maandag 16 juli 2018

Moneymonday; de financien van...J

We willen het natuurlijk allemaal weten; waar doen ze het van? Iedere maandag komt in de rubriek Moneymonday een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Wat komt er maandelijks binnen en hoeveel gaat er uit? En welke keuzes worden er op financieel gebied gemaakt? Vandaag het verhaal van J!
Even voorstellen...
Ik (33) woon samen met M.(33) en dochter N.(1,5) in een rijtjeshuis onder de rook van Schiphol. Ik ben ook blogger op nuduurzamerleven. Ik schrijf over consuminderen, de financiën en ons gezin. 

Werk & inkomen
Ikzelf werk 32 uur verdeeld over 4 dagen en M. werkt 32 uur als freelancer bij een grote uitgever en daarnaast nog 10 uur voor zijn eigen klanten.

Inkomsten
Inkomsten V: € 1.195
Inkomsten M: € 1.475
Hypotheekrenteaftrek: 0
IAC: €207
KOT: €168
Totaal inkomsten: € 3.045


Vaste lasten
Hypotheekrente: €1.032
ORV: €30
Energie: €70
Water: €16
Verzekering: €121
TV en internet: €18
Netflix / spotify: €12
Reservering auto (benzine / MRB / onderhoud / afschrijving) :€320
Kinderopvang: €512
Totaal vaste lasten: €2.131


Variabele lasten
Boodschappen: €216
Overig: €80
Leuke dingen: €100
Totaal variabele lasten: €396


Sparen
Huis (onderhoud, grote aanschaf etc.) : €325
N: €100 ( kinderbijslag gaat ook naar haar rekening toe)
Gem.belastingen: €90 ( deze betalen wij per jaar i.p.v. in 8 termijnen)
Totaal sparen: €515

Zijn jullie tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Momenteel zijn we tevreden met de verhouding inkomsten en uitgaven. Op onze gezamenlijke uitgaven kunnen we niet meer bezuinigen dan we nu al doen én dat willen we ook niet. Onze dochter zou een ochtend minder naar de opvang kunnen, maar omdat er geen broertjes of zusjes bijkomen willen we haar graag anderhalve dag laten gaan zodat ze wel aan haar sociale vaardigheden komt.


Hoe beheren jullie de financiën?
Maandelijks maak ik in Google Sheets een overzicht vanuit het bankoverzicht met alle in- en uitgaven. Zo kan ik ook zien of er (on)nodig geld ergens heen is gegaan en hier en daar kijken of het aansturing nodig heeft. Spaardoelen werk ik 2x per maand bij zodat het niet teveel wordt aan het einde van de maand.

Hebben jullie de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
Ik heb dit jaar €12.000 in de bankspaarhypotheek gestopt zodat we er zo snel mogelijk vanaf zijn. Het is niet noodzakelijk, maar wij vinden een hypotheekvrij (schuldenvrij) leven belangrijk.

Wat betekende deze wijziging voor jullie kasboek?
Gezamenlijk is de looptijd van de hypotheek met 2.5 jaar verkort en betalen we €17 minder aan aflossing. Niet veel dus. Volgend jaar is mijn man aan de beurt voor de maximale storting zelf houd ik nu weer de handen op de knip. Die €12.000 hoop ik binnen 1.5 jaar weer bij gespaard te hebben.


Sparen jullie?
Wij sparen beide voor onze dochter en voor het huis. Persoonlijk moet ik voor mijn zorgkosten sparen (€2.700 per jaar dat heb je als je chronisch ziek bent) en spaar ik voor de toekomst. Dit kan een (dure) vakantie zijn maar ook voor mijn (vervroegd) pensioen.
Ik kan 40% van mijn inkomen sparen zonder dat ik er dingen voor moet laten. Mijn man spaart rond de 50% van zijn inkomen. Ook moet ik waarschijnlijk minder gaan werken, omdat dit beter is voor mijn gezondheid.

Investeren jullie?
Behalve zonnepanelen en een regenwatersysteem doen we geen investeringen. Wij zien ons huis als investering en willen daarom de hypotheek zo snel mogelijk aflossen.

Wat is jullie zwakke plek in de financiën?
Kleding en spullen voor onze dochter. En voor mijzelf de persoonlijke verzorging. Ik houd ervan om naar de manicure en schoonheidsspecialist te gaan.

Hoe zorgen jullie ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
We kijken dagelijks wat er op de rekening staat en werken 2 wekelijks de overzichten bij. Meer doen we eigenlijk niet.

