donderdag 9 augustus 2018

Keuken gekocht!

Met een verhuizing in het verschiet hebben we een hoop wat gedaan moet worden. Een van de zaken op ons to-do lijstje was het uitzoeken van een nieuwe keuken. De keuken die op dit moment in het huis zit is ruim 25 jaar oud en is overduidelijk aan vervanging toe. 


*huidige staat van de keuken

Op keukenjacht
Om ons te oriënteren op een nieuwe keuken gingen we eerst een aantal keukenzaken in Amersfoort af. Kinderen mee en gaan! De combinatie kinderen mee & gaan bestaat niet. Het bezoeken van de keukenzaken met een dreumes en baby was geen doorslaand succes. Zo had een van de keukenzaken geen lift, waardoor we met de baby op de arm en rennend achter een dreumes over de bovenverdieping heen holden. Het zag er vast dolkomisch uit vanaf een afstandje. Praktisch was het niet. ;) De keukens die we zagen, zagen we slechts vanuit onze ooghoeken voorbij komen. Ik overwoog op dat moment serieus om maar gewoon een keuken via internet te bestellen. Die middag hebben we als verloren beschouwd en het weekend erop hebben we de kinderen naar opa en oma gebracht en zijn we op aanraden van een kennis naar een keukenzaak in the middle of nowhere gegaan.

Keuken kopen
Na onze bijzondere keukenjacht in het weekend ervoor, besloten we dit keer om zo effectief mogelijk bezig te gaan. We wilden niet het risico lopen dat we nogmaals met de kinderen op pad moesten om op keukenjacht te gaan. Gelukkig zagen we tijdens het wandelen door de showroom al direct een keuken die we allebei prachtig vinden. De keuken ligt een beetje in het verlengde van de keuken die we nu hebben. Samen met de verkoper hebben we gekeken hoe de keuken het best in de ruimte geplaatst kan worden. Dat was even passen en meten door de grote ramen die in de keuken aanwezig zijn, maar het is allemaal gelukt. En dan komt het moment dat de prijs op tafel komt te liggen.

*foto is niet heel scherp, tegen het licht genomen...

Offerte & transparantie
De verkoopster drukte op een knopje en tadaa… daar was de prijs. Bijna 14.000 euro. Op zich geen gek bedrag voor de grootte van de keuken met veel apparatuur en in combinatie met een zwaar stenen blad. Wel vond ik de offerte nogal karig. Geen onderbouwing, alleen een bedrag. Waar mijn man zijn handtekening al wilde zetten, gaf ik aan graag een specificatie te ontvangen, zodat we thuis konden bekijken of alles binnen budget viel. Daar was de verkoopster niet heel happig op, maar ik kreeg hem uiteindelijk uitgedraaid mee. Met de woorden dat de internetprijzen natuurlijk anders zijn dan de prijzen die op deze offerte staan. Toen wist ik genoeg en wist ik dat er nog wel wat ruimte tot onderhandelen was.

Groot bedrag, neem je tijd
Een keuken koop je niet zomaar, even de ruimte nemen om te overdenken kan geen kwaad. Ik was daarom blij dat we thuis nog even rustig konden kijken wat we precies wilden, wat ons maximum budget was en welke concessies we eventueel wilden doen. Ook na een paar dagen waren we nog steeds heel blij met de keuken zoals we hem hadden laten intekenen. We gingen daarom de onderhandeling met de keukenzaak aan en kwamen uiteindelijk uit op een bedrag van €12.500. Daar zijn we tevreden mee. Al blijft er een onderbuikgevoel hangen over het ontbreken van transparantie binnen de keukenbranche, het gevoel dat je opgelicht wordt waar je bij staat. Maar los van dat zijn we vooral blij met de keuken die straks in ons nieuwe huis geplaatst gaat worden.

Wat is jouw ervaring met het kopen van een keuken?

19 opmerkingen:

 1. Ik wilde zeggen dat ik nog nooit een keuken gekocht had, maar bedacht me dat dat niet waar is: ik heb wel eens een nieuw huis gekocht, waar de keuken nog in geplaatst moest worden. Dat was dan zo'n projectkeuken. Als je iets als een granieten blad wilde, dan moest je meer betalen. Wij zaten vast aan Bruynzeel en mijn ervaring was niet echt plezierig. Eigenlijk moest je precies weten wat je wilde, voor ze iets gingen tekenen en dan zat je er al min of meer aan vast. Bovendien kwamen ze allerlei afspraken niet na en moesten we er doorlopend achteraan zitten. Uiteindelijk hebben we daar nog wel een paar honderd euro als compensatie voor gekregen, maar ik zou daar nooit weer voor kiezen.

