maandag 24 september 2018

Moneymonday; de financien van... Eef


We willen het natuurlijk allemaal weten; waar doen ze het van? Iedere maandag komt in de rubriek Moneymonday een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Wat komt er maandelijks binnen en hoeveel gaat er uit? En welke keuzes worden er op financieel gebied gemaakt? Vandaag het verhaal van Eef! 

Even voorstellen...
Ik ben Eef, 44 jaar, getrouwd met Henk, 47 jaar. We hebben 2 kinderen van 12 en 15 jaar.


Inkomsten & uitgaven
Ik ben zelfstandig fotograaf en werk parttime.Ik verdien de laatste jaren gemiddeld €6.000 euro netto per jaar (dus ongeveer €500 netto per maand). Henk is zelfstandige in de wegenbouw en werkt fulltime. Hij verdiende tot voor kort €115.000 bruto per jaar. Ik keer onszelf ongeveer €4.000 tot €4.500 per maand uit om van te leven. Maar als ik tekort kom, schrijf ik wat extra over.

Uitgaven
Hypotheek €470
Gwl €254
Zorgverzekering €264
Hobby’s €56
Abonnementen €25(Netflix, bieb, tijdschriften)
Telefoon/internet/ mobiel €150
Boodschappen €130 (streefbedrag per week) +/-€520 per maand
Wegenbelasting 2 auto’s €184
Verzekeringen €259
Gemeentebelasting €108
Bankkosten +/- €10,00
Zakgeld €22
Sparen €850
Totaal: €3.172

(Buiten deze vaste lasten zijn terugkerende kosten: de kapper, trimster, hondenvoer, schoonheidsspecialist, etc)

Tevreden
Ik vind dat wij een royaal inkomen hebben. Dat is best wel lang anders geweest. Er was een tijd dat we ieder dubbeltje om moesten draaien. Vooral toen de kinderen klein waren. 'T babykamertje kochten we tweedehands, de wagen was een krijgertje, evenals de Maxi-Cosi. Kleren, voor onszelf en de kids, kochten we op marktplaats. Toen we het royaler kregen hoefde dat niet meer en deden we dat ook niet meer. Toen hebben we een tijdje heel royaal geleefd. Veel naar concerten of festivals geweest, vaak lunchen of even uit eten met zijn viertjes. Ook gingen we vroeger niet of nauwelijks op vakantie. Nu gaan we 2 keer per jaar. Geen luxe vakantie, gewoon naar de camping met onze caravan. Daar genieten we het meest van. Ik vind het ook belachelijk om €5.000 euro neer te tellen voor een vakantie. Heel soms gaan we een weekje naar een eiland, Griekenland bv. Dat vinden we heerlijk, maar eigenlijk veel te duur.

Ik vind het erg fijn dat ik niet volle bak hoef te werken. Ik heb een chronische ziekte, waarbij ik snel overbelast ben. Ik zou het ook niet kunnen. Mijn man werkt veel uren. Ik houd het huishouden draaiende, en hij kan zich op zijn werk storten, waar hij ook erg van geniet. Ik vind het een win-win situatie…


Het roer om
Sinds kort vind ik dat het roer om moet. Er ging, ondanks ons royale inkomen, veel te veel uit, aan allerlei flauwekul. Elke maand vroeg ik me af waar het geld bleef. Ik vind het belangrijk te sparen voor later en voor de kinderen. Tevens hebben wij een aflossingsvrije hypotheek en die wil ik over 10 jaar afgelost hebben. Nu houd ik een kasboek bij en koop geen onnodige spullen. Ook let ik extra op ons elektriciteitsgebruik

Een jaar geen kleding kopen
Ik heb met mezelf afgesproken om een jaar lang geen kleding voor mezelf te kopen en voor de rest van het gezin alleen wat nodig is. Dat kost me geen moeite. Ik word er blij van om geen onnodige dingen te kopen. 'T werkt ook door in het dagelijks leven, spullen die we niet gebruiken doe ik weg. 'T voelt goed om te ontspullen, weg die onnodige ballast.

Bezuinigen = onzin

Mijn man vindt mijn bezuinigingen maar onzin. Wat dat betreft zitten wij totaal niet op een lijn. Hij is gelukkig geen type dat allerlei gadgets koopt of een dure hobby heeft, dus ruzies levert het niet op, maar hij is wel een stuk makkelijker met geld dan ik. Maar als hij vindt dat hij wat nodig heeft , koopt hij het, ongeacht wat ik er van vind. Daar zeg ik dan ook niet al te veel van, het is geven en nemen. Aan de andere kant mag ik van hem kopen wat ik wil. Al zou ik voor €1.000 euro kleding voor mezelf tegelijk kopen, dat boeit hem totaal niet. Dat is ook makkelijk en heel wat waard. Financieel is onze relatie goed in evenwicht vind ik.

Beleggen
Sinds kort hebben we een beleggingsrekening, voor de lange termijn. Op de bank levert het gewoon niets op. Hopelijk bouwen we een mooi potje op voor het pensioen. Het liefst kan hij wat eerder stoppen, of wat minder dagen werken. Daarnaast hebben we een stuk spaargeld op een depositorekening. Dat staat nog 3 jaar vast, en daar krijgen we 4 procent rente op, dus dat is mooi. Over 3 jaar kunnen we dat evt. Gebruiken voor de studies van de kinderen.

