maandag 1 oktober 2018

Moneymonday; de financien van... L

We willen het natuurlijk allemaal weten; waar doen ze het van? Iedere maandag komt in de rubriek Moneymonday een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Wat komt er maandelijks binnen en hoeveel gaat er uit? En welke keuzes worden er op financieel gebied gemaakt? Vandaag het verhaal van L.

Even voorstellen...
Ik (33) woon samen met mijn vriend (38). Sinds eind vorig jaar. Geen kinderen, wel een kat.


Werk & inkomen
Mijn vriend werkt 40+ uur als manager in een winkel en ik probeer op een gemiddelde van 32-36 uur uit te komen. Ik heb drukke weken en minder drukke weken. Maar gemiddeld dus zo'n 32-36 uur per week als zzp'er in de zorg.

Mijn inkomsten:
Tussen de €2.100,00 en €2.750,00 maak ik maandelijks naar mezelf over vanaf mijn zakelijk rekening. De rest blijft op die rekening staan voor buffer, belastingen, onverwachte kosten/tegenvallers en voor benzine kosten.

Mijn uitgaven:
Goede doelen (WSPA, AAP en WNF): €13,50
Gemeentelijke belastingen (nog van mijn verkochte appartement, dit is verrekenend met de koopsom maar moet ik nog wel tot eind dit jaar betalen: €46,37
Mobiel: €14,50
Wegenbelasting: €27,00
Huur (betaal ik aan mijn vriend): €400,00
Kat (elke andere maand): €60,00
OV Chipkaart (niet elke maand): €10,00
Boodschappen rekening: €200,00
Drogist/ kapper etc: €15,00
Kleding (zeer wisselend, gemiddeld denk ik): €25,00
Leuke dingen: €50,00
Sauna: €12,99 ( heb mezelf 'opgelegd' dat ik 1x per maand ga)
Massage: €45,00 (wederom dit heb ik mezelf ook 'opgelegd' 1 x per maand te doen)
Sportschool: €24,99
WA verzekering en rechtsbijstand verzekering (beide prive): €15,90
Bank kosten: €1,50
Onvoorziene kosten: €50,00

Totaal gemiddeld: €980,00.

Beleggen: €250,00
Sparen: tussen de €1.000,00 en €1.500,00 (ligt aan inkomsten).
Mijn zorgverzekering en auto verzekering betaal ik jaarlijks. Hiervoor heb ik een spaarpotje.

Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Ja, wij kunnen samen ruim rondkomen. Ook zijn we alle twee niet afhankelijk van de ander qua financien. Dat vind ik erg belangrijk. Wij zijn momenteel in de gelegenheid onze spaarrekeningen flink aan te vullen.

Hoe beheer je de financiën?
Ik hou online een kasboek bij voor mijn persoonlijke uitgave (dus niet die van mijn vriend). Sinds een paar maanden vul ik ook elke maand een excel sheet in om mijn netto waarde bij te houden. Mijn vriend en ik hebben een gezamenlijke rekening voor de boodschappen en de vaste lasten die betrekking hebben op de woning. Hierop storten we ieder elke maand een vast bedrag dat we samen bepaald hebben. Daarnaast hebben wij ieder een privé rekening waar we onze eigen dingen van kopen. We houden op dit moment onze financiën nog gescheiden. Mogelijk gaat dat in de toekomst anders worden wanneer we eventueel trouwen en/of kinderen krijgen en wanneer we samen een nieuw huis kopen.

Heb je de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
Ik heb in juni mijn appartement verkocht. Hierdoor zijn er een hoop vaste lasten weg gevallen. Ik had een spaarhypotheek op deze woning zitten waar ik naast de maandelijkse inleggen ook nog een paar keer een extra (maximale) storting heb gedaan. Hierdoor heb ik een mooi bedrag over gehouden aan de verkoop van mijn appartement. Dit geld staat nu apart om als eigen geld in bij onze volgende woning te kunnen leggen. Dit heeft mij ook de boost gegeven om nu extra geld voor dit doel apart te zetten.

