maandag 3 september 2018

Moneymonday; de financien van.. M

We willen het natuurlijk allemaal weten; waar doen ze het van? Iedere maandag komt in de rubriek Moneymonday een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Wat komt er maandelijks binnen en hoeveel gaat er uit? En welke keuzes worden er op financieel gebied gemaakt? Vandaag het verhaal van M! 

Even voorstellen...
Vrouw (M), 30 jaar, getrouwd met man (J), 41 jaar, en twee kinderen van 2 en 0 jaar. Wij wonen in het oosten van het land in een twee-onder-een-kapwoning welke wij stapsgewijs aan het verbouwen zijn.


Werk & inkomen
M werkt parttime (32 uur) in de financiële sector en volgt daarnaast nog een parttime studie. J werkt fulltime (40 uur) in de juridische sector


Inkomsten:
Salaris M: € 1.910 + 13e maand
Salaris J: € 2.900 + 13e maand
Kinderopvangtoeslag: € 400
Totaal: € 5.210

De belastingteruggaaf inzake de hypotheekrenteaftrek en inkomensafhankelijke combinatiekorting ontvangen wij eenmaal per jaar en zetten wij direct op onze spaarrekening.

Uitgaven gezamenlijk:
Hypotheek € 750
Electra en gas € 146
Water en waterschapsbelasting € 91
Algemene verzekeringen € 43
Overlijdensverzekering € 24
Uitvaartverzekering € 25
Zorgverzekeringen (hele gezin) € 230
TV en internet € 73
Mobiele telefoon J € 21
Netflix/Spotify € 21
Autokosten J € 124
Autokosten M (leaseregeling via werk) € 250
Sportclub M € 25
Kinderopvang (1 dag per week) € 630
Boodschappen € 500
Luiers en verzorging € 85
Goede doelen € 36
Aflossing studieschuld J € 333
Totaal: € 3.407

Van het restant sparen wij iedere maand € 950. Hiervan is € 350 bestemd voor extra aflossing van de hypotheek. Hiervan is € 600 bestemd voor de aanvulling van onze spaarrekening en huidige verbouwingskosten.

Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Op dit moment ben ik tevreden. Volgend jaar gaan mijn man en ik allebei een halve dag per week minder werken. Hierdoor zal ons inkomen ook dalen. Op dit moment is er naast het sparen nog voldoende vrije ruimte om dit op te vangen. Hopelijk lukt het ons om het spaarbedrag van € 950 per maand intact te laten.

Hoe beheer jullie de financiën?
M houdt dit bij in Excel. J bemoeit zich hier verder niet mee. M doet thuis de financiën en maakt ook grotendeels de financiële beslissingen. J gaat hier vaak na overleg mee akkoord.

Heb jullie de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?

Wij hebben de aflopen 4 jaar flink verbouwd in ons huis, grotendeels met eigen spaargeld en een klein stukje bouwdepot. Hiervoor is ook de persoonlijke spaarrekening van M volledig gebruikt.


Wat betekende deze wijziging voor jullie kasboek?
Wij hebben de afgelopen 4 jaar een groot deel van ons inkomen gespendeerd aan kosten voor onze verbouwing. Uit eten en weekendjes weg etc. hebben wij zoveel mogelijk aan ons voorbij laten gaan. Wij hebben altijd onze gezamenlijke spaarrekening op een minimum van € 3.000 gehouden. Nu het eind van de verbouwing eindelijk in zicht is kunnen wij een buffer gaan opbouwen die wij voor ogen hebben.

Sparen jullie?

Voorheen was dat grotendeels voor onze verbouwing. Met ingang van dit jaar sparen wij € 350 per maand voor extra aflossing op onze hypotheek. Daarnaast gebruiken we ook een stukje van onze bonus om te komen tot een aflossing van minimaal € 5.000 per jaar.

De rest van het spaargeld (€ 600 per maand) is bedoeld voor afronding van de verbouwing en diverse tegenvallers. Het doel is om € 20.000 achter de hand te hebben (zodra de verbouwing afgerond is) en daarna maandelijks € 950 proberen af te lossen op onze hypothecaire schuld.

Investeren jullie?
Nee. Wij hebben het plan om eerst onze eigen hypotheek af te lossen. Als dit zover is dan denken wij erover om te investeren in een extra woning en deze te verhuren. In feite betaalt de huurder dan de hypotheeklasten/aflossing.

Wat is jullie zwakke plek in de financiën?

Ik vind het zonde om zoveel geld uit te geven aan auto’s, helaas hebben wij allebei een auto nodig voor ons werk. Wij wonen niet in de randstad en dus kunnen wij niet overal met het openbaar vervoer komen.

Daarnaast vindt M dat er teveel geld wordt uitgegeven aan boodschappen. J wilt hier niet perse op besparen, M vindt het moeilijk om te besparen op boodschappen omdat gezonde maaltijden nu eenmaal duurder zijn. M zou graag het TV abonnement willen opzeggen. J is nogal gehecht aan zijn sportprogramma’s dus hier zal op korte termijn niet op bezuinigd worden.


Hoe zorgen jullie ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
M probeert dit iedere maand bij te houden in Excel. De uitschieters bespreekt M dan met J.

Besparen jullie op bepaalde lasten?

