maandag 10 september 2018

Moneymonday; de financien van... B

We willen het natuurlijk allemaal weten; waar doen ze het van? Iedere maandag komt in de rubriek Moneymonday een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Wat komt er maandelijks binnen en hoeveel gaat er uit? En welke keuzes worden er op financieel gebied gemaakt? Vandaag het verhaal van B! 

Even voorstellen....
Ik ben zelf 23 jaar oud en ik woon samen met mijn vriend, hij is 22 jaar oud. We wonen momenteel nog in onze mooie huurwoning, die binnen nu en een maand ook daadwerkelijk van ons zal zijn!
Werk 
Mijn vriend en ik studeren allebei nog. Hij is aan het afstuderen en werkt daarnaast vier dagen bij het bedrijf waar hij ook zijn afstudeeropdracht heeft uitgevoerd. Hij heeft net een fulltime contract aangeboden gekregen. Een fulltime werkweek is bij hem op kantoor 36 uur. Ik werk 24 uur per week bij een bank, naast mijn studie. Momenteel loop ik stage, dit is nog eens 38 uur per week. Hiernaast blog ik over onze financiën op www.thebudgetgrammer.nl.

Inkomsten & uitgaven

Inkomsten 
Salaris van mijn vriend €1.600
Mijn salaris €950
Mijn stagevergoeding €250
Mijn studiefinanciering €290
Totaal: €3.090

Uitgaven
Huur €710
Telefoonabonnementen €25
Verzekeringen €150
Televisie en internet €40
GWL €160
Andere abonnementen (Spotify, Netflix) €30
Kosten betaalrekening €5,50
Boodschappen €150
Leuke dingen en overige uitgaven €150
Autokosten €150
Zijn uitgaven €200
Mijn uitgaven €200
Totaal €1.970,50

Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Ja, absoluut. Wij zetten onze vaste lasten op de vaste lasten rekening, het geld voor boodschappen, leuke dingen en benzine op de boodschappenrekening en daarnaast krijgen we allebei €200 op onze privérekening om zelf leuke dingen mee te doen. De dingen die we samen doen betalen we natuurlijk gewoon samen. Die €200 is echt voor extra’s. Het bedrag dat we over houden, nu dus zo’n €1.000, gaat rechtstreeks naar de spaarrekening. We hopen dat we eind 2018 €10.000 op de spaarrekening kunnen hebben staan. Dat is nu nog €5.600.

Hoe beheer je de financiën?
Ik heb een spreadsheet waarin ik al onze (gezamenlijke) uitgaven bij houd.

Heb je de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
Ja, behoorlijk. We hebben vorige maand besloten dat we over willen gaan op de aankoop van de fijne huurwoning waar we nu al in wonen. We gaan er qua woonlasten maandelijks behoorlijk op achteruit. Waar onze huur nu €710 is, is onze hypotheek ruim €1.000 per maand. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat het iedere maand een klein beetje meer van ons wordt. We zijn ook van plan om ieder jaar de hypotheekrenteaftrek rechtstreeks af te lossen op de hypotheek. Bij onze geldverstrekker mag je 20% per jaar boetevrij aflossen, in tegenstelling tot de meeste banken, waar dat 10% is.Wat betekende deze wijziging voor je kasboek?
Dat we de komende maanden wat minder zullen kunnen gaan sparen. Tsja, dat is jammer. Maar wat ik zeg: het betekent wel dat onze woning iedere maand een beetje meer van ons wordt. En zodra we allebei afgestudeerd zijn, gaan onze salarissen ook omhoog. We maken ons daarom niet veel zorgen over de vaste lasten.

Spaar je? 
Ja, we willen voor het einde van dit jaar €10.000 op de spaarrekening hebben staan. Momenteel is dat €5.600. We willen dit spaarpotje gevuld hebben voordat we extra gaan aflossen op de hypotheek. Zo hebben we altijd een goede buffer om op terug te vallen.

