maandag 8 oktober 2018

Moneymonday; de financien van...M

We willen het natuurlijk allemaal weten; waar doen ze het van? Iedere maandag komt in de rubriek Moneymonday een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Wat komt er maandelijks binnen en hoeveel gaat er uit? En welke keuzes worden er op financieel gebied gemaakt? Vandaag het verhaal van M.

Even voorstellen...
Samen met mijn vriend J. (28 jaar) woon ik (M. 25 jaar) in een koopwoning (hoekhuis) in Noord-Holland. Wij werken beide 32 uur in de zorg.Inkomsten en uitgaven

Maandelijkse inkomsten 
Salaris J. € 1.897,00
Salaris M. € 1.836,00
Belastingteruggave € 1.029,00
Totaal: € 4.762,00

Daarnaast krijgen we beide een 13e maand en vakantiegeld.

De belastingteruggave is nu hoger dan deze uiteindelijk zal zijn, omdat de eenmalig aftrekbare kosten van de aankoop van onze woning nu ook worden uitgekeerd.

Maandelijkse uitgaven
Hypotheek € 1.125,00
Elektriciteit/Gas € 164,00
Water € 20,00
Mobiele telefoon J. € 15,00
Mobiele telefoon M. € 7,00
Internet € 32,50
Boodschappenbudget € 350,00
Belasting motor € 9,70
Belasting auto € 31,00
Creditcard € 2,00
Zorgverzekering J. € 91,95
Zorgverzekering M. € 89,95
Autoverzekering € 34,00
Motorverzekering € 10,21
Kosten betaalpas gezamenlijke rekening € 3,00
NPO Start abonnement € 3,00
Benzine privé € 100,00
Levensverzekeringen € 10,00
Verzekeringen huis en reizen € 25,38
Kleding (reserveringsuitgave) € 100,00
Uitjes (reserveringsuitgave) € 80,00
Sport J. € 35,00
Sport M. € 30,00
Cadeautjes (reserveringsuitgave) € 50,00
Totaal € 2.418,69

Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?

Ja, ik ben er zeker tevreden over. We zitten niet krap bij kas en dat is heel fijn. Stress over geld vinden mijn vriend en ik allebei namelijk heel naar en willen we voorkomen. We staan nooit rood en hebben los van onze hypotheek geen schulden. Het scheelt denk ik dat wij niet veel geven om uit eten gaan, we eten net zo lief samen thuis. Daarnaast roken we niet en drinken nauwelijks. Scheelt ook een hoop geld. We hebben wel laatst een gesprek gehad over de kosten voor onze boodschappen. Doordat we pas verhuisd zijn doen we bij andere supermarkten boodschappen. We zijn nu zoekende in wat we zelf een realistisch boodschappenbudget vinden zonder dat we hoeven in te leveren op gezonde voeding. De komende maanden gaan we dus proberen dit op 350 euro te houden.

Hoe beheer je de financiën?
Ik (M.) houd onze vaste lasten en spaarruimte bij in een Excel sheet (sinds een paar maanden). Ik heb laatst van iedere maand in dit jaar opgeteld hoeveel we hebben uitgegeven aan boodschappen en verzorgingsproducten. Dit wil ik de komende maanden blijven bijhouden om meer inzicht te krijgen in wat we uitgeven op dat gebied.

Heb je de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
We hebben een huis gekocht waar ook nog veel aan moet gebeuren. We hadden van tevoren genoeg gespaard voor de kosten koper en wat klusbudget. Onze financiële situatie is sinds de verhuizing volledig veranderd, omdat we daarvoor ‘illegaal’ huurde en dus een lage huur (inclusief GWL) hadden en geen verzekeringen voor die woning. Nu hebben we een hypotheek die hoger is dan onze huur was en daarbij kosten voor GWL, gemeentelijke belastingen, verzekeringen, enzovoort. Dat tikt flink aan. We kunnen de kosten goed dragen, maar sparen uiteraard een stuk minder dan voorheen. Daarnaast wordt het spaargeld nu allemaal geïnvesteerd in het opknappen van ons huis en dat blijft de komende jaren zo.

