maandag 20 augustus 2018

Moneymonday; de financien van... Twopennies

We willen het natuurlijk allemaal weten; waar doen ze het van? Iedere maandag komt in de rubriek Moneymonday een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Wat komt er maandelijks binnen en hoeveel gaat er uit? En welke keuzes worden er op financieel gebied gemaakt? Vandaag het verhaal van  de bloggers op Twopennies; B & M.

 Even voorstellen…
Wij zijn B, 30 jaar en M, 26 jaar. Inmiddels bijna 2 jaar getrouwd. Samen bloggen we op de blog Twopennies.
Werk en inkomen
We werken beide fulltime in loondienst, B 40 uur en M 36 uur. Dit jaar zijn we allebei begonnen met een nieuwe baan waar we beide meer zijn gaan verdienen.

Inkomsten 
Salaris 1 €2.710,00
Salaris 2 €2.470,00
Totaal in €5.180,00

Uitgaven 
Hypotheek €757,00
VVE €96,00
G/W/E/ €160,00
Boodschappen €300,00
Auto €120,00 (verzekering, MRB & benzine)
Studieschulden €125,00
Mobiel M €13,00
Verzekeringen €37,00
Internet €24,00
Abonnementen €77,00
Schoonmaak €130,00
Etentjes/leuke dingen €200,00
Onvoorzien €100,00

Sparen
Reserveringen €800,00 (zorgverzekering, auto, vervanging bed, etc.)
Beleggen €800,00
Vakantie €300,00
Toekomstsparen €1.050,00
Totaal uit €5.089,00

Zijn jullie tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
We zijn heel tevreden met onze huidige verhouding tussen inkomsten en uitgaven. We kunnen momenteel van één inkomen rondkomen, dat geeft een hoop rust. De rest zetten we apart voor onze toekomst.

Hoe beheren jullie de financiën? 

Ik ben een beetje een cijfernerd, dus het beheren van onze financiën is stiekem een hobby haha. We hebben twee Excelbestanden waarin we alles bijhouden: één met daarin ons maandbudget en één met ons financiële overzicht, daarin houdt ik een dashboard bij met diverse grafieken en de historie van onze nettowaarde en savings rate.

Hebben jullie de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
Ja, we zijn beide vanaf januari een stuk meer gaan verdienen. Vorig jaar hebben we globaal onze inkomsten en uitgaven gedeeld op ons eigen blog. Toen verdienden we netto gezamenlijk € 3.800. Fijn om te zien dat het verschil grotendeels op onze spaarrekeningen (reserveringen en toekomst) en beleggingsrekening belandt.

Wat betekende deze wijziging voor jullie kasboek? 
Eigenlijk niet zo veel. Zoals ik zei belandt het verschil grotendeels op onze spaar- en beleggingsrekeningen. Ook hebben we onszelf iets meer ruimte gegeven om te genieten, zo hebben we een schoonmaakster ingehuurd die wekelijks 2 uurtjes langskomt en een abonnement op de bioscoop genomen.

Sparen jullie?
Ja, we sparen voor de vervanging van spullen en kleren, de zorgverzekering die we jaarlijks betalen en voor een toekomstig ruimere auto. Zelf noemen we deze vorm van sparen ‘reserveren’, omdat we de uitgave op wat meer kortere termijn verwachten te doen.

Daarnaast sparen we op onze toekomstspaarrekening. Dit is gewoon een spaarrekening waar ons geld vrij beschikbaar is, maar deze rekening heeft als doel een toekomstig grotere woning. We verwachten over een jaar of 4-6 op zoek te gaan naar een andere woning en willen dan genoeg cash beschikbaar hebben om in te leggen en eventueel te verbouwen.

Investeren jullie?
Ja, dat doen we ook. Daar zijn we begin 2017 begonnen en inmiddels hebben we een leuk potje opgebouwd. Maandelijks leggen we € 800 in dus dat tikt best aan. Dit geld is echt bedoeld voor de verre toekomst, minstens 20 jaar vooruit. We investeren vooral om in de toekomst financiële vrijheid (of onafhankelijkheid, maar dat is niet persé ons doel) te bereiken.

Wat is jullie zwakke plek in de financiën?

Mijn (M) zwakke plek is eten. Ik ga graag uit eten en bestel ook wel eens wat. Vooral dat laatste is heel slecht (ongezond en veel te duur), maar dit is echt iets wat ik nog niet zo goed kan laten. B heeft niet echt een zwakke plek, hij is heel zuinig en koopt eigenlijk alleen iets als het echt nodig.

Hoe zorgen jullie ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn? 

We houden onze financiën maandelijks bij in Excel. Ons maandbudget is sowieso goed in verhouding en zorgt er voor dat we veel kunnen sparen en beleggen. Maandelijks nemen we samen het financiële overzicht door en kijken we waar eventueel te veel geld naar toe is gegaan. Daar proberen we elkaar dan alert op te houden.
Bespaar je op bepaalde lasten? 

We proberen onze vaste lasten zo laag mogelijk te houden. Onze norm is om alleen geld uit te geven aan dingen waar we blij van worden. Zo hebben we een duur bioscoopabonnement, maar daar genieten we daadwerkelijk van. Ons tv-abonnement hebben we opgezegd, we kunnen genoeg tv kijken via Netflix en andere apps (met behulp van onze Chromecast). Dit bespaart zo weer een paar tientjes per maand. Daarnaast hebben we ook onze mobiele abonnementen zo goedkoop mogelijk gehouden. B heeft tegenwoordig een mobiel van de zaak die hij ook privé mag gebruiken, en ik heb een sim only abonnement.

Op welke lasten bespaar je liever niet? 
Dingen waar we blij van worden, zoals vakanties, uit eten gaan en zoals hierboven benoemd ons bioscoopabonnement. Ook hebben we sinds kort een schoonmaakster. Zij geeft ons zo veel extra tijd! Terwijl zij poetst doen wij de boodschappen, was en dingen die we moeten regelen. In 2 uurtjes per week is ons hele huishouden dus op orde. Dat zouden we alleen opgeven als het financieel echt niet anders kan.

Zitten jullie op 1 lijn als het aankomt op de financiën?
Ja, 100%. We hebben samen een financieel plan gemaakt en als we hier wijzigingen in door willen voeren gaan we daar samen voor zitten. Ook nemen we maandelijks het financiële overzicht door zodat we allebei weer op de hoogte zijn.

Welke blogs lees jij graag?
Er zijn een heleboel blogs die wij graag lezen! Klaar voor de lijst?

Cheesyfinance.nl
Debudgetman.nl
Financieelonafhankelijkblog.nl
Fireme.nl
Gelddromer.nl
Geldnerd.nl
Lekkerlevenmetminder.nl
Meergeldminderstress.nl
Meneerenmevrouw.com
Niettot71.nl
Ontsladebaas.nl
Porterenee.nl
Simpelrijkleven.nl (natuurlijk!)
Sochicken.nl
Stoppenvoormijnvijftigste.nl
Thepursuitofhot.blog
Zuinigeman.nl

Welke (financiële) tip zou jij de lezers van 'Op zoek naar een simpel & rijk leven' willen geven?
Zorg dat je overzicht hebt in je financiën. Dit is de basis voor het nemen van financiële beslissingen en het doorvoeren van besparingen. Probeer daarnaast van sparen een prioriteit te maken. Het geeft zo veel rust als je een potje apart hebt staan om onvoorziene tegenvallers op te kunnen vangen!

* Aanstaande woensdag vertellen B & M nog meer over hun blog en leven in de rubriek fijn leesvoer! *

Eerder gepubliceerde Moneymondayerhalen lezen?
Klik hier!


Wil jij ook eens anoniem meewerken aan de rubriek Moneymonday? DOEN! Aanmelden kan via moneymonday@simpelrijkleven.nl. De vragenlijst ontvang je vervolgens via de mail.

18 opmerkingen:

 1. Ik mis vakantiegeld en evt eindejaarsuitkering/13e maand? Of gaat dat ook naar de vakanties bovenop de 3600 per jaar? Jullie hebben het goed voor elkaar, maar eerlijk gezegd vind ik de savingrate nog vrij laag met deze inkomens. Het toekomstsparen zou je in jullie geval ook reserveren kunnen noemen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vakantiegeld nemen we inderdaad niet mee in ons maandoverzicht, daarvan beslissen we per keer waar we dat voor gebruiken. Dit jaar is dat inderdaad volledig naar onze vakantie spaarrekening gegaan. 13e maand is niet van toepassing voor ons. Winstuitkering misschien vanaf volgend jaar maar daarvan weten we nog niet hoeveel dat gaat zijn.

   Het toekomstsparen rekenen we nu wel tot onze savingsrate omdat we dit naar verwachting in een nieuwe woning gaan steken, wat een lagere hypotheek betekent. Onze woning rekenen we tot onze nettowaarde, vandaar dit spaarbedrag ook.

   Verwijderen
  2. Tsja, als mensen altijd een groter mooier en duurder huis willen dan ze daarvoor hadden, dan ben je het spaargeld toch kwijt. Wellicht komt het geld ooit naar jullie terug op pensioenleeftijd als jullie kleiner gaan wonen?