Wij proberen zo min mogelijk abonnementen af te sluiten zoals geen abonnement op tijdschriften/kranten en eind van dit jaar loopt het sportabonnement van M af. Deze wordt niet meer verlengd. Buiten sporten is gratis en gezonder.

Op welke lasten besparen jullie liever niet?

J bespaart liever niet op boodschappen en TV. M bespaart liever niet op de overlijdensverzekering (deze is niet gekoppeld aan onze hypothecaire lening), ook al is dit een flink bedrag in de maand. De gedachte dat een van ons iets overkomt en de ander dan financieel goed wordt achtergelaten brengt heel veel gemoedsrust.

Zitten jullie op 1 lijn als het aankomt op de financiën? 
Ja, wij zijn beiden niet heel materialistisch ingesteld en vergelijken onszelf ook nooit met een ander. Wij komen allebei uit een situatie waarin we als student vreselijk weinig te besteden hadden. Wij zijn ons zeer bewust van onze huidige financiële situatie waarin we nooit meer een dubbeltje hoeven om te draaien.

Welke blogs volgen jullie?

Porterenee.nl
Simpelrijkleven.nl

Welke financiële tip zou jij de lezers van 'Op zoek naar een simpel & rijk leven' willen geven?
Probeer, nadat je eerst een persoonlijke buffer bij elkaar hebt gespaard, zoveel mogelijk af te lossen van je hypothecaire schuld.
 • Alle eerder gepubliceerde moneymondayverhalen lezen? --> klik hier
Let op! Op dit moment staan er helaas geen nieuwe aanmeldingen klaar voor de rubriek Moneymonday. Moneymonday is voor en door lezers. Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder inbreng helaas geen Moneymonday. Aanmelden kan via moneymonday@simpelrijkleven.nl. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst via mail. Uiteraard kan je volledig anoniem meewerken! 


6 opmerkingen:

 1. Zeg die uitvaartverzekering toch op. Meest onzinnige verzekering wanneer er een dergelijke spaarcapaciteit is. Verder kun je prima voor 100 euro minder gezond boodschappen doen als je dat echt wil.

  Ik zie een hoop dingen die voor mij onzinnig zijn (Netflix, Spotify, duur tv abonnement), maar voor veel mensen schijnt dat nogal belangrijk te zijn. Ik ben een echte sportliefhebber, maar zou er werkelijk waar geen euro extra voor over hebben. "Gratis" sportzender Ziggosport zendt veel uit en ik kijk regelmatig livestreams op internet.

  Mijn uitdaging zou zijn om van één salaris rond te komen, in dit geval van J. (evt met HRA en alle extra's) en het salaris van M. maandelijks te sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het een keurige lijst met zowel aandacht voor sparen/aflossen alsmede een aantal bestedingen die voor jullie belangrijk zijn. Ik begrijp nooit zo goed de sport om zo weinig mogelijk uit te geven, zoals Sensi hierboven ook benoemt. Immers leven moet ook fijn zijn en bij iemand passen. Ik vraag mij altijd af wordt ik nu gelukkig van deze uitgave- bv een abonnement of als ik het niet doe en bespaar dat (bv 100 euro/jaar) dan heb ik over 10 jaar 1000 euro extra, wat ga ik daar dan van doen. Is het bedrag wat ik nu al wel spaar voldoende of wil ik nog meer geld later en waarvoor heb ik dat dan nodig. Succes met jullie keuzes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helaas in mijn bericht staat een stomme fout: wordt ik- zie het nu...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ziet er heel netjes uit! Overigens ben ik het niet eens met je opmerking dat gezonde maaltijden nu eenmaal duurder zijn. Gezond én makkelijk vaak wel, maar alleen gezond niet speciaal. Je kunt heel veel zelf maken, van basisingrediënten. Dat kost soms net even wat meer tijd, maar het is vaak wel een stuk lekkerder, voedzamer en gezonder. Neem bijvoorbeeld maaltijdmixen; die zitten vol met zout. Maar als je ze zelf maakt, kun je ze naar smaak samenstellen en het zout weglaten. Bovendien zijn ze dan per saldo veel goedkoper dan zo'n pakje.

  Het kan soms wel een uitdaging zijn om hierop te besparen, zeker als je ook gewoon allebei een baan en een druk leven hebt. En een man die niet altijd helemaal meewerkt. Mijn vriend bemoeit zich bijvoorbeeld nooit zo erg met het eten, maar is wel van de frisdrank (ik drink water of thee), houdt wel van een biertje én is echt van de koeken en snoeperij. Dan ga ik natuurlijk ook niet zeggen dat hij dat niet mag, maar het hakt er soms wel behoorlijk in. Ik kan dan ook zelf koeken gaan bakken, wat veel goedkoper en ongetwijfeld iets gezonder is, maar dat schiet er dan weer regelmatig bij in.

  Dit is dus niet bedoeld als aanval, maar misschien heb je er iets aan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh, en ik heb toevallig net vorige week een blogpost geschreven met wat recepten voor kruidenmixen, dus wie weet haal je daar wat inspiratie uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geld uitgeven aan auto's vind ik ook altijd zonde. Wij wonen op het platteland en kunnen helaas niet zonder. Maar we hebben er maar eentje, en dat is een tweedehandsje.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen