maandag 13 augustus 2018

Moneymonday; de financien van ... L

We willen het natuurlijk allemaal weten; waar doen ze het van? Iedere maandag komt in de rubriek Moneymonday een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Wat komt er maandelijks binnen en hoeveel gaat er uit? En welke keuzes worden er op financieel gebied gemaakt? Vandaag het verhaal van L!


Even voorstellen...
Ik (28) woon samen met mijn partner (34) in een huurwoning. Recent hebben wij de sleutels in ontvangst genomen van onze nieuwbouwwoning (twee-onder-één-kap), waar wij rustig de tijd voor nemen om deze volledig naar onze wens maken.

Werk 
Zelf werk ik 36 uur als secretaresse en mijn partner werkt 40 uur in de logistiek. Maandelijks heeft hij een vast inkomen, maar er zijn uitschieters wegens overwerk (deze zijn niet meegenomen in onderstaand overzicht).

Inkomsten (netto)

Inkomsten V € 1.820
Inkomsten M € 2.120
Hypotheekrente € 250
Totaal inkomsten: € 4.190

Vaste uitgaven
Huurwoning € 714
TV/internet (huurwoning) € 60
Verzekeringen (huurwoning+auto+fiets) € 102
Energie (huurwoning) € 90
Hypotheek € 1.125
Verzekeringen (koopwoning) € 18
Energie (koopwoning) € 50
Overlijdensrisico € 12
Wegenbelasting € 51
Zorgverzekeringen € 231
Netflix/Videoland € 22
Pakketkosten bank € 6
Telefoonabonnement M € 33
Boodschappen/lunches € 250
Benzine € 75
Loterij € 14
Totaal vaste uitgaven: € 2.853

Het bedrag wat wij op dit moment maandelijks overhouden, wordt voor zo’n 60% op de spaarrekening gezet. Het andere gedeelte splitsen wij en zetten wij op onze eigen rekening om “vrij” uit te geven. De periodieke betalingen vangen wij op met het overgebleven geld en vullen dit, indien nodig, aan met spaargeld. Zodra wij verhuisd zijn willen wij de gemeentelijke belastingen, waterschap, ed. maandelijks gaan betalen. De verzekeringen van onze koopwoning staan op dit moment nog op leegstand.

Zijn jullie tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Op dit moment zijn wij tevreden. Beiden groeien wij nog in inkomen. Het valt ons mee dat wij met onze dubbele lasten (huur+hypotheek, dubbele verzekeringen etc.), alsnog maandelijks een leuk bedrag over houden om op de spaarrekening te zetten.

Het grootste gedeelte van ons spaargeld investeren wij nu in de koopwoning. Zodra onze huurwoning weg valt, houden wij rond de €1000 extra over. Dit bedrag wordt ook weer overgezet naar de spaarrekening. Tevens zetten wij ons vakantiegeld en eindejaarsuitkering eerst ook op de spaarrekening.


Hoe beheren jullie de financiën?
In Excel hebben wij een overzicht gemaakt, waarin wij alle in- en uitgaven hebben berekend. Mocht er een bedrag veranderen, berekend het systeem door middel van formules uit hoeveel geld er uiteindelijk overblijft en naar welke rekening overgeboekt kan worden.

De “verbouwing” van onze koopwoning betalen wij door ons spaargeld. Hiervoor hebben wij een uitgebreide begroting gemaakt, die wij een aantal keren per week bijwerken. Zodra wij verhuisd zijn willen wij ons spaargeld weer opdelen in verschillende “spaardoelen”.

Investeringen
Wij hebben geen aandelen. Wel hebben wij op onze koopwoning 15 zonnepanelen laten plaatsen. Ook hebben wij een waterontharder laten plaatsen. Een kleine investering, met als meekomend voordeel dat je iets bespaard op schoonmaakmiddelen. Volgend jaar gaan wij aan de slag met onze tuin, en willen daarin het regenwater op vangen voor het besproeien van de planten.

Besparen jullie op bepaalde lasten?
 • Jaarlijks bekijken wij ons energiecontract of wij ergens anders goedkoper uit zijn. Dit doen wij ook bij al onze verzekeringen. Jaarlijks zetten wij deze op een rij en kijken wij of wij niet over verzekerd zijn of het bij een andere maatschappij goedkoper/beter kan.
 • Zelf ga ik altijd op fiets naar mijn werk. Mijn partner doet dit ook regelmatig.
 • Tevens heb ik zelf, waarschijnlijk alsnog een van de weinigen, nog een telefoon met prepaid. Ik zie het nut niet om een abonnement te nemen. Bellen doe ik vrijwel niet en tegenwoordig bijna overal al Wi-Fi. Goedkoper dan dit kom ik niet uit met een abonnement.
 • Daarnaast doen wij het meeste kluswerk aan onze woning zelf (op het specialistische werk na).

Op welke lasten besparen jullie liever niet?
Op materialen omtrent onze woning. Wij zijn bezig met het motto: “direct goed en op de manier zoals wij het willen, dan eerst goedkoop en het maar accepteren”.

Mocht straks blijken dat het geld sneller verdwijnt gaat dan begroot, blijven wij wat langer in de huurwoning wonen om weer geld opzij te zetten. Maar voor zover pakt onze begroting voor ons positief uit.