Wat betekende deze wijziging voor je kasboek?
Hierdoor vielen er veel vaste lasten weg. Omdat ik nu bij mijn vriend inwoon betaal ik voor de woonlasten een vast bedrag en ook betalen we beide een vast bedrag voor de boodschappen. Hierdoor is mijn lijstje 'vaste lasten' opeens een stuk korter en overzichtelijker. Ik hou nu uiteraard ook maandelijks veel meer geld over.

Spaar je?
Ja, het grootste doel is nu om een mooi potje op te bouwen voor ons volgende huis. Ik werk sinds januari dit jaar als zzp'er. Hierdoor kan ik pas vanaf komende januari een deel van mijn inkomsten gebruiken om een hypotheek te krijgen, maar het zal wel lastig worden. Het meest ideale is dan ook dat we een hypotheek krijgen op het salaris van mijn vriend en dat ik eigen geld in breng. Het geld wat overgebleven is uit mijn spaarhypotheek is hiervoor een mooie start geweest en ik probeer deze nu maandelijks met 1.000 euro te verhogen. Mijn motto is hiervoor dat alles wat we zelf inleggen niet meer hoeven te financieren (en dus niet afhankelijk zijn van een geld verstrekker).
Verder leg ik maandelijks geld in mijn potje 'auto'. Ik vertrouw mijn huidige auto niet helemaal meer en dat vind ik een naar gevoel. Daarom ben ik nu druk aan het sparen om ergens volgend jaar mijn auto te kunnen vervangen voor een nieuwere versie.

De rest van mijn spaarpotjes (o.a. rainy day buffer, kat, ziektekosten - ik heb het maximale eigen risico en ik betaal elk jaar mijn premie in 1 keer- en vakantie) zijn nu voldoende gevuld en vul ik voorlopig pas weer aan als ik er geld uit heb gehaald. Ook sparen mijn vriend en ik samen het over gebleven geld van onze boodschappen rekening. Dit is gewoon een boodschappen buffertje voor duurdere maanden zoals dadelijk in december met de feestdagen en wanneer we een feestje geven.

Investeer je?
Ja sinds begin van dit jaar ben ik mij gaan verdiepen in beleggen en ik leg nu maandelijks een bedrag in in een paar verschillende fondsen. Dit is echt voor de lange termijn (eerder kunnen stoppen met werken, pensioen etc).

Wat is jouw zwakke plek in de financiën?
Ik vind het soms moeilijk om minder noodzakelijke uitgaven te doen omdat ik graag zoveel mogelijk wil sparen. Soms laat ik hierdoor dingen die ik achteraf eigenlijk wel had willen doen.

Hoe zorg jij ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
Ik probeer me soms bewust naar het hier en nu te halen. Dus niet alleen alles willen sparen voor 'later' maar ook geld uit te geven om nu lekker te leven. Dus bijv. een massage, dagje sauna of avondje uit.

Bespaar je op bepaalde lasten?
Ja, wij kijken bijvoorbeeld Netlix via het account van mijn ouders. Wij kijken het te weinig om zelf een abonnement voor af te sluiten. Ook probeer ik actief te minderen met gas, elektriciteit en water. En ik probeer bewust boodschappen te doen, dus niet te veel kopen, koken volgens de seizoenen en op de aanbiedingen te letten. Ik ben steeds meer bezig met minimalisme en hierdoor koop ik ook veel minder spullen (kleding, decoratie, onnodige spullen etc).


Op welke lasten bespaar je liever niet?
Ik ga graag op reis en ook al maak ik zelden dure reizen wil ik hier liever niet op besparen. Ook hebben wij 2 auto's. Als we 1 auto zouden hebben ben ik meer afhankelijk van opdrachten in de buurt, op fiets afstand. Dit is mogelijk, maar toch hou ik het bij 2 auto's zolang dat gewoon financieel mogelijk is. Verder is onze kat overgevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen. Hierdoor zijn we afhankelijk van één bepaald merk voer. Dit kost flink meer dan de reguliere merken maar uiteindelijk besparen we een hoop aan dierenarts kosten omdat ze haarzelf helemaal kapot likt en krabt door de jeuk met nare wonden als gevolg die niet meer uit zich zelf leken te genezen. Hier bespaar ik dus ook niet meer op.