   Over savingrate, even ter vergelijking: Ik spaar 1500 per maand incl vakantiegeld en EJK, (echt sparen, niet reserveren) met een iets bovenmodaal inkomen en een eenpersoonshuishouden

   Verwijderen
  3. Ik ben het met je eens dat we keuzes zouden kunnen maken om onze savings rate te verhogen, zoals de rest van ons leven in ons appartement blijven wonen, minder op vakantie gaan en minder reserveren voor bijvoorbeeld een andere auto. We beseffen ons goed dat we geluk hebben dat we op dit moment deze keuzes kunnen maken, om niet alleen maar te investeren in onze toekomst maar ook nu geld uit kunnen geven aan luxe die bijdraagt aan ons geluk :)

   Verwijderen
  4. Ik doe ook genoeg leuke dingen hoor, maar die kosten niet (altijd) veel..

   Verwijderen
  5. Raar Sensi Milliar dat je spaargeld gebruiken voor de aankoop van een huis als "kwijt" beschouwt. Je vermogen blijft gewoon hetzelfde hoor. Ook raar dat je een oordeel velt over iemand zijn saving rate. Iedereen mag zelf weten hoe ze dat doen.
   Goed bezig Twopennies!

   Verwijderen
 2. Leuk om te lezen! Jullie hebben het goed voor elkaar. Zeker die 800 euro elke maand om te beleggen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Indrukwekkend hoeveel jullie sparen! Goed bezig en mooi om te zien hoe jullie jezelf wel ruimte geven om te genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje! Vinden het zelf ook fijn om zoveel apart te kunnen zetten. Maar geven inderdaad ook bewust geld uit aan zaken waar we gelukkig van worden :)

   Verwijderen
 4. Dat ziet er prima uit, een mooie mix tussen nu genieten maar ook rekening houden met de toekomst. Lekker zo doorgaan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Voorlopig is dat inderdaad het plan om lekker zo door te gaan :)

   Verwijderen
 5. Ik hou van deze rubriek! Zo leuk om te zien altijd hoe mensen het doen. En wat sparen jullie goed, echt top! En groot gelijk dat jullie ook genieten. Een schoonmaakster staat ook nog op mijn verlanglijstje, maar eens kijken of dat mogelijk is in de toekomst!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het voelt voor ons ook echt als een luxe dat we dit nu kunnen doen! Scheelt voor ons echt tijd en energie, dus meer tijd voor leuke dingen :)

   Verwijderen
 6. Wat een mooi overzicht! Lijkt me ook heel fijn om van 1 salaris rond te kunnen komen, geeft veel rust lijkt me :).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat heerlijk dat je rond kunt komen van 1 inkomen. Ik kan me voorstellen dat dit een enorm veilig gevoel geeft. Je hebt een flinke buffer en bent minder kwetsbaar.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo dames en heren, heeft u financiële hulp nodig? Ik ben Susan Benson. Ik ben een geldschieter en ook een financieel adviseur.

  Heeft u een zakelijke lening, persoonlijke lening, hypothecaire lening of een lening nodig om uw project te voltooien? als uw antwoord ja is, raad ik u aan contact op te nemen met mijn firma. We verlenen allerlei soorten leendiensten, waaronder langlopende en kortlopende leningen. Voor meer informatie, schrijf ons via e-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) of stuur me rechtstreeks een bericht op WhatsApp via: +447903159998 en ontvang direct een reactie.

  Wij zijn een uitgebreide financiële dienstverlener en we zijn toegewijd om u te helpen bij het vervullen van al uw ambities. Wij zijn gespecialiseerd in het bieden van gestructureerde financieringsoplossingen aan individuen en bedrijven op de meest effectieve en snelste manier.

  Hier zijn enkele redenen waarom u contact met ons zou moeten opnemen voor een lening;
  * Gemak - U kunt altijd en overal een lening aanvragen.
  * Flexibel bedrag - u beslist hoeveel u wilt lenen.
  * Snelle directe financiering - Ontvang uw lening binnen 24 uur na goedkeuring.
  * Flexibele rentevoet - Betaalbare rentevoet van 3%.
  * Hoge goedkeuringspercentages
  * Flexibele terugbetaling - u krijgt de kans om de terugbetalingsdatum te kiezen, wekelijks, maandelijks of jaarlijks voor een periode van 1-30 jaar.
  * Eenvoudige online applicatie.
  * Persoonlijke begeleiding en expertise.
  * Geen verborgen kosten

  Loop een kans niet mis door gebrek aan geld. Neem nu contact op met mijn bedrijf, we kunnen u helpen met een lening omdat we talloze individuen en organisaties hebben geholpen die over de hele wereld in financiële moeilijkheden zijn gekomen

  Voor meer informatie over ons leningsaanbod, stuur ons dan alstublieft uw leningsverzoek via dit e-mailadres sunshinefinancialgroupinc@gmail.com of op WhatsApp via +447903159998

  Tussenpersonen / Consultants / Makelaars zijn welkom om hun klanten mee te brengen en zijn 100% beschermd. In alle vertrouwen werken we samen voor de voordelen van alle betrokken partijen.

  BeantwoordenVerwijderen