Reageren op een blogartikel

Sinds 2015 zijn er maar liefst 5.600 reacties geplaatst mijn blog. Het reageren op mijn blog gaat zonder enige vorm van modereren en kan bovendien ook nog eens volledig anoniem. En dat gaat vrijwel altijd goed. Deze manier van reageren staat overigens op veel blogs uit. Collega-bloggers kiezen er vaak voor om reacties te modereren of ze kiezen voor een vorm van zekerheid door anonieme reacties niet toe te staan. Dat wil en ga ik niet doen. Gevalletje tijdgebrek én het gevoel dat ook online een klein beetje fatsoen niet meer als normaal hoort te zijn. 

Reageren? Van harte welkom...
Gisteren ergerde ik mij aan een niet opbouwende reactie van een anonieme lezer. Zijn reactie was overigens geheel terecht, maar de manier waarop accepteer ik niet op mijn blog. Dat is ook de reden dat zijn reactie niet meer te lezen is onder het artikel. Voor de nieuwsgierigen; zijn reactie ging over het niet controleren op spel-/stijlfouten van een ingezonden moneymondaybijdrage. Dat was er bij mij voor het plaatsen tussendoor geglipt. Slordig natuurlijk. En natuurlijk mag je dit dan aangeven onder het artikel, graag zelfs! Het is alleen wél de toon die de muziek maakt.

Dus...
Wil je reageren, van harte welkom! Kritiek/feedback geven? Van harte welkom! Negatief reageren zonder onderbouwing én ook nog eens anoniem? Helaas; zonder opgaaf van reden gaat jouw reactie de prullenbak in. Heb je hier moeite mee? Genoeg andere plekken waar je ongegeneerd mag trollen, maar blijf hier lekker weg ;) 
Reageren op een blogartikel Reageren op een blogartikel Reviewed by simpel rijk leven on september 18, 2018 Rating: 5

9 opmerkingen:

 1. En terecht! Op mijn site mag ook iedereen naar hartelust reageren, maar als ik het onvriendelijk of aanvallend vind, dan verdwijnt het alsnog. Een beetje fatsoen op mijn eigen stukje internet kan geen kwaad.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gelijk heb je.
  En áls ik er dán meteen een klein verbeterpuntje achteraan mag noemen: 'niet meer dan normaal' is beter Nederlands dan 'niet meer als normaal'.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Groot gelijk! Ik heb het zo ingesteld dat ik de eerste reactie van mensen altijd moet goedkeuren. Ook een mooie filter tegen spam van het soort dat zogenaamd niet zou moeten opvallen. Nu moet ik zeggen dat het bij mij over het algemeen wel meevalt met echt onaardige dingen. Ik had er alleen laatst eentje, waarvan ik me realiseerde dat ik die nog nooit op een positieve of opbouwende reactie had kunnen betrappen. Die (laatste) reactie heb ik dan ook verwijderd. Daar wordt niemand wijzer of blijer van.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben het hier eerlijk gezegd niet helemaal mee eens. Ik vind in principe dat stevige kritiek (al dan niet met een aardige ondertoon, niet iedereen is nou eenmaal aardig) ook gewoon moet kunnen. Zolang het geen beledigen, schelden of spam is, vind ik eigenlijk dat reacties niet gemodereerd zouden moeten worden. Dit lijkt wat mij betreft namelijk sterk op censuur. Als het inhoudelijk over het artikel gaat, of over de vormgeving moet het gewoon kunnen.

  Er zijn ook bloggers die wat snel op hun teentjes zijn getrapt...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zelf ben ik erg makkelijk en kan er veel, maar sommige mensen blij-ven bezig... Als dan bloglezers het voor je op gaan nemen tegen een anonieme lezer die maar kritiek blijft leveren, dan ben ik er uiteindelijk klaar mee en stop met reacties plaatsen.
   Met het aantal lezers als Janine en ik (en vele bloggers met ons) is het onmogelijk dat je content schrijft waar iedereen blij van wordt. Dus kritisch; prima, maar lelijk doen zonder een argument en alleen ergens op afgeven, sorry dat valt voor mij niet onder kritiek. Vaak valt me ook op dat ik tijdens lezingen best weleens een kritische vraag krijg, maar als ik kijk hoe mensen soms anoniem durven te reageren; dat heb ik face-to-face nog nooit gehoord... Van achter een scherm lijkt de drempel om zo te reageren een stuk lager dan in de praktijk...

   Ik heb welgeteld 1 keer een reactie niet geplaatst vanwege negativiteit en 1x een reactie niet geplaatst vanwege reclame. Dat was het :), dus valt best mee tussen de duizenden reacties die inmiddels geplaatst zijn...

   Verwijderen
 5. Ik ben meer voor een goed tegenargument/ tegenreactie van de blogger of een soort zelfregulerende werking van medereageerders. Komt wat mij betreft veel sterker over.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sorry voor de gefragmenteerde reacties, maar nog even een toevoeging: 'Aardig en opbouwend' vind ik namelijk nogal arbitrair, (terwijl dat met beledigen, schelden en spam totaal niet het geval is). De blogger heeft dan de 'macht' om te bepalen wat opbouwend en positief genoeg is..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi ik snap wat je bedoelt. Heb die betreffende reactie ook gelezen gisteren. Maar ik had hem niet zo negatief opgevat eerlijk gezegd. Misschien interpretatie verschil? Succes met je blog! P.s. ik reageer ook altijd anoniem, maar ben een andere dan die van het artikel haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Helemaal terecht! Ik zag de opmerking gisteren al en plaatste express een super positief bericht eronder. Trouwens nog steeds jaloers hoor op de dame in het artikel, petje af voor haar.

  BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.