Zitten jullie op één lijn als het aankomt op de financiën?
Wij zitten redelijk op één lijn. Naast onze gezamenlijke rekening waar alle vaste lasten af gaan, hebben wij eigen rekeningen. Hier zetten wij maandelijks geld op, om dit zelf “vrij” uit te geven (kleding, etc.). Tevens hebben wij een bedrag op een andere spaarrekening gezet waar wij niet aan willen komen als het om de woning gaat.

Welke blogs lees je graag?
Naast Simpel Rijk Leven lees ik graag Lekker leven met minder en PorteRenee.

Welke tip wil je graag meegeven?
Maak maandelijks een overzicht van alle lasten. Dit geeft inzicht en bewustwording. Zelf zagen wij op tegen de periode van dubbele lasten, maar dankzij dit overzicht is het makkelijk te doen. Tevens hebben wij erg veel aan onze uitgebreide begroting voor de “verbouwing”.

Eerder gepubliceerde Moneymondayerhalen lezen? Klik hier! 

Wil jij ook eens anoniem meewerken aan de rubriek Moneymonday? DOEN! Aanmelden kan via moneymonday@simpelrijkleven.nl. De vragenlijst ontvang je vervolgens via de mail.

8 opmerkingen:

 1. Hallo L, goed en georganiseerd bezig jullie twee! Wat is het plan voor de lange termijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw 2 huizen en dan nog steeds goed kunnen sparen. Dat wil iedereen wel denk ik. Goed geregeld! Succes met verbouwen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik snap dit niet zo goed: Mocht straks blijken dat het geld sneller verdwijnt gaat dan begroot, blijven wij wat langer in de huurwoning wonen om weer geld opzij te zetten.

  Zolang je in de huurwoning woont heb je dubbele vaste lasten. Als je nog spaargeld hebt en/of maandelijks geld overhoudt kun je dan toch beter doorgaan met je nieuwbouwwoning afmaken?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier nog een pre-payer! Al ruim 25 jaar prepaid (en mijn partner ook). Voor ons goedkoper dan abonnement. Er is vrijwel overal wifi en soms is het juist wel lekker om even niet online te kunnen;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi overzicht! En wat grappig dat je met prepaid zo goedkoop uit bent! Voor M is een voordeliger abonnement misschien nog wel een optie? Ik zie dat je ook wel eens bij mij leest (leuk!); ik ben dit jaar eindelijk overgestapt en betaal nu nog maar een tientje per maand. Heb ik laatst nog over geschreven. Prepaid kan voor mij waarschijnlijk niet uit, omdat ik buiten de deur meestal geen wifi heb en wel heel veel internet gebruik. Maar dit tientje vind ik ook meer dan prima.

  Ik vind het trouwens knap dat jullie nog zoveel financiële ruimte overhouden mét twee woningen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Begrijp ik goed dat jullie maandlasten voor jullie eigen huis maar 250,-? Dat is echt veel minder dan de kosten voor huren. Of snap ik het verkeerd?

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lees je verkeerd. In het lijstje zie ik alleen 250 euro hypotheekrenteaftrek staan... De hypotheeklasten liggen ietsje hoger ;)

   Verwijderen
 7. Hallo dames en heren, heeft u financiële hulp nodig? Ik ben Susan Benson. Ik ben een geldschieter en ook een financieel adviseur.

  Heeft u een zakelijke lening, persoonlijke lening, hypothecaire lening of een lening nodig om uw project te voltooien? als uw antwoord ja is, raad ik u aan contact op te nemen met mijn firma. We verlenen allerlei soorten leendiensten, waaronder langlopende en kortlopende leningen. Voor meer informatie, schrijf ons via e-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) of stuur me rechtstreeks een bericht op WhatsApp via: +447903159998 en ontvang direct een reactie.

  Wij zijn een uitgebreide financiële dienstverlener en we zijn toegewijd om u te helpen bij het vervullen van al uw ambities. Wij zijn gespecialiseerd in het bieden van gestructureerde financieringsoplossingen aan individuen en bedrijven op de meest effectieve en snelste manier.

  Hier zijn enkele redenen waarom u contact met ons zou moeten opnemen voor een lening;
  * Gemak - U kunt altijd en overal een lening aanvragen.
  * Flexibel bedrag - u beslist hoeveel u wilt lenen.
  * Snelle directe financiering - Ontvang uw lening binnen 24 uur na goedkeuring.
  * Flexibele rentevoet - Betaalbare rentevoet van 3%.
  * Hoge goedkeuringspercentages
  * Flexibele terugbetaling - u krijgt de kans om de terugbetalingsdatum te kiezen, wekelijks, maandelijks of jaarlijks voor een periode van 1-30 jaar.
  * Eenvoudige online applicatie.
  * Persoonlijke begeleiding en expertise.
  * Geen verborgen kosten

  Loop een kans niet mis door gebrek aan geld. Neem nu contact op met mijn bedrijf, we kunnen u helpen met een lening omdat we talloze individuen en organisaties hebben geholpen die over de hele wereld in financiële moeilijkheden zijn gekomen

  Voor meer informatie over ons leningsaanbod, stuur ons dan alstublieft uw leningsverzoek via dit e-mailadres sunshinefinancialgroupinc@gmail.com of op WhatsApp via +447903159998

  Tussenpersonen / Consultants / Makelaars zijn welkom om hun klanten mee te brengen en zijn 100% beschermd. In alle vertrouwen werken we samen voor de voordelen van alle betrokken partijen.

  BeantwoordenVerwijderen