  Jullie nieuwe keuken ziet er prachtig uit, wordt vast mooi in het nieuwe huis!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ikea! Zei ze vanuit haar prefab-bouwpakket-huis uit Zweden ;-). Altijd goed bevallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Trouwens, vind jullie keuze erg mooi! En zeker niet duur. Ik hoor met regelmaat schokkende bedragen langskomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Keukenzaken zijn nooit transparant. Ze rekenen vaak voor de inbouw apparatuur hoofdprijzen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie keuken! Als Amersfoortse die aan het sparen is voor een nieuwe keuken vraag ik mij af waar je uiteindelijk geslaagd bent? Er zitten hier veel keukenzaken en ook een Ikea, zoveel bomen in dit keukenbos... Ben heel benieuwd naar jullie ervaringen met het plaatsen etc! Groet Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij konden in Amersfoort echt niet slagen/voelde voor ons vaak niet goed. NU echt naar een dorpszaak geweest, was wel een stukje rijden. Mail mij maar even op info@simpelrijkleven.nl. Krijg je het adres van mij! :)

   Verwijderen
 6. Bizar eigenlijk dat mensen zonder blikken of blozen dergelijke bedragen uitgeven aan wat plankjes, een stenen blad en kookapparatuur maar zodra het gaat over een kleinere investering in bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie moeilijk gaan doen over de terugverdientijd. In hoeveel jaar is deze keuken terugverdiend vraag ik mij ineens af ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze verdient zichzelf nooit terug. Wel in gemak en genot. We hopen in dit huis namelijk heel lang te blijven wonen ;)

   Verwijderen
 7. Wij kochten ook een heel dure keuken in dit huis. Ik wilde liever Ikea, manlief graag een "degelijke" keuken. Inmiddels is hij om, heeft zelfs beetje spijt. Als we ooit weer een keuken kopen wordt het vrijwel zeker Ikea.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb nog niet eerder een hele keuken hoeven kopen gelukkig! Toen ik in dit appartement kwam, was er net een nieuwe keuken in gezet, die wel erg klein was, dus het enige wat ik bijgekocht heb was een keukenblokje met kastjes/ lades bij Ikea. Dat heeft me 500 euro gekost en ik ben er nog steeds heel blij mee 5 jaar later. Het enige wat ik nu anders zou kiezen is het aanrechtblad, destijds kocht ik een goedkope, maar nu zou ik idd ook voor steen gaan. Die zit wel in het keukenblok wat er al in zat, en bevalt een stuk beter!
  Maar wel fijn dat jullie er nog een lekker bedrag af hebben weten te kletsen!! Zo zie je maar; altijd proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtige keuken. Die staat vast heel mooi in jullie nieuwe woning.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij hebben sinds 2 jaar ook een Ikea keuken met stenen blad, voldoet uitstekend!
  Binnenkort gaan we (weer) verhuizen en zal het medio volgend jaar wederom een Ikea keuken gaan worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben de Ikea ook overwogen, maar de aannemer gaf aan dat er dan qua manuren wel veel meer werk aan zit. Dat is bij aankoop in een keukenzaak niet zo. Qua kwaliteit denk ik dat Ikea niets onder doet voor de gemiddelde keukenzaak...

   Verwijderen
 11. Juist vanmiddag bij Ikea wezen kijken voor een keuken. Beetje voorbarig, want we hebben ons nieuwe huis nog niet officieel gekocht. Maar dit was om alvast te oriënteren. Ik vond het erg goed overkomen en zelfs mijn man was na afloop positiever.
  Onze huidige keuken bij Tulp gekocht. Zeer prima keuken, maar na 7 jaar nog steeds een beetje het gevoel dat we toen door ondoorzichtige prijzen net teveel betaald hebben. Zou ik nu dus veel alerter op zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ken je toevallig Koak Design ook? Google maar eens, die maakt echt fantastische keuken met behulp van de Ikeabasis. Die hebben wij ook nog overwogen! Mooie tussenoplossing tussen Tulp en Ikea. Tulp zijn wij ook geweest, die is inderdaad ook wat prijziger; Hollandse degelijkheid noemden ze het ;)

   Verwijderen
  2. Dat ken ik niet, maar ik ga het zeker bekijken. Bedankt voor de tip!

   Verwijderen
 12. Wij hebben eenzelfde soort keuken als jullie gekocht voor onze nieuwbouwwoning. Het eiland is een showroommodel van ikea (schreef ik eerder over op mijn blog), de kastenwand wordt door een lokale timmerman gemaakt. Qua prijs ligt maar net iets onder de gemiddelde keukenzaak, maar wij werden ook niet blij van het gebrek aan transparantie en vonden dit een mooie oplossing :).

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vond het vooral veel minder leuk dat ik had gedacht. Er was gewoon te veel te kiezen, en bovendien gaat het om een groot bedrag. Ik vond het niet makkelijk.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een prachtige grote ruimte is jullie nieuwe keuken zeg, alleen daar word je al verliefd op al zit er nog een oude keuken in. Twee ervaringen met keukens. De eerste bij Ikea, nooit spijt van gehad. In ons huidige huis een wat duurder variant van Tulp keukens en die was net iets duurder dan jullie keuken, maar wel iets kleiner ;)

  BeantwoordenVerwijderen