Investeer je?
Nee, nog niet! Uiteindelijk willen we dit wel gaan doen. Ik bouw bij mijn werkgever geen pensioen op. Mijn vriend wel. We gaan ons nu eerst richten op het vullen van onze spaarrekening en het aflossen van de hypotheek. Daarna kijken we wel weer verder.


Wat is jouw zwakke plek in de financiën?
Mijn zwakke plek is dat als ik over ons budget heen ben gegaan, ik meteen geneigd ben om het op te geven voor de rest van de maand en me niet meer aan budget wil houden. Gelukkig weet ik hier nu beter mee om te gaan en weet ik waarvoor we het doen.

Hoe zorg jij ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?

Nadat we hadden besloten dat we onze woning willen kopen, ben ik een aantal vaste lasten gaan schrappen. Zo heb ik mijn lot bij de staatsloterij opgezegd en is ons televisie en internetabonnement naar beneden gegaan van €62 naar €40.

Bespaar je op bepaalde lasten?

Ja, op boodschappen! Ik maak er een sport van om zo min mogelijk uit te geven aan boodschappen en om zo ver mogelijk vooruit te plannen. Binnenkort ga ik hier een uitgebreide post aan wijden op mijn blog.

Op welke lasten bespaar je liever niet?

Dit is een strikvraag, haha. Het liefst bespaar ik natuurlijk overal op! Iets waar ik liever niet op bespaar is bijvoorbeeld mijn zorgverzekering. Vorig jaar overwoog ik om weer naar een basiszorgverzekering te gaan met het hoogste eigen risico, ik ben blij dat ik dit uiteindelijk niet heb gedaan. Ik heb een knobbeltje in mijn borst, waarmee ik werd doorverwezen naar het ziekenhuis. De rekeningen hiervoor waren fors. Gelukkig is het niets zorgwekkends en ben ik gezond, dat vind ik eigenlijk meer waard.

Zitten je partner en jij op 1 lijn als het aankomt op de financiën? 
Bijna. Mijn vriend is blij dat ik de financiën op me neem. Hij roept regelmatig: “Ja, maar wat nou als ik morgen onder de tram loop? Dan heb ik niets aan mijn spaargeld!” Waarop ik dan meestal antwoord dat we hier geen tram hebben rijden. Maar mijn vriend is eerder geneigd om geld uit te geven aan luxe-items. Mooie speakers of accessoires voor zijn laptop bijvoorbeeld. Ik ben daar wat terughoudender in. Ik houd ook van mooie spullen, maar hecht er weinig waarde aan.

Welke blogs lees je graag?
Ik heb pas de website van Renee Lamboo ontdekt, www.porterenee.nl. Ik vind haar posts, vooral die over het aflossen van je hypotheek, erg interessant.

Welke financiële tip zou jij de lezers van 'Op zoek naar een simpel & rijk leven' willen geven?
Om te leven naar het geld dat je verdient, niet naar het geld dat je graag wilt verdienen. Pas je aan aan je budget en wees creatief.

 • Alle eerder gepubliceerde moneymondayverhalen lezen? --> klik hier

Let op! Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek Moneymonday. Moneymonday is voor en door lezers. Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder inbreng is er helaas geen Moneymonday. Aanmelden kan via moneymonday@simpelrijkleven.nl. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst via mail. Uiteraard kan je volledig anoniem meewerken! 

19 opmerkingen:

 1. Omdat jullie nog zo jong zijn is het essentieel om te beginnen met beleggen. Tijd is jullie vriend hier. Aflossen is leuk, maar met een hypotheek rente van ronde de 1.5-2.5% is dat eigenlijk zonde van je geld. Zou zeker eens bij FinancieelOnafhankelijkblog.nl of andere gaan kijken. Doe je jezelf en je vriend een groot plezier mee in de toekomst!
  Succes in ieder geval.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal eens! Aflossen is leuk maar verdiep je vooral óók in beleggen. Zeker wanneer je nog zo jong bent...