Besparen jullie op bepaalde lasten?
Wij besparen sowieso op energiekosten en water. Dit is iets wat je makkelijk met kleine wijzigingen aan kan pakken zonder dat je er veel van merkt. Ook hebben we sinds kort 1 auto en doen we veel op de fiets. Zo staat de auto alsnog 3 dagen per week stil.


Op welke lasten besparen jullie liever niet?
Gezonde voeding en sport. Omdat ik chronisch ziek ben moet ik goed en gezond eten en probeer dus zoveel mogelijk pakjes / zakjes te ontwijken. Dit is natuurlijk ook beter voor dochter. Ook zwem ik 3x per week en dit wil ik ook niet opzeggen. Ook besparen we niet op kwalitatief goede spullen. Een groot deel van onze spullen is al meer dan 9 jaar oud en het is nu echt aan vervanging toe. Online zoek ik dan het beste voor een goede prijs en meestal is dat niet het goedkoopste. 

Zitten jullie op 1 lijn als het aankomt op de financiën?
Wij zitten wat bepaalde dingen wel op 1 lijn maar met bepaalde dingen niet. Zo hebben we een leuke dingen budget die regelmatig overschreden wordt . Ik vind dit uitermate irritant dus probeer zoveel mogelijk binnen budget te blijven en in de buurt gratis uitjes te vinden.

Welke blogs lees je graag?
Welke tip wil je graag meegeven?
Overzicht is de eerste stap naar inzicht! Houdt je financiën bij en kijk waar er geschrapt kan worden. Spaar dat of los daarmee de hypotheek af.

 • Eerder gepubliceerde Moneymondayerhalen lezen? Klik hier! 
Wil jij ook eens anoniem meewerken aan de rubriek Moneymonday? DOEN! Aanmelden kan via moneymonday@simpelrijkleven.nl. De vragenlijst ontvang je vervolgens via de mail.

13 opmerkingen:

 1. Hoeveel geld staat er op de spaarrekening? Als ik zo kijk, hebben jullie het op dit moment goed, maar het systeem is wel fragiel, vind ik. Daarom zou ik het fijn vinden om te lezen dat jullie bijvoorbeeld 10.000 euro op de spaarrekening hebben staan. Dan kun je in tijden van plotseling baanverlies of ziekte of zo gewoon doorleven totdat bijv. de uitkering op gang komt of je een nieuwe baan vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waarom hebben jullie geen hypotheekrenteaftrek?
  Is dat er helemaal niet of staat het er niet bij omdat je het 1x per jaar doet bij de aangifte?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoezo sparen jullie 40% en 50% van jullie inkomen? Mis ik iets? Zoals ik het lees sparen jullie alleen voor jullie dochter en de rest zijn reserveringen en dan aanzienlijk minder dan de percentages die in het verhaal staan. Een hoge hypotheek trouwens met deze inkomsten. Geen HRA snap ik ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een hoge hypotheek zeg! Voor wat jullie verdienen dan. En viel mij ook al op geen hypotheekrente aftrek?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind de inkomens erg laag voor 30ers die 32 uur per week werken. Kan het zijn dat hier alleen de bedragen worden genoemd die op de gezamenlijke rekening worden gestort? Dat dit dus 60% van het inkomen van de vrouw is en 50% van het inkomen van de man?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Even ter verduidelijking :-).

  Hypotheekrente is inclusief €237 inleg per maand. Bedragen van inkomsten zijn percentages van wat we uiteindelijk netto verdienen.( hebben elk onze eigen administratie / spaargeld )
  Hypotheekrente aftrek doen we jaarlijks met de IB aangifte ivm eigen zaak man.

  Qua (gezamenlijk) spaargeld tikken we de rendementsheffing bijna aan dus dat zit ook goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar dan klopt die hele lijst toch niet. Ik snap niet dat je je hiervoor aanmeldt en vervolgens met halve info komt...

   Verwijderen
 7. Leuk om te lezen wat jullie aan sommige posten uitgeven. Verder niet echt inzichtelijk zo, met onvolledige bedragen. Al maakt de uitleg in de reacties het iets inzichtelijker.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een nietszeggend verhaal zo met incomplete cijfers.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vind dit overzicht niet zo overzichtelijk...Vond het inkomen ook al erg weinig voor zoveel uur werken en dan zo'n mega hypotheekbedrag erbij...zou realistischer zijn als de daadwerkelijke inkomsten en uitgaven genoteerd waren...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wauw, ik vind het goed dat je elke maand sheats maakt zeg! Dan heb je de boel goed op orde vind ik.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind het knap dat jullie variabele lasten zo laag zijn..

  BeantwoordenVerwijderen