woensdag 15 augustus 2018

Fijn leesvoer; Het rijke wijf

Blogger Christel ontdekte ik alweer enkele jaren geleden als het rijke wijf van 2 hoog achter. Met haar heerlijke schrijfstijl nam ze mij mee in haar weg om schuldenvrij te worden. Tegenwoordig is ze schuldenvrij en woont ze niet meer 2 hoog, maar heeft ze een klushuis gekocht waar ze samen met man en dochter woont. Samen zijn zij op weg naar 7 dagen weekend! Vandaag  blogger Christel aan het woord in de rubriek Fijn leesvoer! 


Wie is ‘het rijke wijf’?

Nou, ik, Christel. Vrouw, 36 jaar met 12 jaar ervaring. Moeder van een prachtige dochter, partner van M. Dienaar van poes Semmie. Blogger op Het rijke wijf.


Bijna rijk en beroemd

In 2006 was ik niet zo heel rijk, financieel gezien dan. Want als zelfstandig ondernemer had ik minder slimme beslissingen genomen. Dat leverde een schuld op van bijna 100.000 euro, combinatie van privé en zakelijk. Zonder huis als onderpand.

Ik begon met een anoniem blog. Bijna rijk en beroemd. Destijds dringend op zoek naar alle mogelijke manieren om te kunnen besparen en zo zuinig mogelijk te leven. Consuminderaar en koningin van de kringloop.Het platform waar mijn blog op stond (web-log) werd overgenomen door een andere partij en mijn blog was niet meer toegankelijk.

In 6 jaar schuldenvrij

In 2012 waren wij schuldenvrij. Het werd tijd om onze gedachtengang over geld en overvloed aan te passen. De jaren waarin we minder te besteden hadden waren erg pittig #zachtuitgedrukt en zeer leerzaam. Een hele dure les trouwens hoor. Ik zou het niemand aanraden :)

Het rijke wijf van twee hoog achter

Ik miste het bloggen. De interactie en leuke reacties van lezers en medebloggers. Op 30 april 2013 waren we eindelijk van onze negatieve BKR noteringen af en startte ik mijn (toen nog) anonieme blog, het rijke wijf van twee hoog achter.

We woonden namelijk nog op een flat. De wens voor een eigen woning was erg groot. De weg er naar toe erg hobbelig.

Grootgrondbezitters

In februari 2014 kochten we ons klushuis. Een twee onder een kap jaren dertig woning. Daar moest heeeeeel veel aan gebeuren. Met veel hulp van mijn vader maakten we het in 4 maanden tijd redelijk bewoonbaar en konden we eindelijk verhuizen.

De naam van mijn blog paste ik aan naar ‘het rijke wijf’. Na 4 maanden klussen genoten we van ons nieuwe huis. Na een heerlijke vakantie in juli/augustus sloeg het noodlot toe.

Aanrijding

Onderweg naar mijn werk kreeg ik vlakbij ons huis een aanrijding. Door een hoosbui was een stuk klinkerweg erg glad geworden. Een auto op de andere weghelft slipte en kwam vlak voor mijn auto tot stilstand. Ik kon niet meer op tijd remmen. Auto total loss. Zoals het leek zou het bij mij alleen om een gekneusde voet te gaan.

Tv uitzending - Hoeveel ben je waard?

In de week van de aanrijding vonden bij ons thuis de opnames plaats van ‘Hoeveel ben je Waard’(klik om aflevering te bekijken). Met krukken en witte Crocs werd ik gefilmd. Van anoniem naar wel heel breed publiek.

Ik was nog erg emotioneel van de aanrijding. De dame die het filmen begeleidde was zwanger en toen de vraag kwam over een het waarom van geen tweede kind, hield ik het niet meer droog. Dit fragment heb ik tot in den treure terug gezien, want het was de ideale tranentrekker voor de uitzending :)

Whiplash - overgang - puberdochter

Naast de gekneusde voet bleek ik een whiplash te hebben. De whiplash had gezorgd voor het spontaan in de overgang raken. Onze dochter ging ondertussen naar de middelbare school en begon aardig te puberen. Het klussen vond geen doorgang vanwege mijn ziek zijn.

Voor mijn werk was ik begonnen aan een HBO opleiding. Mijn hersenpan kon het allemaal niet onthouden. Echt een toptijd hier thuis zeg maar. #feest #not. Respect dat man en kind het met mij uitgehouden hebben.

Vast contract en HBO diploma

Dankzij de behandelingen van mijn geweldige kinetisch chiropractor knapte ik snel weer op. De overgang stopte. Ik kreeg een vast contract op mijn werk. Ik behaalde met een 8 als gemiddeld cijfer mijn HBO diploma. (Als 45 plusser toch maar even geflikt naast een full-time baan).

