maandag 6 augustus 2018

Moneymonday; de financien van...S

We willen het natuurlijk allemaal weten; waar doen ze het van? Iedere maandag komt in de rubriek Moneymonday een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Wat komt er maandelijks binnen en hoeveel gaat er uit? En welke keuzes worden er op financieel gebied gemaakt? Vandaag het verhaal van S!


Even voorstellen...
Ik ben 33 jaar, 2 kinderen (5 en 7jaar). Ik ben gescheiden en heb co-ouderschap, de kinderen zijn ongeveer de helft van de week bij mij en de helft van de week bij hun vader. Ik woon in een sociale huurwoning. Ik heb geen partner op dit moment.


Werk & inkomen

ik werk 18 uur in de gehandicaptenzorg met onregelmatige tijden, weekenddiensten en wat feestdagen. Als de kinderen ouder zijn, wil ik weer iets meer gaan werken. Nu kan ik het zo regelen dat ik werk als ze bij hun vader zijn en dat ik (meestal) vrij ben als ik de kinderen heb. Zo hoef ik zo min mogelijk van ze te missen en kan ik er voor ze zijn.

Inkomen:
Salaris - ongeveer €1.250,-
Toeslagen - ongeveer €750,-
Alimentatie - €200,- (€100,- per kind)
Totaal: € 2.200,- per maand aan inkomsten

vaste lasten:
Huur  €625,-
Zorgverzekering €125,-
Reisverzekering €5,-
WA+inboedelverzekering €17,-
Autoverzekering €90,-
Wegenbelasting €40,-
Benzine €125,-
Abonnement mobiel €25,-
Tv+internet €64,50
Spotify+netflix €21,-
Gas+licht+water  €42,-
Goed doel €10,-
Uitvaartverzekering €6,-
Boodschappen €250,-
Zwemlessen kinderen €25,- per kind --> €50,-
Sparen eigen rekening €200,-
Sparen kinderen spaarrekening €20,-
Zakgeld kinderen voor in de spaarpot €6,-
Totaal: €1.806,50 aan uitgaven

spaarrekeningen:
Eigen - €6.900,-
Zoon - €3.000,-
Dochter - €2.100,-

Mijn ex en ik sparen al vanaf de geboorte voor de kinderen, we storten nu allebei nog steeds maandelijks geld. Ook mijn ouders en mijn oma storten maandelijks geld op de spaarrekeningen van de kinderen.

Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Ja zeker, ik heb het niet slecht voor een gescheiden moeder. Ik krijg nu ook toeslagen voor 2 kinderen, dat scheelt. Als dat weg valt, dan wordt het financieel zwaarder, daarom spaar ik nu redelijk wat per maand. Wat ik over heb aan het eind van de maand, gaat ook naar de spaarrekening.

Hoe beheer je de financiën?
Ik krijg elke maand op dezelfde dag salaris, ik schrijf sinds kort eerst geld naar mijn spaarrekening over. Dat was een tip van de fb-site meer geld, minder stress. Vond ik wel een goeie, anders geef je het uit aan mogelijk nutteloze dingen die je niet nodig hebt, terwijl je het net zo goed op de spaar kan zetten. Daarnaast neem ik elke week even een moment om te kijken wat er al van de uitgaven afgeschreven is en wat er nog van de rekening af moet, zo weet ik hoe ik er voor sta.

Qua belastingen vraag ik hulp, daar ben ik geen expert in. Tot nu gaat het gelukkig goed.Heb je de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
Ik ben ongeveer een jaar geleden gescheiden. Mijn ex deed de financiën, dus ik had geen idee wat er in en uit ging. Ik heb gelukkig geleerd hoe met geld om te gaan, maakte een lijst van inkomsten en uitgaven voor mezelf waardoor ik overzicht en grip had. Ik heb met hulp van een gratis inloopspreekuur de toeslagen geregeld waar ik recht op heb. De kinderen staan ook op mijn adres ingeschreven dus daar krijg ik ook de toeslagen van (kinderbijslag en kindgebonden budget)

Mijn ex en ik hadden gelukkig geen schulden behalve de hypotheek, maar het huis is verkocht dus daar heb ik geen rekening mee te houden. Ik hoop ook voorlopig geen schulden te maken.

Wat betekende de wijziging voor je kasboek?