Gezien we onze rente 20 jaar vast hebben gezet wil ik eigenlijk binnen 20 jaar onze hypotheek (grotendeels) aflossen. Daarom - en omdat ik er niet van houd geen inzicht te hebben in waar geld naartoe gaat - heb ik na het lezen van allerlei blogs en artikelen over geld een Excel sheet aangemaakt. Zo hoop ik in inzicht te krijgen in hoeveel we kunnen gaan aflossen en in de toekomst misschien zelfs investeren. Ik wil meer zicht krijgen op hoeveel geld we zouden kunnen sparen en realistische spaardoelen stellen. Naast aflossen moet er immers ook gespaard worden voor vervanging van de auto en huishoudelijke apparaten op termijn. En we willen in de komende jaren ook nog een mooie reis naar Nieuw-Zeeland maken. Spaardoelen genoeg dus.

Investeer je?
Nu niet. In het verleden wel gedaan, onder begeleiding van mijn vader, zelf heb ik er weinig verstand van. Dat geld heeft toen jarenlang vastgestaan in een mixfonds voor groene energie en daar heb ik toch best wel wat op verdiend. Ik had 50% winst.

Wat is jouw zwakke plek in de financiën?

Ik koop graag producten die gezond zijn en probeer zo ecologisch verantwoord mogelijk te leven. Gezonde producten zijn helaas vaak wel wat duurder (fruit, groente, vis, noten, etc.). Daarnaast zou ik het liefst alleen maar Fairtrade kleding kopen, maar ook dat is als je geen basic T-shirt wilt vaak aan de prijs. Wij hebben nu nog allemaal tweedehands meubels die we gekregen hebben of op marktplaats gekocht. In onze huidige woning wil ik echter langzaamaan meer onze eigen stijl creëren en ik heb al ontdekt dat ik dat niet alleen met tweedehands meubels red. Mogelijk zwicht ik op een bepaald moment dus toch nog voor een paar nieuwe (duurdere) meubels.Hoe zorg jij ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
Niet boven onze stand leven en inzicht houden op wat er in komt en uit gaat. Zowel de ouders van J. als de mijne waren geen big spenders. Geld over de balk smijten zijn wij dus niet gewend en het hoeft voor ons ook niet om plezier te hebben in het leven. We zijn heel gelukkig als we thuis samen een lekkere maaltijd op tafel zetten of incidenteel een afbakpizza wegwerken met een serie erbij. We hebben ons huis gekocht op een mooie locatie vlakbij prachtig wandelgebied, dus we gaan regelmatig de natuur in en genieten van onze woning. Dat kost ons niets extra.

Bespaar je op bepaalde lasten?

We hebben geen TV, in plaats daarvan alleen een NPO-start abonnement.

Op welke lasten bespaar je liever niet?
Gezonde voeding.

Zitten je partner en jij op 1 lijn als het aankomt op de financiën?

We zitten redelijk op 1 lijn, maar J. houdt helemaal niet van nadenken of gesprekken over geld. Hij mijdt het onderwerp het liefst. Ik vind het wel leuk om bezig te zijn met (be)sparen en ben daardoor bewuster met het uitgeven van ons geld. Gelukkig is J. er wel blij mee dat ik alles in de gaten houd en onze administratie met name op orde houd. Hij gaat na overleg bijna altijd mee in mijn voorstellen of ideeën op het gebied van financiën.

Welke blogs/boeken over de financiën lees je graag?

In willekeurige volgorde:

Simpelrijkleven.nl
Porterenee.nl
Twopennies.nl
Nuduurzamerleven.nl

Daarnaast ben ik nu aan het lezen in het boek ‘Schaarste – hoe gebrek aan tijd en geld ons leven bepalen’ door Sendhil Mullainathan & Eldar Shafir.