   Verwijderen
 2. Is die post van €150 euro verzekeringen inclusief, Inboedel,aansprakelijkheid, auto en 2x zorgverzekering? Dat kan ik mij haast niet voorstellen, of zit een deel van die verzekeringen in jullie persoonlijk euitgaven..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En gemeentelijke lasten? Het is zo`n kaal lijstje voor mijn gevoel (beetje jaloers)

   Verwijderen
  2. Hoi Karin,
   De gemeentelijke lasten betalen wij altijd in één keer zodra de nota binnenkomt! Die €150 verzekeringen is inderdaad inclusief alles, maar dat komt doordat mijn vriend zijn zorgverzekering niet zelf hoeft te betalen (collectief zakelijk geregeld). Verder hebben we nu alleen inboedel en aansprakelijkheid. Opstal komt daar natuurlijk binnenkort bij!

   Verwijderen
  3. In dat geval had ik die voor dit blog even terug gerekend naar 12 maanden voor het overzicht.
   Maar dat verklaart het wel. Hoeft je vriend helemaal niks te betalen of wordt er nog iets ingehouden van zijn loon. Luxe hoor.

   Verwijderen
  4. Er wordt wel een gedeelte ingehouden van zijn loon, dat is hier natuurlijk al vanaf getrokken!
   Nu zijn onze gemeentelijke lasten ook nog lager, we betalen het dus jaarlijks van de spaarrekening en vullen deze daarna weer aan. Zodra de overdracht van de woning rond is, gaan we natuurlijk ook het eigenarendeel betalen! Misschien dat we er dan wel voor kiezen om het maandelijks af te rekenen!

   Verwijderen
 3. En de studiefinanciering. Is dat in jouw geval ook een lening? Is het dan niet wijzer om deze maar helemaal niet op te nemen, aangezien je hem niet echt nodig lijkt? Sparen met geleend geld lijkt me zo dubbel..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi! Nee, de studiefinanciering is geen lening. Ik val nog onder het oude stelsel, waardoor mijn studiefinanciering een gift is. Anders had ik deze natuurlijk niet opgenomen!

   Verwijderen
 4. Dat klinkt als een heel mooi plan! Wat goed dat jullie de woning gekocht hebben en ook meteen al extra willen gaan aflossen zodra het doel van 10.000 bereikt is! Daar kunnen veel mensen van jullie leeftijd nog wat van leren!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het wel knap dat 24 uur per week werkt en 38uur stage. Waar haal je de tijd vandaan? Super! Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Wendy!
   De stage duurt gelukkig maar 20 weken! Ik werk sowieso op zaterdag en vaak ook nog avonden! Het is wel pittig, maar gelukkig duurt het dus niet lang..

   De reden dat ik nu ook wat meer doorwerk is dat ik liever niet omlaag ga met mijn uren. Zodra mijn stage af is heb ik namelijk weer volop de ruimte om wat extra te werken.

   Verwijderen
 6. Ik vraag me af hoe je met dit inkomen zo'n hoge hypotheek kan krijgen. Want als de hypotheeklasten €1000 zijn met de huidige rente, moet de hypotheek behoorlijk hoog zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jolanda!
   Onze hypotheek zal €220.000 gaan bedragen. Waar wij wonen is de markt vrij krap heb je voor dit bedrag een eengezinswoning.

   Verwijderen
  2. Dan nog komt €1000 euro vrij hoog over. Ga ervan uit dat jullie dan voor 30 jaar rentevast gekozen hebben? Met 3% procent kom ik dan op 925 euro (bruto). Dat is bij 100% lenen. Als je NHG weet te krijgen gaat daar nog een 0,5% vanaf..

   Of julli ehebben lineair, dan begin je ook hoog.

   Verwijderen
  3. Hoi Karin, we hebben twee leningdelen waarvan één een looptijd heeft van 20 jaar in plaats van 30 jaar.

   Verwijderen