Gelukkig heb ik meer inkomsten dan uitgaven, dus ik kan sparen. Ik wist dat ik door de scheiding wat terug moest betalen aan de belasting m.b.t. 2017, dus daar had ik rekening mee gehouden. Dat heb ik netjes betaald, dus heb ik in principe geen omkijken naar.


Spaar je?
Ik spaar elke maand netjes, zodat ik het kan betalen als er iets kapot gaat in huis zoals de wasmachine, maar ook voor de belasting (ik betaal in 1x, dan heb ik er het hele jaar geen omkijken naar)

Daarnaast wil ik geld hebben, voor als de kinderen groter zijn en bepaalde toeslagen mogelijk wegvallen. En ik wil over 1 of 2jaar naar Disneyland met de kinderen :-)

Investeer je?
Nee, wel over beleggen nagedacht maar ik heb er gewoon geen verstand van dus zet ik het maar op de spaarrekening.

Wat is jouw zwakke plek in de financiën?
Kleding voor de kinderen en in de zomer leuke dingen doen zoals foodtruck festivals.

Hoe zorg je er voor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?

Bewust zijn met boodschappen doen en geld uitgeven (heb ik dit echt nodig?), elke week een check-moment van hoe ik ervoor sta.


Bespaar je op bepaalde lasten?
 • Ik heb samen met mijn ouders een mobiel familie-abonnement waardoor we allemaal 5,- korting per maand krijgen.
 • Sinds kort pin ik begin van de week geld voor de boodschappen en daar moet ik het mee doen, ik gaf makkelijk 75,- uit met pinnen want ik had geen overzicht en nu moet ik het met 50,- doen. 
 • Ik heb in de winter de verwarming uit als ik een laat-vroeg moet werken, scheelt met een dag per week aan stookkosten. 
 • Ik heb alleen lichten aan waar ik ben, dus geen onnodig stroomverbruik. 
 • Ik draai alleen volle wasmachines
 • Ik ga zoveel mogelijk met de fiets naar het werk, waardoor ik benzine bespaar.
 • Ik kijk bij de supermarkten in de buurt wat er in de aanbieding is en rij of fiets gerust langs 3 winkels. 
 • Ik tank in België, net over de grens. Dat scheelt me bijna 10,- per volle tankbeurt. Ik tank ongeveer 2x per maand, dus 20,- per maand x 12 is 240,- per jaar wat ik bespaar.

Op welke lasten bespaar je liever niet?
Ik wil gewoon elke maand een goed doel geld geven, al is het maar 10,- per maand. Ik heb het niet slecht en als het kan, moet je je medemens helpen. In mijn geval kan het, dus doe ik het.

Welke blogs/sites lees je graag?

Op facebook volg ik de site 'meer geld, minder stress', zitten best goede tips tussen. Zo ook dat ik dus elke maand een vast bedrag naar mijn spaarrekening overschrijf zodra mijn salaris binnen is en niet wacht op wat ik eind van de maand over heb. Zo weet ik zeker dat ik spaar en minder geld aan nutteloze dingen uitgeef. Af en toe koop ik de flair tijdschrift en vind ik de rubriek 'waar doet ze het van' (zoiets als dit) erg interessant.

Verder heeft vooral mijn opvoeding me geholpen dat ik met geld heb leren omgaan, dat probeer ik mijn kinderen ook bij te brengen d.m.v. zakgeld dat ze ergens voor moeten sparen en het niet zomaar krijgen.

Welke (financiële) tip wil je meegeven?

Ik heb er wel meerdere 😉 
 • Maak een overzicht van inkomsten en uitgaven en check elke week hoe je ervoor staat, zo hou je overzicht. 
 • Een vast bedrag per maand sparen zodra je salaris binnen is (mits je situatie dat toelaat)
 • Geen onnodige maandelijkse abonnementen of loterijen waar je de volle pond voor betaalt. Via mijn bank kan ik met rentepunten korting krijgen op dingen, zo bestel ik af en toe eens een tijdschriftcadeaubon met korting waardoor ik een abonnement voor een halfjaar voor een leuk tijdschrift en niet de volle pond betaal. 
 • Kortingspassen bij winkels nemen
 • Ik zet de energie hoger in dan ik daadwerkelijk verbruik, ik krijg dan geld terug eind van het jaar
 • Bij de belasting geef ik mijn bruto-salaris hoger op, waardoor ik eind van het jaar nog 'extra' geld krijg van de toeslagen i.p.v. bij te betalen. 
 • Bewust denken 'heb ik dit echt nodig?'--> je gaat er niet dood van als je een shirtje niet koopt


Wil jij ook eens anoniem meewerken aan de rubriek Moneymonday? DOEN! Aanmelden kan via moneymonday@simpelrijkleven.nl. De vragenlijst ontvang je vervolgens via de mail.

