maandag 23 juli 2018

Moneymonday; de financien van... M

We willen het natuurlijk allemaal weten; waar doen ze het van? Iedere maandag komt in de rubriek Moneymonday een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Wat komt er maandelijks binnen en hoeveel gaat er uit? En welke keuzes worden er op financieel gebied gemaakt? Vandaag het verhaal van M!


Even voorstellen...
Vrouw (25) samenwonend met verloofde (30) in een jaren '80 koop hoekhuis.

Werk & inkomen
Vrouw 21 uur en man 28 uur.

Inkomsten
Loon vrouw €1.000 
Loon man €1.800
Totaal inkomsten €2.800

Uitgaven per maand berekend
Wonen
Hypotheek bruto €645
Gas/ licht €124
Water €12
Waterschapsbelasting €33
Overlijdensverzekering €4,69
OZB, afvalstoffen en rioolheffing €57,25

Verzekeringen
Opstal, inboedel en brand €17,42
Aansprakelijkheidsverzekering €3,98
Uitvaart 1 €3,39
Uitvaart 2 €5,17
Zorg 2x €204

Vervoer
Wegenbelasting €18
Verzekering €23,11
Benzine €150

Abonnementen
Tv en internet €49
Netflix €10,99
Bankpassen €2,70
Mobiel 1 €15
Mobiel 2 €24
Sport 1 €28,30
Sport 2 €19,50
Bond €17,50

Schulden
Duo 1 €100
Duo 2 €120 (vanaf volgend jaar)

Overige
Boodschappen €300
Kapper, tandarts, cadeaus, etc. €100
Geld eigen rekening vrouw €100
Geld eigen rekening man €100
Spaarverzekering €100
Sparen €500

Totaal uitgaven: €2.768

Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Er komt meer dan genoeg binnen, dus daar ben ik erg tevreden over. Het is alleen jammer dat we allebei een studieschuld hebben. Die van mijn vriend zijn we al aan het afbetalen en vanaf januari 2019 moeten we beginnen met die van mij af te betalen. Dit zal €120 per maand zijn. Daarnaast krijgen we 1x in het jaar geld terug van onze hypotheek en natuurlijk de andere extra's zoals vakantiegeld en eindejaarsuitkering.

Hoe beheer je de financiën?
In een Excel bestand staan alle inkomsten en uitgaven in een tabel. Zodra er iets veranderd voer ik dit in, het programma rekent het totaal dan verder zelf uit. Dit vindt ik erg prettig aangezien ik geen ster ben in rekenen ;)

Heb je de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
Jazeker! Iets langer dan een half jaar geleden hebben we een huis gekocht. We hebben na onze studies bewust gekozen om in het noorden te blijven wonen, waar de huizenprijzen nog reëel zijn. We zijn op zoek gegaan naar een goed onderhouden/ instapklare woning. Het eerste huis wat we bezochten is het geworden en daar zijn we nog steeds super blij mee. Qua maandlasten is het goed te dragen, ook als bijvoorbeeld één van ons twee in de toekomst niet meer in staat is om te werken. We hebben bewust gekozen om niet een maximale hypotheek te lenen, ook in ons achterhoofd wetende dat we onze studieschulden nog moeten terug betalen.


Onze 20 jaar oude auto kwam na vijf trouwe dienst jaren helaas echt niet meer door de keuring, dus die moest vrij onverwachts vervangen worden. Deze hebben we nodig om naar ons werk te komen, we carpoolen samen. Niet altijd even praktisch maar we vinden het onnodig een tweede auto aan te schaffen. Daarnaast zijn we verloofd en gaan we eind dit jaar trouwen. Ook al houden we dit erg klein en was de insteek zo budget mogelijk, langzamerhand is het toch ook een aardige kostenpost geworden... oeps! ;)

Wat betekende deze wijziging voor je kasboek?

Sparen, sparen, sparen!!

