maandag 22 oktober 2018

Moneymonday; de financien van... Arno

We willen het natuurlijk allemaal weten; waar doen ze het van? Iedere maandag komt in de rubriek Moneymonday een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Wat komt er maandelijks binnen en hoeveel gaat er uit? En welke keuzes worden er op financieel gebied gemaakt? Vandaag het verhaal van Arno.

Even voorstellen...
Noor (28) en ik, Arno (32), zijn geregistreerd partner en we zijn sinds kort de ouders van een baby van vier maanden.


Werk & inkomen
Ik: 40 uur (ik overweeg straks 36 uur te gaan werken door ouderschapsverlof op te nemen).
Noor: 28 uur (plus 4 uur onbetaald ouderschapsverlof).

Inkomsten
Salaris A: € 3.600,00 (bruto incl. lease auto)
Salaris N: € 2.400,00 (bruto)
Kinderbijslag: € 202,23
Kinderopvangtoeslag: nog onbekend
Totaal: zo’n € 6.200,00 bruto. Dat komt netto per maand neer op € 4.298,00 per maand (gezamenlijk). Hier zit de 13e maand voor mij bij in en zijn de kosten voor de lease auto er al af.

Uitgaven: 
Ik ga uit van uitgaven per maand.

Hypotheek: € 530,00
GWE: € 110,00
Boodschappen: 450,00
Gemeente: 74,00
Verzekering: 54,00
Waterschap: 24,00
TV/Internet (incl. Netfix): 65,00
Zorgverzekering: 245,00
Kinderopvang: € 355,00
Overige (verjaardagen, postcodeloterij et cetera): € 65,00
Sport: € 85,00
Totale uitgaven: € 2.057,00
(Ik heb er ronde bedragen van gemaakt).

Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Ja en nee. Het verschil van ca. € 2000,00 tussen de uitgaven en inkomen vind ik uitstekend. We kunnen bijna 50% van ons inkomen sparen, dus dat is behoorlijk! Ik heb alleen het idee dat we nog wel meer kunnen besparen.

Hoe beheer je de financiën? 
Ik heb een realistisch overzicht gemaakt in Excel waar we alles bijhouden. Dus ook wat we sparen voor onze zoon, voor onszelf. Daarnaast probeer ik sinds kort bewust een minimummaand te doen. Dus bijvoorbeeld maximaal 65 euro aan boodschappen per week en kijken of de vaste lasten naar beneden kunnen. Zo heb ik het Spotify abonnement gestopt (en luister ik naar de reclames tussendoor), heb ik de opneemfunctie van KPN uitgezet (we namen veel op maar keken heel weinig terug).


Heb je de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
Ja, de geboorte van onze zoon. Dat brengt toch kosten met zich mee (wat het allemaal waard is overigens!). In de verschillende babywinkels wordt goed ingespeeld op de hormonen van de eerste ouders. Gelukkig zijn we hier nuchter mee omgegaan. We hebben in deze periode een abonnement afgesloten bij de consumentenbond en daar hebben we veel aan gehad. Als ik nu een grote aankoop doe, kijk ik altijd eerst naar de tips en trucs.

Wat betekende deze wijziging voor je kasboek?
Dat we meer uitgaven hebben. Daarnaast is Noor minder gaan werken en ga ik straks misschien ook minder werken.

Spaar je? 
Ja, we zijn zeer consequente spaarders. We sparen 30 euro per maand voor onze zoon zijn toekomst. We doen dit bij een beleggersrekening waar voor ons wordt belegd. We hebben 500 euro in één keer gestort en sparen daar nu 30 euro per maand extra. Daarnaast sparen we samen voor incidentele uitgaven € 400,00 per maand. Ook willen we nog een keer naar Canada/Amerika op vakantie. Hier gaan we ook alvast voor sparen.

Investeer je?
Ja, ik heb een beleggersrekening en beleg. Ik stort maandelijks 150 euro naar de beleggersrekening en als ik een kans voorbij zie komen koop ik het aandeel. Ik ben nog niet heel succesvol, maar bij beleggingen moet je kijken naar de lange termijn. Ik vind Warren Buffet (een meesterbelegger) ook een inspirerende persoonlijkheid. Ondanks dat hij multimiljardair is woont hij nog in zijn eerste huis (die hij voor weinig geld heeft gekocht), hij rijdt nog in een auto van 15 jaar oud en betaalt bij de McDonalds met coupons om geld te besparen.

Wat is jouw zwakke plek in de financiën?
Impulsaankopen. Bijvoorbeeld bij de Lidl heb je van die bakken met handige dingen en die koop ik dan weer. Wat ik bij grote uitgaven probeer te doen is minimaal 24 uur nadenken of ik het wel echt nodig heb voordat ik het koop.

Hoe zorg jij ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
Ik wil altijd onder mijn stand leven. Rijkdom zit voor mij niet in materiele zaken.


Bespaar je op bepaalde lasten?
Ja, we hebben drie jaar geleden een hypotheek afgesloten van 156.500 euro en we hebben nu nog een hypotheek van iets meer dan 120.000 euro over. We lossen heel consequent extra af. Stel dat je 1000 euro extra aflost aan het begin van de looptijd van je hypotheek, bespaart dit volgens mij nog minder dan 10 euro per maand. Dit lijkt niet veel, maar als je het over 30 jaar berekend is die 1000 euro 3600 euro waard.

Op welke lasten bespaar je liever niet?
Lastig te bepalen. Ik houd niet van veel geld uitgeven. Ik houd erg van sporten en heb daar dus wel geld voor over. Ik wil wel goede dingen kopen die langer meegaan.

Zitten je partner en jij op 1 lijn als het aankomt op de financiën?
We houden elkaar goed in balans! Ik ben iets rationeler v.w.b. de uitgaven. We hadden bijvoorbeeld een mooie tafel met 6 oude (lelijke) stoelen eromheen. Noor wilde graag nieuwe stoelen die bij elkaar ruim 900 euro kostte. Ik vond dat behoorlijk veel, maar nu we ze hebben ben ik er ontzettend blij mee!

Welke boeken/blogs/sites lees jij die betrekking hebben op de financiën? 

Ik probeer veel te lezen. Ik ben ook veel met geld bezig en vind het leuk om hier mee bezig te zijn.

Boeken: 
· ‘The monk who sold his ferrari’ (over een rijke succesvolle advocaat die monnik wordt)
· ‘Leer beleggen als Warren Buffet’ (inspirerende man. Multimiljardair, maar leeft nog heel simpel en zuinig)
· En ik ben benieuwd naar het boek ‘Duur huis, nooit thuis’.

Blogs/sites: 

· Lekkerlevenmetminder;
· Zuinigeman;
· Simpelrijkleven;
· Verschillende beleggerssites.

En op Netfix hebben we recent de documentaire: Minimalism, a documantairy about the imporant things’ gekeken. Inhoudelijk vond ik de documentaire niet sterk. Een beetje simpel. De manier van leven sprak met wel aan en ik ga me er zeker verder in verdiepen.

Welke financiële tip zou jij de lezers van 'Op zoek naar een simpel & rijk leven' willen geven?
Ik heb een aantal tips:

· Geef minder uit dan er binnenkomt (klinkt logisch, maar toch lastig voor sommige mensen).
· Leen zo min mogelijk (geld lenen kost (veel) geld), maar spaar liever. Een vakantie, nieuwe auto of kleding et cetera geeft veel meer voldoening en plezier als je ervoor hebt gespaard.
· Goedkoop is duurkoop. Ik heb bijvoorbeeld (mooie) schoenen die ik inmiddels al 5 jaar draag en er nog als nieuw uitzien. Ik kreeg eerlijk waar laatst nog een compliment over mijn schoenen. Wat ik per stap voor deze schoenen heb betaald is veel minder dan ‘goedkope’ slechte schoenen. Dit geldt ook voor veel aankopen.
· Het gras is vaak groener bij de buren. Wees blij met wat je hebt. Als de buren een nieuwe auto kopen, weet je niet of daar een lening voor is afgesloten. Wees blij voor je buren en kijk naar je eigen situatie.
· Onderhandel. Als we het over de stoelen hebben die eerder in het artikel zijn beschreven heb ik daar 10% van af weten te praten (tot grote ergernis van Noor). Ik ga niet afdingen in de supermarkt, maar als je dure schoenen koopt, probeer ik er altijd een paar sokken bij te krijgen.
· De meeste miljonairs wonen ‘gewoon’ in een rijtjeshuis net als jij en ik. Het zijn vaak de mensen waar je het niet van verwacht.

Ik ga overigens ook nog tips van jullie uitproberen zoals een spaarrekening bij een andere bank en cash geld pinnen voor de boodschappen.
De namen beschreven in dit stuk zijn fictieve namen.

