag?
Ik lees altijd met veel plezier Moneymonday op de blog van Simpel & Rijk leven. Daarnaast ben ik zelf erg van het minimaliseren om geld te besparen. Wat je niet hebt kan namelijk ook niet stuk gaan. Ik volg de volgende Facebook groepen: Minimaliseren voor gevorderden; Zero Waste;

Ik lees de blog van Leven Zonder Afval en Het Grote Groene Geluk.

Welke (financiële) tip wil jij de lezers geven? 
Vergeet niet te leven. Ik vind het heel knap wanneer mensen in staat zijn om maximaal te sparen, maar ik denk dat je niet moet vergeten dat je de komende veertig jaar niet kunt overzien. Wie weet komt er een oorlog, een crisis, wordt je ziek of krijg je toch acht kinderen, dan verandert je gehele situatie. Het leven is nu en het zou jammer zijn wanneer je dit niet leeft. Uiteraard vind ik niet dat je helemaal niet na hoeft te denken over later, maar vergeet niet dat later zoals je denkt dat het is, misschien helemaal niet het later is wat je krijgt. Maar wat je nu leeft is wat het is! 

 • Wil jij ook anoniem meewerken aan de rubriek Moneymonday? DOEN! Aanmelden kan via moneymonday@simpelrijkleven.nl. De vragenlijst ontvang je vervolgens via de mail.
 • Eerder gepubliceerde Moneymondayerhalen lezen? Klik hier!

12 opmerkingen:

 1. Wat een mooie inkomsten en fijn dat jullie er zo van kunnen genieten! Ik vroeg me wel 1 ding af. Hoe kan Jullie hypotheektente aftrek zo hoog zijn bij zo'n relatief laag hypotheekbedrag?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben een bruto hypotheek van EUR 742 per maand en krijgen EUR 277 per maand terug van de belastingdienst. Ons inkomen is EUR 5100 bruto. Het bedrag hierboven lijkt me niet zo hoog. Nic

   Verwijderen
  2. wij betalen bruto 933 en krijgen slechts 137 per maand.. met een flink lager inkomen.. maar mogelijk ook lagere rente ;) 2,65% annuitaire hypotheek.. je rente maakt nogal verschil uiteraard.. dat is net als je inkomen bepalend voor de teruggave

   Verwijderen
  3. We hebben een relatief hoge rente. Het huis is ongeveer 8-10 jaar geleden aangekocht (ik weet even niet meer precies wanneer), toen de rente nog veel hoger stond. En hoe meer rente je betaald, hoe meer hypotheekrente aftrek je krijgt, al weet ik eerlijk gezegd ook niet helemaal precies hoe dat werkt.

   Verwijderen
 2. Mooi overzicht! Wat een heerlijk leven leiden jullie. �� Stel dat jullie relatie ooit overgaat (om watvoor reden dan ook), lijkt het me wel zonde dat je zoveel geld in het huis hebt gestoken en er niets voor terug krijgt. Welicht een idee om het ook op jouw naam te zetten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Forenzenleven,
   Ik heb een deel van je vraag over testamenten al beantwoord bij Sabine. Hoe hebben jullie dat opgelost met overdrachtsbelasting? Een hypotheek kun je natuurlijk makkelijk op twee namen zetten, maar de eigendom (het huis zelf) kan alleen op naam van de ander wanneer over dat deel wat die persoon krijgt ook overdrachtsbelasting wordt betaald. Ik vond dat best een flink bedrag toen we dat uitzochten, het ging om 6% van de helft van de waarde van het huis op dat moment. Dat is toch al snel meer dan 10.000 euro, en dit is nog zonder notaris- en bank kosten.
   Toen we bij de notaris ons testament lieten opmaken, raadde de notaris ons af om alleen de hypotheek op twee namen te zetten. Degene die dan niet ook de huis op zijn/haar naam heeft, maar enkel de hypotheek is dus wel verantwoordelijk voor de schulden tegen over de hypotheekverstrekker, maar heeft helemaal geen recht op het onderpand (het huis) wat daar tegenover staat.
   Of hebben jullie dat op een andere manier opgelost?