Aflossen op de hypotheek
De laatste 3 jaar hebben we ook in totaal 35.000 euro hypotheek afgelost. Dat geeft ook rust. In dit huis kunnen we ons hele leven blijven wonen als we willen. We moeten nog 125.000 euro aflossen. Nu zou ons huis 425.000 euro opleveren als we het verkochten, dus als het moet is ons huis ook een spaarpot. Maar ons doel is om hier te blijven wonen.

Onze wensen zijn niet zo heel groot. We willen t.z.t. nog eens een nieuwe keuken en mijn man wil later een andere caravan. Maar deze dingen zijn voorlopig nog niet aan de orde.

Onze vaste lasten vind ik vrij hoog. Vooral de energierekening, en de telefoon/internetrekeningen. Ik denk dat het goedkoper zou kunnen, maar zie op tegen het gedoe van oversluiten. Nu functioneert alles, en het is een ellende als t niet werkt. Dus de vaste lasten laat ik maar even zo. Vooral ook omdat mijn man totaal geen voorstander is van overstappen…

Zwakke plek
Mijn zwakke plek is mijn mateloosheid. Als ik ergens voor ga, dan ga ik er ook vol voor. Bv. Een hobby. Een tijd lang was scrappen mijn hobby. Die materialen waren ontzettend duur. Dan kon ik zo maar €200 tot €300 daar aan uitgeven, terwijl we dat eigenlijk niet hadden. Of kleren. Ik kan nooit 1 setje tegelijk kopen. Dat moeten dan weer 3 of 4 setjes zijn. Die vervolgens in de kast hangen. Eten, nog zoiets. Nu houd ik me aan mijn budget, maar een hele tijd was ik zomaar €1.000 in de maand aan eten en drinken kwijt. Als er vrienden langskwamen, had ik zomaar een hele tafel vol tapas hapjes. Dat is nu klaar. Ik probeer nu maat te houden. Op alle vlakken. Ik hoop dat ik het volhoud ☺.Aan de andere kant weet ik van mezelf dat ik zuinig kan leven, als het moet.


Besparen
Ik heb ontdekt dat huismerken bijvoorbeeld net zo lekker (kunnen) zijn als a-merken. Van vlees houd ik sowieso niet, mijn gezinsleden wel, maar minder vlees eten is niet verkeerd vind ik. Waar ik niet op bespaar is op gas. Ik heb een hekel aan kou. Ik heb het snel koud. Ik vind een warm huis behaaglijk.  En natuurlijk niet op de kinderen, als ze echt iets nodig hebben, krijgen ze dat. Geen luxe dingen, maar schoenen, kleding, dingen voor school etc. Ook onze hond krijgt t beste, daar bezuinig ik ook niet op. Goed voer, gezonde snacks.

Lezen over financiën
Ik lees graag de blog meer geld-minder stress, en simpelrijkleven.nl. Verder ‘doe’ ik aan project 333, 33 kleding items dragen gedurende 3 maanden, en dan weer wisselen. Ik kijk veel filmpjes over sparen, besparen, consuminderen op you-tube.

Tip
Mijn tip is, om altijd proberen te sparen. Als er wat minder binnenkomt, spaar ik wat minder, komt er wat meer binnen , dan spaar ik ook wat meer. Probeer ook ongemerkt te sparen (klein geld in een potje doen is ook sparen). Mijn andere tip is ook een inkopper: Buiten je hypotheek geen geld lenen.

Tot slot heb ik ervaren: Meer geld maakt niet perse gelukkiger. Uiteindelijk maakt elke week uit eten je echt niet blijer. Éven wel, tot je beseft wat echt belangrijk is: gezondheid, gezelligheid, liefde. Die dingen zijn niet te koop.

 • Alle eerder gepubliceerde moneymondayverhalen lezen? --> klik hier


Let op! Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek Moneymonday. Moneymonday is voor en door lezers. Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder inbreng is er helaas geen Moneymonday. Aanmelden kan via moneymonday@simpelrijkleven.nl. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst via mail. Uiteraard kan je volledig anoniem meewerken! 
5 opmerkingen:

 1. De hypotheek vind ik aangenaam laag. Zo'n maandbedrag zou ik ook graag willen. Ga je ook nog proberen om jouw inkomsten als fotograaf omhoog te krijgen?

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, lage hypotheek is fijn!
   Ik hoef niet meer te verdienen, mijn man werkt veel en t is fijn dat er altijd iemand is voor de kinderen , hond en t huishouden. Door mijn chronische ziekte is t ook niet mogelijk om veel meer t werken, dus wij zijn helemaal tevreden zo��

   Verwijderen
 2. Super goed overzicht en inderdaad erg lage hypotheek. Dat zou ik voor ons ook wel willen, mijn doel is nu elk jaar extra af te lossen op de hyptoheek ik zelf heb ook een chronische ziekte, meer financiële middelen geeft een pak meer vrijheid.Mag ik vragen welke aandoening jij hebt ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb een reumatische aandoening , ziekte van bechterew. En jij?

   Verwijderen
 3. Mooi lage hypotheek.Ik hoop wel dat jullie juridisch alle goed geregeld hebben rond zelfstandigheid, dat niet het huis of je bezit er aan kan gaan. Mooi dat jullie ook sparen.

  BeantwoordenVerwijderen