 • Alle eerder gepubliceerde moneymondayverhalen lezen? --> klik hier

11 opmerkingen:

 1. Lekker bezig zo jullie. Goed dat jullie zo bewust aflossen. Een puntje: volgens mij is de kinderbijslag per kwartaal en niet per maand. Mocht je daar rekening mee houden iedere maand in je budget, dan kom je dus bedrogen uit helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een fijn inkomen! Zeker in combinatie met niet zulke hoge hypotheek kosten. Dat lijkt me een prettige wetenschap.

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een lage hypotheek, heerlijk! Goed bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ziet er goed uit! Wel vraag ik me af hoe je aan een besparing van 3600 komt bij een aflossing van 1000. Uitgaande van 4% rente wat nu hoog is bespaar je 40 Euro per jaar aan rente. Dat is 1200 in 30 jaar. Daar krijg je meestal nog 40% van terug, dus een netto besparing van 720 Euro. Natuurlijk hoef je dan na 30 jaar niet meer af te lossen, maar nog steeds. Geen 3600 Euro!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben erg blij om mijn ervaring hier te delen, mijn naam is Brenda en ik was gelukkig getrouwd. Pas toen mijn man zei dat ik hem bedroog, werden we allebei zeurende paren, hij kon het niet geloven, noch vertrouwde hij op mijn woorden, dus vroegen we om een scheiding, later werden we gescheiden en beloofden we dat we het nooit zouden goedmaken. Lang probeerde ik verder te gaan, maar ik kon niet zonder hem blijven, dus begon ik een zoektocht naar de terugkeer van mijn man, toen werd ik doorverwezen naar Dr.IZOYA. Een geweldige man die ik tegenkwam, hij sprak een liefdesbetovering uit en zorgde ervoor dat mijn man binnen 24 uur terugkeerde. hiermee ben ik hier om het contact van Dr. IZOYA te delen, hem te bereiken via drizayaomosolution@gmail.com. Hij is inderdaad krachtig en gespecialiseerd in de volgende zaken ...
  (1) Allerlei liefdesbetoveringen. (2) Stop met scheiden. (3) Beëindig onvruchtbaarheid. (4) Heb geestelijke hulp nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo,
  Mijn naam is Fenna, ik woon in België. Ik wil Wema Legit Loans hartelijk bedanken voor het lenen van mij een lening van € 3000 Euro, ik werd te vaak van nepkredietgevers uit Nigeria gescheurd, totdat een vriend van mij mij voorstelde bij een particuliere leningverstrekker Wema Legit Loans Ik nam contact op met Wema Legit-leningen via e-mail: wemalegitloan@gmail.com, waarna ik werd geïnformeerd over hoe ik verder moest gaan met het leenproces. Drie dagen later was ik verrast toen ik een lening van 3000 euro ontving op mijn ING Bank NV bankrekening.


  Vriendelijke groeten.
  Fenna

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo kijkers, ik ben Nelson en ik sta op het punt mijn getuigenis hier te geven, mijn moeder stelde me voor aan Great Baba Ogbogo toen ze ontdekte dat ik mijn vrouw niet zwanger kon krijgen na 3 jaar van ons huwelijk. Dus deze brachten zoveel problemen in mijn huwelijk en leidden tot een scheiding. zei ze, hij is zeer spiritueel en kan mijn vrouw in vreugde naar mij terug laten keren en we kunnen samen kinderen krijgen. In het begin twijfelde ik niet totdat ik contact met hem opnam en vervolgens machtige betoveringen op mij uitsprak en mijn vrouw deed terugkeren. En nu zijn we ook blij met lieve kinderen, vanaf de dag dat Great BaBa Ogbogo voor mij werkte en mijn problemen oploste. Ik heb een sterke gelofte afgelegd dat ik, zolang ik leef, zal blijven getuigen van de goedheid van zijn grote werken, en dat degenen die met een relatie en huwelijksproblemen worden geconfronteerd, snel contact met hem moeten opnemen en een gelukkige getuige moeten worden zoals ik. Ik laat zijn contact hier vallen, e-mail: greatbabaogbogotemple@gmail.com, of zijn WhatsApp-nummer. + 2349020168697 ...