   Verwijderen
 3. Zeker met vele dingen mee eens. We kopen ook meeste spullen tweedehands, vooral bij electronics levert het een grote voordeel op. Maand of twee geleden een Iphone 5 tweedehands gekocht, hij was 90 euro!
  En zeker geen telefoon oid kopen als de oude het nog doet!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie inkomsten en leuk om te zien wat jullie ermee doen en hoe jullie met spullen omgaan door veel 2e hands te kopen!
  Ik heb de laatste tijd ook flink wat spullen weg gedaan en dat voelt heerlijk! Toch ben ik zelf ook wel een Apple-fan. Zo had ik laatst problemen met mijn ipod, de batterij ervan. Toen ben ik in de laatste week van mijn garantie toch nog even terug gegaan en kreeg ik een vervangend exemplaar mét nog eens 3 maanden garantie. Zonder dat ik ook maar 1 euro betaald heb, dus ik ben weer tevreden, want deze werk perfect!
  Verder is ook mijn telefoon aan vervanging toe, mijn oog is op de iphone 8 gevallen, refurbished vind ik 10x niks omdat ik juist zo lang mogelijk met mijn telefoon wil doen en dat gaat toch het beste met een nieuwe. Dus nu ben ik al een paar maanden cadeaubonnen van bol aan het opsparen, inmiddels heb ik 100 euro aan bonnen bij elkaar (door enquêtes in te vullen) dus al een dikke korting bij elkaar gespaard, heerlijk gevoel is dat! Plus door het wachten is de prijs ook al zo'n minimaal 80 euro gedaald. Dus al met al, stel ik zou de telefoon nu kopen, ben ik al 180 euro goedkoper uit dan wanneer ik meteen de 8 gekocht had toen die net uit was. Maar ik spaar nog even vrolijk verder met de bonnen. Denk dat ik augustus of september de aanschaf doe, dan kan hij mooi mee op vakantie begin oktober!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi hoor. Wel eens met Sabine: hoe zit het met eigendom/meebetalen aan huis? Hier soortgelijke situatie, hij is bij mij ingetrokken. Na 2 jaar hebben we mijn huis op 2 namen laten zetten en vastgelegd welk geld er al in zat van voor die tijd. Viel mee qua notariskosten en wederzijdse testamenten etc was daarmee ook meteen goed geregeld. Je kan ook n andere keuze maken, bijv helemaal gescheiden financiën, maar dan zou jij niks moeten hoeven meebetalen behalve g/w/l en hooguit de helft van de netto rente. Jullie midlife retirement potje klinkt ook goed! Leuke term ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie dat de reactie op jou berichtje per ongeluk is beland bij Sabine.

   Verwijderen
 6. Hallo en welkom bij Spotlight Global Loan Services, mijn naam is Claudia Klein, ik ben een geldschieter en ook een financieel adviseur.

  Heeft u dringend financiële versterking nodig? Heeft u voor verschillende doeleinden een lening nodig? als uw antwoord ja is, raad ik u aan om contact op te nemen met mijn kantoor via | spotlightglobalservices@gmail.com | of stuur ons een bericht op WhatsApp: +4915758108767 | en binnen 24 uur een lening op uw rekening hebben staan, want we bieden uitstekende leendiensten over de hele wereld.

  Wij bieden allerlei soorten leendiensten (Persoonlijke lening, Zakelijke lening en nog veel meer), we bieden zowel langlopende als kortlopende leningen aan en daarnaast kunt u tot 15 miljoen euro lenen en verstrekken we leningen tegen een lage rente van 3% per jaar. Mijn bedrijf helpt u verschillende doelen te bereiken met een breed scala aan leningproducten.

  We weten dat het krijgen van een legitieme lening altijd een enorm probleem is geweest.Voor individuen die een financieel probleem hebben en er een oplossing voor nodig hebben, vinden veel mensen het zo moeilijk om een ​​eigen vermogen te krijgen van hun lokale banken of andere financiële instellingen vanwege de hoge rente. rente, onvoldoende onderpand, verhouding tussen schuld en inkomen, lage kredietscore of andere redenen

  Geen wachttijden of stressvolle bankbezoeken meer. Onze service is 24/7 beschikbaar - u kunt een lening krijgen en uw transacties voltooien waar en wanneer u maar wilt

  Wij bieden 24 uur leendiensten van wereldklasse. Voor vragen / vragen? - Stuur een e-mail naar | spotlightglobalservices@gmail.com | of stuur ons een bericht op WhatsApp: +4915758108767 | of via website: https://spotlightglobalfin.wixsite.com/financial ||

  Uw familie, vrienden en collega's hoeven niet te weten dat u weinig geld heeft, schrijf ons gewoon en u ontvangt een lening.

  Uw financiële vrijheid ligt in uw handen !!

  BeantwoordenVerwijderen