Eerder gepubliceerde Moneymondayerhalen lezen?
Klik hier!
7 opmerkingen:

 1. Goed bezig! Leuk om te lezen hoe je alles goed bekijkt en heel bewust nadenkt alvorens iets te kopen. Die omslag van bewust kopen is er bij mij sinds kort ook, dus extra herkenbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed voor elkaar voor een alleenstaande moeder! Beleggen zou ik inderdaad ook niet doen met dergelijke bedragen. Heb je het spaargeld op een deposito staan? Dat zou ik dan overwegen.
  Verder nog een tip: (bijna) Elke dinsdag 'waar doet ze het van' op de site van porterenee.nl Scheelt weer kosten voor een Flair :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed dat je je geldzaken zo in de grip hebt, mooie spaarrekening opgebouwd. En fijne tips die je deelt! 'Jezelf eerst betalen' is ook wat ons heeft geholpen met het opbouwen van een mooie spaarrekening (en in ons geval beleggingspot)!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik lees dit met interesse. Gezien het salaris ben ik onder de indruk van het totaal aantal inkomsten. Dat is nog best behoorlijk dan.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt het goed voor elkaar.
  Er zit veel herkenning in je verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik gun het je natuurlijk van harte, maar als jullie zeg maar 50/50 voor de kinderen zorgen, waarom krijg jij dan de toeslagen en alimentatie? Gewoon even nieuwsgierig i.v.m geen ervaring er mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo dames en heren, heeft u financiële hulp nodig? Ik ben Susan Benson. Ik ben een geldschieter en ook een financieel adviseur.

  Heeft u een zakelijke lening, persoonlijke lening, hypothecaire lening of een lening nodig om uw project te voltooien? als uw antwoord ja is, raad ik u aan contact op te nemen met mijn firma. We verlenen allerlei soorten leendiensten, waaronder langlopende en kortlopende leningen. Voor meer informatie, schrijf ons via e-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) of stuur me rechtstreeks een bericht op WhatsApp via: +447903159998 en ontvang direct een reactie.

  Wij zijn een uitgebreide financiële dienstverlener en we zijn toegewijd om u te helpen bij het vervullen van al uw ambities. Wij zijn gespecialiseerd in het bieden van gestructureerde financieringsoplossingen aan individuen en bedrijven op de meest effectieve en snelste manier.

  Hier zijn enkele redenen waarom u contact met ons zou moeten opnemen voor een lening;
  * Gemak - U kunt altijd en overal een lening aanvragen.
  * Flexibel bedrag - u beslist hoeveel u wilt lenen.
  * Snelle directe financiering - Ontvang uw lening binnen 24 uur na goedkeuring.
  * Flexibele rentevoet - Betaalbare rentevoet van 3%.
  * Hoge goedkeuringspercentages
  * Flexibele terugbetaling - u krijgt de kans om de terugbetalingsdatum te kiezen, wekelijks, maandelijks of jaarlijks voor een periode van 1-30 jaar.
  * Eenvoudige online applicatie.
  * Persoonlijke begeleiding en expertise.
  * Geen verborgen kosten

  Loop een kans niet mis door gebrek aan geld. Neem nu contact op met mijn bedrijf, we kunnen u helpen met een lening omdat we talloze individuen en organisaties hebben geholpen die over de hele wereld in financiële moeilijkheden zijn gekomen

  Voor meer informatie over ons leningsaanbod, stuur ons dan alstublieft uw leningsverzoek via dit e-mailadres sunshinefinancialgroupinc@gmail.com of op WhatsApp via +447903159998

  Tussenpersonen / Consultants / Makelaars zijn welkom om hun klanten mee te brengen en zijn 100% beschermd. In alle vertrouwen werken we samen voor de voordelen van alle betrokken partijen.

  BeantwoordenVerwijderen