  Hij zorgde ervoor dat mijn ex-vrouw in vreugde naar mij terugkeerde

  Hij heeft me genezen van een machteloze man tot een echte man.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nadat mijn vriend van een jaar het met me had uitgemaakt, kon ik nauwelijks praten zonder te huilen. Ik voelde me verblind en wist niet wat ik moest doen. Ik wist niet of ik hem terug kon krijgen en de angst was ondraaglijk. Ik zocht het internet af en na het lezen van talloze artikelen en websites over spreuken, kwam ik Heer Zakuza nummer + 1 (740) 573-9483 tegen. Ik wilde onze relatie terug en daarom wilde ik ervoor zorgen dat ik alle mogelijke begeleiding en middelen had om dat te doen. Heer Zakuza verzekerde me dat mijn vriend bij me terug zou komen. Dus ik volgde de instructies en plannen die Heer Zakuza voor me had opgesteld en binnen 48 uur waren we weer bij elkaar en we zijn zo verliefd! Ik weet dat het niet altijd zo snel gebeurt, maar Heer Zakuza zei dat hij spreuken effectief zijn en dat deed het ook! Ik ben zo dankbaar en ik kan zeggen dat als je het uitgemaakt hebt en die persoon terug wilt krijgen, Heer Zakuza de beste is! Ik zal nooit vergeten hoeveel hij me heeft geholpen! E-mail hem nu via: lordzakuza7@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn lening van 23.000 euro is zojuist verstrekt, heel erg bedankt LAPO MICRO FINANCE. Ik zal over je diensten praten met mensen om me heen die een lening of financiële hulp nodig hebben, want ik ben onder de indruk van je snelle reactie. Als je een lening nodig hebt Aarzel niet om contact op te nemen met een echte legale geldschieter met 100% garantie: E-mail: lapofunding960@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Welkom. NIET MEER PROBLEEMEN. je bent op de juiste plek. Er gaat niets boven het hebben van betrouwbare hackers. heb je eerder geld verloren of bitcoins en zoek je een hacker om je geld terug te krijgen? U dient direct contact met ons op te nemen. Het is heel betaalbaar en we geven garanties aan onze klanten. Onze hackdiensten zijn als volgt:
  -Hack in elke soort telefoon
  _Verhoog kredietscores
  _Western union, bitcoin en money gram hacking
  _Criminele records verwijderen_BLANK ATM / CREDIT CARDS
  _Hacking van telefoons (die van uw partner, baas, vrienden, en kijk wat er achter uw rug wordt besproken)
  _Hacking van beveiligingssystemen ... en nog veel meer. Neem nu contact op met HEN en krijg wat je maar wilt
  E-mail: atmgeniuslinks@gmail.com

  Whatsapp: +1-(781)-656-7138.

  WAAROM ZOU U EEN HACKER MOETEN INHUREN:
  Er zijn zoveel redenen waarom mensen een hacker moeten inhuren. Het kan zijn om een ​​website te hacken om informatie te beschadigen, informatie op te halen, informatie te bewerken of u beheerderstoegang te geven.
  • Sommige mensen hebben ons misschien nodig om hun doel-smartphone te hacken, zodat ze toegang kunnen krijgen tot alle activiteiten op de telefoon, zoals sms-berichten, oproeplogboeken, sociale media-apps en andere informatie
  • Sommigen moeten mogelijk een Facebook-, Gmail-, Instagram-, Twitter- en andere sociale media-account hacken,
  • Ook kunnen sommige personen de locatie van iemand anders willen volgen, waarschijnlijk voor onderzoekszaken
  • Sommigen zullen ons misschien nodig hebben om de database van de rechtbank te hacken om strafregisters te wissen.
  • Sommige mensen hebben echter mogelijk zoveel geld verloren met BINAIRE OPTIES MAKELAARS of BTC MIJNBOUW en willen hun geld terugkrijgen
  • Dit zijn allemaal wat we zo snel mogelijk gedaan kunnen krijgen met behulp van onze root-hacktools, speciale hacktools en onze technische hackstrategieën die alle andere hackers overtreffen.

  ★ ONZE SPECIALE DIENSTEN DIE WIJ AANBIEDEN ZIJN:
  * HERSTEL VAN VERLOREN GELD OP INVESTERINGEN OP OPLICHTING, BINAIRE OPTIES TRADING & ALLE SOORTEN INVESTERINGSCAMS.
  * Creditcards laden (alleen VS)
  * BANK-account laden (alleen banken in de VS)

  ★ U kunt ook contact met ons opnemen voor andere cyberaanvallen en kapingen, we doen alles ★
  Whatsapp: +1-(781)-656-7138.

  ★ CONTACTEN:
  * Neem voor herstel van binaire opties gerust contact met ons op via e-mail: atmgeniuslinks@gmail.com voor een geweldig goed gedaan werk, blijf veilig.

  HET IS GETEST EN VERTROUWD.

  BeantwoordenVerwijderen