Zitten jullie op 1 lijn als het aankomt op de financiën?
De grote lijnen komen aardig overeen. We hebben dezelfde financiële doelen voor de langere termijn (een grote is bijvoorbeeld om hypotheek vrij te zijn tegen de tijd dat we in onze 50 zijn en hierdoor onze lasten zodanig laag te hebben dat we daardoor we niet meer fulltime hoeven te werken). Mijn vriend vind het wel wat lastiger om bepaalde dingen te laten om te sparen. Zo koopt hij graag (merk)kleding (ik ben hier hier totaal niet gevoelig voor) en gaat hij graag uiteten. Hierdoor spaart hij maandelijks minder dan ik. Maar dat is prima. Ik wil niet dat hij koste wat het kost met mijn tempo mee gaat. Zolang hij maar spaart ;) tenslotte werkt hij hard genoeg om ook gewoon lekker te leven in het nu (iets wat ik dus eigenlijk ook wat meer moet doen).

Welke boeken/blogs/sites lees jij die betrekking hebben op de financiën? 
Ik lees onder andere de blogs van Porterenee.nl, struikelen.com, financemonkey.nl en cheesyfinance.nl. En uiteraard simpelrijkleven.nl. Ik hou via de everydollar site van Dave Ramsey mijn budget en uitgaven bij en via youtube volg ik diverse kanalen zoals The Financial Diet en Wendy Valencia.

Welke financiële tip zou jij de lezers van Simpelrijkleven willen geven?
Probeer bij elke uitgave even stil te staan om te bedenken of het het geld wel echt waard is. Heb je niet al 'weet ik hoeveel van dit soort' shirtjes, of is een huismerk wellicht net zo lekker. Hierdoor kan je waarschijnlijk best wat besparen zodat je dit geld kan uitgeven aan producten of dingen die wel echt belangrijk voor je zijn. Die duurdere pasta vergeet je snel en hetzelfde geld voor dat shirtje dat achter in je kast verdwijnt. Maar een leuk uitje blijft je langer bij! Of te wel zoals ik een tijdje terug las in een blog: 'Korte termijn geluk versus duurzaam geluk'.

 • Alle eerder gepubliceerde moneymondayverhalen lezen? --> klik hier
Let op! Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek Moneymonday. Moneymonday is voor en door lezers. Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder inbreng is er helaas geen Moneymonday. Aanmelden kan via moneymonday@simpelrijkleven.nl. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst via mail. Uiteraard kan je volledig anoniem meewerken! Let op: door verhuizing kan het zijn dat het even duurt voordat je een reactie ontvangt.

8 opmerkingen:

 1. Goed bezig hoor, mooie cijfers en een mooie opstelling ten opzichte van je geld!
  En leuk dat je mijn blog leest :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel. En je hebt een leuke informatieve blog dus keep up the good work! Groetjes

   Verwijderen
 2. Dank je wel Janine voor het plaatsen van mijn verhaal. Leuke plaatjes bij gezocht. Heel veel succes met je komende stressige periode.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat jullie samen ruim rond kunnen komen en ook nog sparen! Dat geeft een prettig gevoel vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat goed dat je zo'n boost gekregen hebt om flink te sparen! Lijkt me heerlijk om zoveel per maand te kunnen sparen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, ik ben erg blij dat ik nu (even) zo hard kan sparen. Ik weet nog goed hoor het voelde toen mijn vorige appartement ver onder water stond. Dat wil ik echt niet meer. We zitten nu met de huizenprijzen weer gigantisch hoog en de kans dat het weer inzakt en ik /wij weer een huis op de top hebben gekocht is denk ik vrij groot. Met een flinke pot eigen geld zal het toekomstige huis toch veel minder snel onder water staan. En alles wat we niet hoeven te financieren brengt ons toch sneller bij een hypotheek vrij leven! Groetjes L.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lekker gevoel die spaarruimte, goed bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat ik in de snelheid van het plaatsen van mijn vorige reactie trouwens vergat te zeggen: ik vind het supergoed dat je jezelf oplegt om 1x per maand bijv. een massage te nemen. Goed voor jezelf zorgen is belangrijker dan geld op de bank ;)

  BeantwoordenVerwijderen