Spaar je?
We proberen actief te sparen maar voor mijn gevoel, halen we nog niet alles eruit. We sparen €100 via een spaarverzekering wat over 10 jaar in één keer (+ rente) vrij komt. Daarnaast wordt er €100 bij ons op onze eigen rekening gestort. Dit ervaren we als erg prettig, voor net die dure tas of dat extra rondje in de tennis kantine. Ten slotte is het streven nog €500 over te maken naar de grote spaarrekening.

Wat is jouw zwakke plek in de financiën?

Op dit moment de bruiloft en we reizen samen ook erg graag.

Hoe zorgen jullie ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
Door samen bij de les te blijven en elkaar verantwoordelijk te houden. We stellen samen doelen, dus proberen we ons hier samen ook zoveel mogelijk aan te houden. Als het echt te gek wordt helpt het ook als ik een Action winkel verbod krijg opgelegd.. Dit schijnt ook nogal te besparen, haha.

Bespaar je op bepaalde lasten?

Elk jaar stappen we met gas/licht, tv, mobiele sim only abonnementen waar mogelijk over. Daarnaast letten we goed op de boodschappen en proberen we binnen het wekelijkse €80 budget te blijven. Nu we in een echt huis wonen, i.p.v. een appartementje hebben we ook de ruimte voor een voorraadkast, dit scheelt ook. Daarnaast moest onze lieve kat er ook aan geloven, hij is van prijzige kattenbrokjes naar supermarktbrokjes overgestapt en hij doet het er goed op. Toch weer een besparing van €4 per week!


Op welke lasten bespaar je liever niet?
Gezond eten, sport en leuke dingen (trouwen/ reizen).

Zitten jullie op 1 lijn als het aankomt op de financiën? 

Op zich wel, al hebben we beide onze zwakke plekken. Open en eerlijkheid over de financiën helpt hierbij. We proberen wekelijks samen even voor het Excel bestandje te zitten en dingen te bespreken. Zo was ik iets over het budget gegaan met mijn trouwjurk, waar mijn vriend iets minder blij mee was. Maar een paar maand later ging hij zelf voor zijn trouwpak ook over budget! Hier hebben we samen erg hard om moeten lachen.

Welke boeken/blogs lees jij graag? 
Boeken van o.a. Gerhard Hormann, Dave Ramsey en zijn dochter Rachel Cruze.
Blogs naast deze o.a. Meergeldminderstress, Porterenee & Hypotheekvrij

Welke tip wil je meegeven?

Wees je bewust, je kan je geld maar één keer uitgeven en voor ouders; praat met je kinderen over financiën! Mij is van huis uit bijna niets geleerd hierover en als dochter van een big spender, sloeg ik al snel hetzelfde pad in. Nu probeer ik mijn financiën meer op orde te hebben en het anders te doen. Het is ook jammer dat dit bijvoorbeeld niet op school wordt geleerd.

 • Eerder gepubliceerde Moneymondayerhalen lezen? Klik hier! 

Wil jij ook eens anoniem meewerken aan de rubriek Moneymonday? DOEN! Aanmelden kan via moneymonday@simpelrijkleven.nl. De vragenlijst ontvang je vervolgens via de mail

10 opmerkingen:

 1. De gevolgen van slechte kattevoeding zie je pas op de lange termijn, net als bij voeding bij mensen. Zo’n laag bedrag besparen op de gezondheid van je dier vind ik wat kortzichtig. Wat is nou vier euro? Dit soort bezuinigen begrijp ik niet en ik ben zelf een echte consuminderaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier kan ik alleen maar in meegaan. Been there, done that en dat beest heeft ons de laatste jaren van z'n leven tussen de 500 en 1000 euro per jaar aan medicatie en dierenartsbezoeken gekost. En eerlijk gezegd valt de besparing ook tegen. Ze moeten namelijk (veel) meer voer hebben omdat er minder voedingsstoffen in zitten (dus dat compenseert deels de lagere prijs per kilo voer) en daarnaast poepen ze veel meer waardoor je mogelijk ook meer kattenbakvulling verbruikt.