 • Alle eerder gepubliceerde moneymondayverhalen lezen? --> klik hier


Let op! Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek Moneymonday. Moneymonday is voor en door lezers. Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder inbreng is er helaas geen Moneymonday. Aanmelden kan via moneymonday@simpelrijkleven.nl. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst via mail. Uiteraard kan je volledig anoniem meewerken! Let op: op dit moment zit ik in een verhuizing/verbouwing en ben ik weinig online. Het duurt daarom een tijdje voordat je een reactie op je mail ontvangt. :) 

5 opmerkingen:

 1. Jullie hebben een mooie verhouding tussen inkomsten en uitgaven. Fijn dat er ruimte is om te investeren in jullie nieuwe woning :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ziet er heel netjes uit. Fijn dat je goed zicht hebt op wat er binnenkomt en uitgaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben erg blij om mijn ervaring hier te delen, mijn naam is Brenda en ik was gelukkig getrouwd. Pas toen mijn man zei dat ik hem bedroog, werden we allebei zeurende paren, hij kon het niet geloven, noch vertrouwde hij op mijn woorden, dus vroegen we om een scheiding, later werden we gescheiden en beloofden we dat we het nooit zouden goedmaken. Lang probeerde ik verder te gaan, maar ik kon niet zonder hem blijven, dus begon ik een zoektocht naar de terugkeer van mijn man, toen werd ik doorverwezen naar Dr.IZOYA. Een geweldige man die ik tegenkwam, hij sprak een liefdesbetovering uit en zorgde ervoor dat mijn man binnen 24 uur terugkeerde. hiermee ben ik hier om het contact van Dr. IZOYA te delen, hem te bereiken via drizayaomosolution@gmail.com. Hij is inderdaad krachtig en gespecialiseerd in de volgende zaken ...
  (1) Allerlei liefdesbetoveringen. (2) Stop met scheiden. (3) Beëindig onvruchtbaarheid. (4) Heb geestelijke hulp nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo,
  Mijn naam is Fenna, ik woon in België. Ik wil Wema Legit Loans hartelijk bedanken voor het lenen van mij een lening van € 3000 Euro, ik werd te vaak van nepkredietgevers uit Nigeria gescheurd, totdat een vriend van mij mij voorstelde bij een particuliere leningverstrekker Wema Legit Loans Ik nam contact op met Wema Legit-leningen via e-mail: wemalegitloan@gmail.com, waarna ik werd geïnformeerd over hoe ik verder moest gaan met het leenproces. Drie dagen later was ik verrast toen ik een lening van 3000 euro ontving op mijn ING Bank NV bankrekening.


  Vriendelijke groeten.
  Fenna

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo kijkers, ik ben Nelson en ik sta op het punt mijn getuigenis hier te geven, mijn moeder stelde me voor aan Great Baba Ogbogo toen ze ontdekte dat ik mijn vrouw niet zwanger kon krijgen na 3 jaar van ons huwelijk. Dus deze brachten zoveel problemen in mijn huwelijk en leidden tot een scheiding. zei ze, hij is zeer spiritueel en kan mijn vrouw in vreugde naar mij terug laten keren en we kunnen samen kinderen krijgen. In het begin twijfelde ik niet totdat ik contact met hem opnam en vervolgens machtige betoveringen op mij uitsprak en mijn vrouw deed terugkeren. En nu zijn we ook blij met lieve kinderen, vanaf de dag dat Great BaBa Ogbogo voor mij werkte en mijn problemen oploste. Ik heb een sterke gelofte afgelegd dat ik, zolang ik leef, zal blijven getuigen van de goedheid van zijn grote werken, en dat degenen die met een relatie en huwelijksproblemen worden geconfronteerd, snel contact met hem moeten opnemen en een gelukkige getuige moeten worden zoals ik. Ik laat zijn contact hier vallen, e-mail: greatbabaogbogotemple@gmail.com, of zijn WhatsApp-nummer. + 2349020168697 ...

  Hij zorgde ervoor dat mijn ex-vrouw in vreugde naar mij terugkeerde

  Hij heeft me genezen van een machteloze man tot een echte man.

  BeantwoordenVerwijderen