dinsdag 29 januari 2019

Bloginkomsten & belastingaangifte 2019


Het afgelopen jaar verdiende ik met mijn blog wat geld. Dat geld staat niet in verhouding tot al het werk wat ik in mijn blog gestoken heb, maar het is een fijn extraatje wat ik zomaar online bij heb kunnen verdienen. Ondanks dat het bloggen hobby is en de inkomsten een extraatje zijn, moet je ook over online inkomsten belasting betalen. Over inkomen moet je immers belasting betalen. Vandaag leg ik uit hoe het werkt en welke aftrekposten je als (hobby)blogger hebt. 

Belastingaangifte & bloggen
Als je bloggen niet als baan hebt, maar als hobby, moet je de extra inkomsten die je hebt toch opgeven bij jouw belastingaangifte. Aangezien de belastingaangifte voor 2018 er weer bijna aan komt, is het goed om alvast te weten hoe je de inkomsten op kan geven en welke kosten je af kan trekken.
Opgeven extra inkomsten
Bloggen is niet mijn werk. Toch ontvang ik jaarlijks wel extra inkomsten door mijn blog door Google Adsense en Euroclix. Deze inkomsten ontvang ik bruto op mijn rekening. Daar moet ik dus nog belasting over betalen. Deze inkomsten geef ik tijdens mijn jaarlijkse belastingaangifte op onder: inkomsten uit overig werk. Voor deze inkomsten ben je niet verplicht om een administratie bij te houden, wel kan de belastingdienst informatie opvragen over deze inkomsten. Zorg er dus wel voor dat je bij houdt wanneer en van wie je geld ontvangt.

Aftrekposten
Bloggen kost ook geld. Zo betaal ik iedere maand een vast bedrag aan hostingkosten en betaal ik 1x per jaar een bedrag voor mijn domeinnaam. Daarnaast heb je voor bloggen een internetverbinding nodig & een laptop of computer om op te werken. Deze kosten kan je aftrekken. Dit is wel verbonden aan regels. Via deze link kan je alles lezen over wat je wel en niet mag aftrekken van de inkomsten die je gemaakt hebt.

Stel dat je €1.000 verdient hebt en €250 aan aftrekkosten hebt, geef je €750 op aan extra inkomsten.

Een aantal belangrijke punten hieruit zijn:

 • Alle zakelijke kosten mag je volledig aftrekken 
 • Producten die je zowel voor werk als privé gebruikt (bijvoorbeeld gebruik laptop, internetkosten etc.) mag je voor 50% aftrekken
 • Let op: sommige kosten mag je niet aftrekken
 • Gebruik je het product alleen voor werkzaamheden, mag je het volledig aftrekken. Let op; tot €450,- kan je direct aftrekken. Is het bedrag hoger, kan je jaarlijks afschrijfkosten in rekening brengen.
Extra inkomsten of werk?
Als blogger ben je niet direct een ondernemer, ondanks dat je er misschien wel wat geld mee verdient. Wanneer je geld verdient met advertenties of affliate links en je heel veel tijd in het bloggen steekt, ben je nog steeds geen ondernemer. Ook als je bijvoorbeeld een mediakit hebt gemaakt met als doel om samenwerkingen met bedrijven aan te gaan. Het wordt nog steeds gezien door de belastingdienst als inkomsten uit overige verdiensten.

Verdien je zoveel dat je een volledig inkomen uit bloggen kan halen? Dan moet je je blog als bedrijf gaan inschrijven bij de KVK. Zij zien je dan als ondernemer. Twijfel je of je wel of geen ondernemer bent? De KVK heeft regelmatig gratis startersdagen die zeker de moeite waard zijn.
Als je veel inkomsten uit bloggen haalt, is het aantrekkelijker om jezelf in te schrijven bij de KVK. Je hebt dan veel meer aftrekposten en betaalt minder belasting.

In bovenstaande tekst heb ik linkjes naar de website van de belastingdienst verwerkt, zodat je daar ook alle informatie nog eens rustig na kan lezen.

Hoeveel verdien ik met bloggen?

Het afgelopen jaar (2018) verdiende ik tussen de 2.000 en 3.000 euro met mijn blog. Ik ben groot voorstander van transparantie in de blogwereld, maar helaas is Google Adsense streng als het aankomt op het naar buiten brengen van cijfers. Google Adsense is voor mij de grootste inkomstenbron voor mijn blog. Zij plaatsen advertentieblokken op mijn blog. Voor kliks op mijn advertentie ontvang ik een klein bedrag. Daarnaast is Euroclix voor mij een hele goede inkomstenbron, dat leverde mij het afgelopen jaar ruim 300 euro op. Met het partnerprogramma van bol.com verdiende ik een paar tientjes. 

In dit artikel staat affliatelinks. Meer over affliatelinks en advertenties op Simpelrijkleven is te lezen in de disclaimer5 opmerkingen:

 1. Mooi bedrag wat je verdiend hebt! En dat met alleen Adsense, ik krijg komende maand eindelijk mijn eerste uitbetaling, net iets boven de minimale grens. Maar als nog heel blij mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Yeah! Fijn om weer wat van je te lezen. En gelijk een fijn stuk. Bedankt voor de informatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zeer informatief artikel! Ik heb er nooit bij stil gestaan dat een hobbymatige blogger ook aftrekposten kan hebben. In mijn geval nu nog niet relevant, maar wie weet wat de toekomst brengt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben erg blij om mijn ervaring hier te delen, mijn naam is Brenda en ik was gelukkig getrouwd. Pas toen mijn man zei dat ik hem bedroog, werden we allebei zeurende paren, hij kon het niet geloven, noch vertrouwde hij op mijn woorden, dus vroegen we om een scheiding, later werden we gescheiden en beloofden we dat we het nooit zouden goedmaken. Lang probeerde ik verder te gaan, maar ik kon niet zonder hem blijven, dus begon ik een zoektocht naar de terugkeer van mijn man, toen werd ik doorverwezen naar Dr.IZOYA. Een geweldige man die ik tegenkwam, hij sprak een liefdesbetovering uit en zorgde ervoor dat mijn man binnen 24 uur terugkeerde. hiermee ben ik hier om het contact van Dr. IZOYA te delen, hem te bereiken via drizayaomosolution@gmail.com. Hij is inderdaad krachtig en gespecialiseerd in de volgende zaken ...
  (1) Allerlei liefdesbetoveringen. (2) Stop met scheiden. (3) Beëindig onvruchtbaarheid. (4) Heb geestelijke hulp nodig.

  BeantwoordenVerwijderen