   Verwijderen
 2. Heel goed overzicht. Jullie denken er echt goed over na. Fijn dat jullie beiden ook parttime kunnen blijven werken zo. En de kat: met genoeg liefde naast de supermarktbrokjes wordt ie ook wel oud hoor haha! Volg je eigen weg!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi overzicht en hoe fijn is het om allebei parttime te kunnen werken. Een voorbeeld!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk stuk! Best pittig om te zien dat DUO zo'n deel van de lasten vormt. Begrijpelijk, maar zeker als je 1000,- verdiend... Veel succes met de trouwerij-voorbereidingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Overlijdensverzekering: gelijk opzeggen zou ik zeggen. Je spaart én je hebt een overlijdensrisicoverzekering. Als jullie allebei gezond genoeg zijn dat de kans dat je op korte termijn komt te overlijden door gezondheid minimaal is, heb je hem echt voor niks. De begrafenis kun je dan uit je spaargeld betalen, de hypotheek wordt afgelost door de overlijdensrisicoverzekering en je kunt je maandelijkse hypotheeklasten gaan sparen om je spaarrekening aan te vullen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die verzekering zal wel verplicht zijn voor de hypotheek. Dus dan kun je hem niet zomaar opzeggen.

   Mooi gedetailleerd overzicht, heel veel succes met de voorbereidingen van de bruiloft en al het reizen :).

   Verwijderen
 6. Jammer dat de kat eraan moet geloven. 4 euro per week besparen kan ook door een dagje geen vlees te eten en je kat wel de benodigde voedingsmiddelen te geven. In supermarkten brokjes zitten bijna geen voedingsstoffen en onwijs veel bijproducten en zout. Dat ga je later (hopelijk niet) merken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo dames en heren, heeft u financiële hulp nodig? Ik ben Susan Benson. Ik ben een geldschieter en ook een financieel adviseur.

  Heeft u een zakelijke lening, persoonlijke lening, hypothecaire lening of een lening nodig om uw project te voltooien? als uw antwoord ja is, raad ik u aan contact op te nemen met mijn firma. We verlenen allerlei soorten leendiensten, waaronder langlopende en kortlopende leningen. Voor meer informatie, schrijf ons via e-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) of stuur me rechtstreeks een bericht op WhatsApp via: +447903159998 en ontvang direct een reactie.

  Wij zijn een uitgebreide financiële dienstverlener en we zijn toegewijd om u te helpen bij het vervullen van al uw ambities. Wij zijn gespecialiseerd in het bieden van gestructureerde financieringsoplossingen aan individuen en bedrijven op de meest effectieve en snelste manier.

  Hier zijn enkele redenen waarom u contact met ons zou moeten opnemen voor een lening;
  * Gemak - U kunt altijd en overal een lening aanvragen.
  * Flexibel bedrag - u beslist hoeveel u wilt lenen.
  * Snelle directe financiering - Ontvang uw lening binnen 24 uur na goedkeuring.
  * Flexibele rentevoet - Betaalbare rentevoet van 3%.
  * Hoge goedkeuringspercentages
  * Flexibele terugbetaling - u krijgt de kans om de terugbetalingsdatum te kiezen, wekelijks, maandelijks of jaarlijks voor een periode van 1-30 jaar.
  * Eenvoudige online applicatie.
  * Persoonlijke begeleiding en expertise.
  * Geen verborgen kosten

  Loop een kans niet mis door gebrek aan geld. Neem nu contact op met mijn bedrijf, we kunnen u helpen met een lening omdat we talloze individuen en organisaties hebben geholpen die over de hele wereld in financiële moeilijkheden zijn gekomen

  Voor meer informatie over ons leningsaanbod, stuur ons dan alstublieft uw leningsverzoek via dit e-mailadres sunshinefinancialgroupinc@gmail.com of op WhatsApp via +447903159998

  Tussenpersonen / Consultants / Makelaars zijn welkom om hun klanten mee te brengen en zijn 100% beschermd. In alle vertrouwen werken we samen voor de voordelen van alle betrokken partijen.

  BeantwoordenVerwijderen