Burnout - overgang deel twee - 499 dagen werkeloosheid

We dachten dat het allemaal de goede kant op ging. Tot M. voor de tweede keer in korte tijd werkloos werd. Op mijn werk was het druk. Te druk. Zo druk dat ik huilend bij de bedrijfsarts zat en hij mij adviseerde om thuis te blijven. Wat, ik… supervrouw die alles al jaren lang ‘onder controle’ dacht te hebben.

Nadat ik maar niet veel beter werd (emotioneel labiel wrak) vond ik een boek van Francien Oomen. Oomen stroomt over. Dat gaat over de overgang. En hoe de klachten overeen komen met een burnout. De bedrijfsarts kende een bevriend arts, die veel onderzoek naar overgangsklachten had gedaan. Op diens aanraden startte ik met wat supplementen. Binnen 14 dagen voelde ik mijn oude energie weer terug komen. Wat een heerlijkheid. Was ik toch niet debiel aan het worden.

Na 499 dagen werkeloosheid, (waarin M. onverwachte klustalenten bleek te hebben en ons huis een ware metamorfose onderging) vond M. een leuke nieuwe baan. Financieel gaf dat weer lucht en meer ruimte tot sparen en versneld aflossen van de hypotheek en leningen.


7 dagen weekend - dochter geslaagd - tuin verbouwd - nieuwe functie 

Ondertussen is het zomer van 2018. Onze dochter is geslaagd voor de MAVO. Ze is ingeloot voor een leuke vervolgopleiding. Ze heeft sinds kort een bijbaantje. En volgens mij is ze grotendeels uitgepuberd :)

Doordat ik mijn energie van voor de aanrijding weer grotendeels terug heb, zag ik dat ik qua werk niet op de juiste plek zat. De full time baan had ik destijds aangenomen omdat M. toen voor de eerste keer werkloos werd en we een huis wilden kopen.

Na 3 maanden betaald verlof thuis heb ik inmiddels een nieuwe leuke werkplek gevonden. 7 dagen weekend is nog steeds het streven, dan wel samen met M. Met het liefst een hypotheekvrij huis, meerdere bronnen van inkomen en het meest belangrijke allebei een gezond lichaam.


Eind goed, al goed - moraal van dit verhaal

In de 18 jaar dat M. en ik nu samen zijn hebben we heel wat samen meegemaakt en overwonnen. Het niet hebben van geld doet wat met ‘de mens’. Geestelijk en lichamelijk.

We zijn elke dag blij met de mogelijkheden die er zijn. Dankbaar voor ons het fijne leven met ons drie, in goede gezondheid. Een (grotendeels) zelf opgeknapt eigen huis met tuin. Voldoende geld op de bank om ons overvloedig te voelen.

Dat maakt mij een ‘rijk wijf’.

Christel is naast haar blog ook te volgen op Instagram

9 opmerkingen:

 1. Super leuke blog over je Christel, erg leuk dit te lezen. Alles gaat niet zonder slag of stoot maar uiteindelijk kom je er wel. Respect voor jullie ingeslagen weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er zitten 2 fouten in het verhaal bij de introductie is ze 36 jaar en woont in een vrijstaand huis, terwijl in het interview naar voren kimt dat ze 45+er is en in een 2 onder 1 kap woont. Verder leuk interview .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 36 jaar + 12 jaar ervaring staat er. Ik ben 48. En ik woon inderdaad nog niet vrijstaand. Dat had ik niet gezien in de intro. Misschien heb ik daar overheen gelezen. Dank voor het compliment trouwens.

   Verwijderen
  2. Mijn fout bij de intro over het vrijstaande huis. Ik heb het aangepast! :)

   Verwijderen
 3. Hoi! Leuk om je hier ook tegen te komen. Ik vroeg me wel af: 12 jaar ervaring als / met WAT?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 36 jaar met nog 12 jaar extra levenservaring haha. 18 + 30 jaar ervaring mag ook. Maar dat is iets minder geloofwaardig.

   Verwijderen
 4. Mooi interview! En geweldig blog, ik volg 'm ook al vanaf de Bijna rijk en beroemd-tijd; heb 'm na het ontdekken in één ruk helemaal teruggelezen. Heerlijk! En die 7 dagen weekend komen er wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed verhaal Christel. Prettig om te lezen. Ben benieuwd of je nieuwe baan gaat bevallen na verloop van tijd. Ik hoop het voor je. En wat een leuke foto. Groetjes (tante) Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kende het blog, maar niet het verhaal erachter zo uitgebreid. Superleuk om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen